Omlet blog

De beste kippenhokken

Boy collecting eggs from Omlet Eglu Cube Chicken Coop in Summer

Het beste kippenhok is er een die veilig, functioneel en comfortabel is voor kippen en makkelijk schoon te maken is door de verzorger. Kortom, de beste kippenhokken zijn kippenhokken die kippenhouders gelukkig maken en hun bewoners een gezond en veilig onderkomen geven.

Maar niet alle kippenhokken zijn hetzelfde. Een kippenhok van hoge kwaliteit is een investering, maar dit zal het op lange termijn meer dan waard zijn. Het kiezen van een goed kippenhok kan in het begin wat overweldigend lijken. Door het keuzeproces te vereenvoudigen en terug te brengen tot een vergelijking van kwaliteit en functionaliteit, kunt u een hok kiezen dat het beste past bij u en uw kippen.

Het uitkiezen van een kippenhok

Bij het kiezen van een kippenhok is de maat belangrijk. Bepaal vooraf hoeveel kippen u wilt houden zodat u een ​​kippenhok kunt kiezen dat bij u en uw kippen past. Vaak wordt de toom uiteindelijk groter dan oorspronkelijk gepland. Door het grootste kippenhok binnen uw budget te kiezen, heeft u al ruimte voor de kippen die er in de toekomst misschien bij zullen komen.

Bepaal ook of u een extra ren nodig heeft bij uw kippenhok. Kippen zijn het gelukkigst als ze zoveel mogelijk scharrelruimte krijgen, ongeacht de grootte van de toom. Kippenrennen die standaard bij sommige hokken worden geleverd, bieden vaak niet genoeg ruimte om kippen een gevoel van vrije uitloop te geven. Maar niet alle kippenhouders kunnen hun kippen vrij in de tuin laten rondscharrelen. Door het kippenhok te verbinden met een inloopren geeft u uw kippen voldoende ruimte om te pikken en te krabben.

Tot slot kunt u de voor- en nadelen van het materiaal van het kippenhok te overwegen. Kippenhokken worden traditioneel van hout gemaakt, maar veel kippenhouders kiezen tegenwoordig voor een kunststof kippenhok. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een van de belangrijkste is de duurzaamheid van kunststof vergeleken met hout.

Kunststof vs. houten kippenhokken

Kunststof kippenhokken, zoals de kippenhokken van Omlet, hebben geen regelmatig onderhoud nodig. De voordelen van kunststof ten opzichte van hout zijn talrijk en kunnen kippenhouders in de loop der jaren veel tijd en geld besparen.

De voordelen van kunststof kippenhokken zijn:

Kunststof hokken zijn ook een minder gunstige omgeving voor mijten, die doorgaans goed gedijen in houten hokken. Daar vinden ze beschutting in de groeven en spleten van het hout waar ze makkelijk in aantal kunnen toenemen door de vochtige, poreuze ondergrond. Het regelmatig schoonmaken van een kunststof hok is de beste en eenvoudigste manier om bloedluis op afstand te houden.

Een veelgemaakte vergissing die wordt gemaakt door mensen die voor het eerst kippen houden, is dat ze van tevoren niet stilstaan bij het onderhoud dat een houten hok nodig heeft om het veilig en functioneel te houden. Zelfs behandeld hout zal op den duur kromtrekken en rotten, wat de structurele integriteit van het hok in gevaar brengt. Daken moeten worden vervangen, het hok heeft een nieuwe verflaag nodig en tocht door kromtrekken van het hout moet worden opgelost. Afhankelijk van hoeveel er oorspronkelijke voor hok is betaald, kan het economischer zijn om het hele hok te vervangen dan om regelmatig problemen op te lossen.

Beste kippenhok voor een grote toom (5 – 10 kippen)

De Eglu Cube, het grootste kippenhok van Omlet, is ruim genoeg voor maximaal tien krielkippen. Vooral grotere kippen of een grotere toom heeft baat bij een hok van dit formaat om de volgende redenen:

 • Ruim slaapgedeelte.
 • Aparte nestplaats.
 • Schaduw onder het hok.
 • Brede zitroosters voor kippen van elk formaat.
 • Dubbelwandige isolatie.
 • Tochtvrije ventilatie.
 • Stevige kunststof constructie.

De meeste hennen vinden het niet erg om een ​​nest te delen met andere hennen, maar als vijf of zes hennen in de rij staan voor dezelfde nestplek kunnen ze op zoek gaan naar andere plek om hun ei te leggen. Het ruime nestgedeelte van het de Eglu Cube hok biedt kieskeurige hennen een aangename broedplek.

Beste kippenhok voor een kleinere toom (2 – 4 kippen)

Misschien woont u ergens waar u maar een beperkt aantal kippen kunt houden. Of misschien is het de eerste keer dat u kippen houdt en wilt u het aantal beperkt houden. Ook dan heeft Omlet een kippenhok voor u.

Het Eglu Go kippenhok is een compact hok dat op de grond staat, perfect voor een kleine toom van maximaal vier kippen. Dit hok is ideaal voor:

 • Kleine kippenrassen.
 • Kuikens vanaf twaalf weken.
 • Kippen die liever op de grond slapen.
 • Om te gebruiken als extra hok en nestkast voor een grote toom of een gewonde kip.

Als u liever een kippenhok heeft dat van de grond staat, dan kunt u kiezen voor een Eglu Go UP, de verhoogde versie van de Eglu Go. De extra hoogte maakt het makkelijker om het hok schoon te maken en eieren te verzamelen. De ruimte onder het hok biedt ook extra scharrelruimte.

Vrouw maakt het verhoogde Eglu Go UP kippenhok schoon

Beste verplaatsbare kippenhok

Verplaatsbare kippenhokken geven kippen en hun eigenaren veel meer vrijheid en flexibiliteit:

 • Ze kunnen eenvoudig naar een vers stuk gras worden verreden.
 • Ze kunnen snel en eenvoudig worden verplaatst.
 • Ze bieden uitkomst als u een een gebied woont waar de weersomstandigheden extreem kunnen zijn.

De mobiele kippenhokken van Omlet kunnen eenvoudig door één persoon worden verplaatst. Alles wat u hoeft te doen is de wielen ontgrendelen en het hok verplaatsen met behulp van de renhendels. Zet het hok op de gewenste plek en vergrendel de wielen. Uw kippen zullen het verse gras waarderen.

Dat ze kunnen worden verplaatst, betekent gelukkig niet dat we op andere functies hebben beknibbeld. Omlets verplaatsbare kippenhokken bezitten dezelfde geavanceerde functies als hun stationaire tegenhangers. Brede zitrekken, een speciale nestkast en een stevige constructie zijn kenmerkend voor al onze mobiele kippenhokken.

Beste kippenhok met ren

Een aan het hok bevestigde ren geeft kippen scharrelruimte als ze buiten hun hok geen extra plek hebben. Alle Omlet kippenhokken kunnen in de lengte worden uitgebreid, ook de ren van de verplaatsbare kippenhokken. Houdt u een grotere toom in uw Eglu Cube, dan kunnen uw kippen genieten van een ren met een lengte van tot wel 4 meter.

Een inloopren biedt uw kippen nog meer ruimte. Met een verbindingsset kan een Eglu kippenhok of ren snel en eenvoudig aan een inloopren worden bevestigd. Het is ook mogelijk om het gehele hok in de omheining te plaatsen. Met een inloopren van Omlet is het makkelijker dan ooit om tijd door te brengen met uw kippen en hun buitenruimte optimaal te benutten.

Budgetvriendelijk kippenhok

Het Eglu Go kippenhok is het meest budgetvriendelijke kippenhok van Omlet. In vergelijking met houten kippenhokken van vergelijkbare grootte, is de prijs iets hoger. Deze goedkopere houten hokken hebben echter regelmatig onderhoud nodig en moeten mogelijk na verloop van tijd zelfs volledig worden vervangen. Een Eglu Go heeft dit  onderhoud niet nodig.

Ook de kwaliteit van de optionele ren is noemenswaardig. Houten kippenhokken verzwakken onder invloed van het weer, waardoor kippengaas losraakt. De meeste houten kippenhokken gebruiken krammen om gaas aan de ren te bevestigen, maar wanneer het hout rot, kunnen deze krammen er gemakkelijk uit worden getrokken, waardoor uw kippen ten prooi kunnen vallen aan roofdieren. De rennen van Omlet zijn robuust en worden bij elkaar gehouden met innovatieve clips die niet rotten. Afhankelijk van de galvanisatiemethode van kippengaas, kan het op den duur buigen en breken, waardoor roofdieren toegang krijgen tot uw kippen en hun eieren.

Makkelijkst te reinigen kippenhok

Het schoonmaken van een Eglu kippenhok is veel gemakkelijker dan het schoonmaken van een houten hok. Alle interieuronderdelen van een Eglu kippenhok kunnen binnen enkele minuten worden verwijderd en schoongemaakt. Voor een grondige reiniging kan het gehele kippenhok worden gereinigd met een hogedrukreiniger. De verplaatsbare kippenhokken van Omlet kunnen ook worden meegenomen naar de plek waar ze makkelijk kunnen worden schoongemaakt.

Regelmatig schoonmaken en ontsmetten is belangrijk voor de gezondheid van de kippen. Mijten en andere parasieten waar kippen vaak last van hebben, gedijen goed op vochtige, poreuze oppervlakken die niet grondig kunnen worden schoongemaakt. Houten kippenhokken vormen vaak broedplaatsen voor mijten als ze niet worden behandeld met insecticiden, die op hun beurt slecht kunnen zijn voor uw kippen en hun eieren. De beste manier om mijten te bestrijden, is door ervoor te zorgen dat ze geen kans krijgen zich in het hok te vestigen. Kunstof hokken zijn veel makkelijker schoon te maken waardoor de kans op mijten aanzienlijk wordt beperkt.

Handigste kippenhok voor het verzamelen van eieren

Een verhoogd kippenhok maakt het makkelijk om eieren te verzamelen. De Eglu Cube heeft een aparte deurtje naar het nestgedeelte, waardoor u snel en gemakkelijk bij de eieren kunt. Vooral kinderen zullen het leuk vinden om mee te doen met de lievelingsactiviteit elke kippenhouder.

Eieren blijven meerdere dagen vers in het kippenhok, maar u kunt ze het beste dagelijks verzamelen. Hierdoor voorkomt u dat roofdieren naar het hok worden gelokt en hebben de kippen de volgende dag weer ruimte om een nieuw ei te leggen. Door de eieren dagelijks te verzamelen, kunt u ook de gezondheid van uw kippen in de gaten houden. En zoals u snel zult merken, gaat er niets boven het ophalen van een nog warm ei uit de nestkast, gelegd door uw eigen hen.

Essentials voor het kippenhok

Als u eenmaal het beste hok voor uw kippen heeft gekozen, zijn er optionele accessoires die u kunt toevoegen om het houden van uw kippen nog leuker te maken:

Award-winnende kippenhokken van Omlet

Omlet maakt al jaren de beste kippenhokken op de markt. Onze kippenhokken, kippenrennen en speelgoed voor kippen zorgen ervoor dat het voor kippenhouders leuker is om voor hun vogels te zorgen en houden uw kippen gezonder en tevreden. Als u vragen heeft over onze producten voor kippen, neem dan gerust contact op met een van onze experts, en we helpen u graag bij uw avontuur als kippenhouder.

Krielkippen scharrelen rond hun Omlet Eglu Go kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *