Omlet blog

7 dingen die u misschien nog niet wist over kattenpoten

Close-up van witte kattenpoten op Omlet Stak krabpaal

Heeft u ooit goed naar de pootjes van uw kat gekeken? Ze zijn zo zacht en schattig, nietwaar? We weten dat katten hun poten gebruiken om zich te verplaatsen en te jagen. Maar heeft u zich ooit afgevraagd waar die harige kattenpootjes nog meer toe in staat zijn?

Van communicatie tot verzorging en temperatuurregelaars, de poten van katten hebben allerlei interessante en belangrijke functies. Laten we ons verdiepen in de fascinerende wereld van kattenpoten en u zult zien dat de poten van uw kat niet alleen schattig zijn, maar ook verbazingwekkend.

1. Kattenpoten zijn goede schokdempers

Het bekende spreekwoord luidt dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen. En hoewel het sierlijke springers zijn, doen de poten waarop ze landen meer dan alleen hun lichaam stabiel houden. De kussentjes op de poten van een kat zijn een soort mini-schokdempers. Een zachte huid op de onderkant van de pootjes van katten zorgt ervoor dat ze zachter en stiller kunnen landen. Dit is een van de redenen waarom katten zulke goede jagers zijn – hun prooi hoort ze nooit aankomen.

Katten de mogelijkheid geven om deze kleine schokdempers te gebruiken, heeft voordelen voor hun ontwikkeling en hun natuurlijke vermogen om te klimmen, springen, krabben en spelen. De Freestyle indoor klimboom voor katten is een geweldige klimtoren om de natuurlijke capaciteiten van uw kat te trainen en uw huisdier gebruik te laten maken van zijn zachte, stille poten.

2. Katten hebben meer tenen aan hun voorpoten dan aan hun achterpoten

‘Katten van Hemingway’ staan erom bekend dat ze vergeleken met andere kattenrassen aan één of meerdere poten een extra teen hebben. Maar wist u dat eigenlijk alle katten meer tenen aan hun voorpoten hebben dan aan hun achterpoten? Met uitzondering van het unieke Amerikaanse Polydactyl-ras (ook bekend als Hemingway-katten), hebben alle katten vijf tenen aan hun voorpoten en slechts vier aan hun achterpoten.

De extra teen aan elke voorpoot wordt “wolfsklauw” genoemd, een soort duimen voor kattenpoten. Deze extra tenen helpen een kat tijdens het jagen. Omdat ze hoger op de poot zitten, slijten ze niet zo snel als de andere. Zorg er dus voor dat uw kat een stevige en duurzame krabpaal heeft om alle nagels een pedicure te geven.

3. Kattenpoten zijn sensoren

Zou het zo kunnen zijn dat uw kat weet dat u de kamer binnenloopt voordat uw kat u ziet? Inderdaad. Kattenpoten bevatten kleine zenuwreceptoren. Deze kleine receptoren kunnen de fijnste trillingen van de grond voelen zodat een kat weet dat er iets in zijn omgeving beweegt. In het wild komt dit zesde zintuig goed van pas omdat het katten waarschuwt voor roofdieren en gevaar. Maar voor onze gedomesticeerde katten is het waarschijnlijk een signaal dat het tijd is om samen met hun favoriete mens te ontspannen op een knus kattendeken.

4. Kattenpoten zijn temperatuurregelaars

Mensen reguleren hun lichaamstemperatuur door middel van talrijke zweetklieren op hun hele lichaam. Maar hoe koelt een kat af? Katten zijn bedekt met een vacht, dus waar zitten hun zweetklieren precies? U raadt het al – op hun poten. Katten hebben kleine zweetklieren op de kussentjes van hun poten die ze helpen om af te koelen op warme dagen.

Hoewel deze klieren goed helpen om af te koelen, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat op warme dagen altijd voldoende water en schaduw heeft om zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden. En als uw kat een binnenkat is die enige tijd buiten doorbrengt, zorg er dan voor dat u een veilige kattenren heeft waar ze van frisse lucht kunnen genieten. Omlets buitenren voor katten kunt u voorzien van dekzeilen voor de kattenren om uw kat schaduw te bieden en te beschermen tegen slecht weer.

5. Kattenpoten hebben kleur

Mocht u het nog niet weten – katten zijn de ware fashionista’s. De kleur van de kussentjes op de poten van een kat komen overeen met de kleur van hun vacht of neus. Rode katten hebben bijvoorbeeld roze-achtige kussentjes, zwarte katten hebben zwarte kussentjes en ‘tuxedo-katten’ hebben een mix van witte en zwarte kussentjes. Interessant is dat lapjeskatten meestal ook verschillende kleuren kussentjes hebben. Heeft u de kleur van de poten van uw kat net gecontroleerd?

6. Kattenpoten zijn washandjes

Een ding waar katten erg goed in zijn, is persoonlijke hygiëne. Als u ooit heeft gezien hoe een kat zichzelf wast, is u vast niet ontgaan dat ze hun pootjes gebruiken als washandjes om hun snuit en oren schoon te maken. De meeste katten likken eerst aan hun pootjes om de ruwe kussentjes vochtig te maken en wrijven daarna zachtjes met hun pootje over hun ogen, neus of oren in een cirkelende beweging om alles goed schoon te maken. Freestyle krabpaalaccessoires, zoals de treden met kussens of de hangmat, bieden uw kat een ideale en comfortabele plek voor een grondige poetsbeurt.

7. Katten hebben een voorkeurspoot

Bent u rechts- of linkshandig? Dit is een voor de hand liggende vraag om aan een persoon te stellen, maar het is ook een goede vraag om aan een kat te stellen. Het komt misschien als een verrassing, maar katten hebben een voorkeurspoot net zoals wij mensen een voorkeurshand hebben. Er is onderzoek gedaan om te achterhalen of er een reden is waarom katten handiger zijn met de ene poot dan met de andere, maar een doorslaggevend antwoord op deze vraag is niet gevonden.

Hoe kunt u achterhalen wat de voorkeurspoot is van uw kat? Dit kunt u testen. Koop een kattenspeeltjes en leg het op een voor uw kat moeilijk bereikbare plek. Als uw kat het speeltje te pakken probeert te krijgen, let dan op welke poot hij hiervoor als eerste gebruikt. Hoogstwaarschijnlijk is dit de voorkeurspoot van uw kat.

Omlet en de verzorging van uw kat

Omlet laat zich bij het ontwerpen van nieuwe kattenproducten leiden door de nieuwsgierigheid en het instinct van katten. We vragen ons voortdurend af hoe en wat katten zouden willen en beantwoorden deze vragen met producten waar katten dol op zijn. Voor kattenpoten bieden we een uitgebreid assortiment producten dat een beroep doet op het specifieke gedrag en de behoeften van uw kat en zijn pootjes. We nodigen u uit om onze klimboom voor katten, kattenren, kattenmanden en meer te ontdekken. Geniet van uw kat terwijl hij met plezier, avontuur en comfort zijn omgeving verkent.

Close up van kat krabbend aan Omlet Stak krabaal

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *