Omlet blog

Wat is kippenwiskunde?

Chicken math - Rose Mattise

Rose is een gepassioneerde kippenliefhebber, die haar vogel-imperium al aan het opbouwen is sinds haar dertiende. Als volwassene gebruikt ze haar kennis van pluimvee voor het schrijven van handleidingen en gidsen voor andere kippenliefhebbers, jong en oud. Rose is ook eigenaar en beheerder van littleonionfarm.org, waar ze schrijft over zelfvoorzienende levensstijlen en over haar eigen leven op haar boerderij in Pittsburgh, Pennsylvania, Verenigde Staten.


Veel mensen beschouwen kippen als de “toegang” tot een zelfvoorzienend leven, en dat is niet zonder reden. Kippen zijn gemakkelijk te houden, gemakkelijk verkrijgbaar, niet duur (althans in vergelijking met ander vee) en ze bieden verschillende voordelen. Het is dan ook logisch dat de meeste kippeneigenaren uiteindelijk de behoefte voelen om hun toom uit te breiden zodra deze eenmaal is gevestigd. Dit fenomeen staat liefkozend bekend als “kippenwiskunde”.

Natuurlijk houden sommige kippeneigenaren – waaronder ikzelf – het niet bij kippenwiskunde. Uiteindelijk wordt het tuinwiskunde, kwartelwiskunde, eendenwiskunde en dan eindig je met een boerderij (waar ik zeker geen spijt van heb).

Hoe dan ook, waarom zou je het aantal kippen dat je houdt willen uitbreiden? Welke voordelen bieden kippen, waardoor je er steeds meer wil hebben? En wat kun je doen om je voor te bereiden op het onvermijdelijke moment dat kippenwiskunde toeslaat?

Waarom kippenwiskunde?

Waarom besluiten zoveel mensen kippen te kopen en later hun toom uit te breiden? Ik zie een aantal terugkerende redenen. De reden waarom ik zelf bezweken ben, is het grote aantal kippenrassen om van te genieten. Kippen zijn er in vrijwel elke denkbare vorm, grootte en kleur, en verschillende rassen hebben vaak verschillende karakters. Mijn Golden Penciled Hamburg-hen bijvoorbeeld, is een beetje schrikachtig – ze is geen knuffelaar – maar ze is dol op graan en heeft een grote waardering voor haar Poppy Peck Toy.

Natuurlijk maken dezelfde redenen om kippen te gaan houden het ook zo makkelijk om je toom steeds verder uit te breiden – soms zelfs te gemakkelijk. Ik begon als kind met een kleine toom van slechts acht hennen, al snel werden het twaalf hennen… en toen kwamen er een tweede kippenhok, vijftien extra kippen en een paar hanen bij… (you get the picture).

Dat gezegd hebbende, kippenwiskunde is niet per se een slechte zaak, zolang je kippen (en jijzelf) gelukkig en gezond zijn. Je toom kan behoorlijk groot zijn voordat het moeilijk, tijdrovend of duur wordt om voor ze te zorgen. De kosten voor het houden van kippen nemen natuurlijk wel iets toe naarmate je er meer hebt – vooral voeding en huisvesting – maar ik merk, zelfs met een grote toom, dat de kosten voor de verzorging van kippen zich in een “sweet spot” bevinden, wat kippen aantrekkelijk maakt voor ervaren kippenhouders en beginners.

Tot slot – om iets specifieker te zijn – zie ik dat een van de meest genoemde redenen waarom mede-kippenhouders hun toom uitbreiden is omdat ze kleurrijke eieren willen (of gewoon meer eieren). Hoewel elke hen gedurende haar hele leven maar één kleur ei legt, kunnen verschillende hennen chocoladebruine, middelbruine, lichtbeige, helderblauwe, saliegroene, olijfkleurige en natuurlijk witte eieren leggen. Sommige hennen leggen zelfs eieren die neigen naar bleekroze of dofpaars, maar de exacte kleur is sterk afhankelijk van het ras.

De voordelen van kippen (naast de eieren)

Een kippentoom in de achtertuin levert een aantal voordelen op, waarvan de belangrijkste twee eieren en vlees zijn. Veel kippenhouders genieten ook van het gezelschap en vermaak dat hun kippen bieden. Maar dat is lang niet alles wat kippen te bieden hebben!

Mijn belangrijkste kippenhok is een Eglu Cube op wielen, ik verplaats het in mijn tuin om de tijd die ik aan mijn schoonmaaktaken kwijt ben tot een minimum te beperken. Ik bewaar alle mest uit het afgesloten gedeelte van het hok om te gebruiken als compost. Kippenmest is een fantastische tuinmeststof, en zelfs als je het zelf niet wilt gebruiken, weet ik zeker dat een lokale tuinier er blij mee zal zijn. Bovendien zal de mest uit een verplaatsbaar kippenhok zoals de Eglu Cube je gazon bemesten. Je gras zal groener en voller teruggroeien op plaatsen waar je kippen zijn geweest!

Een ander minder bekend voordeel van kippen is dat ze helpen voedselverspilling tegen te gaan. Ik geef veel om onze planeet, maar zelfs ik heb af en toe voedsel dat bederft op het aanrecht of in de koelkast. Als dat gebeurt, lossen mijn kippen het graag voor me op. Op deze manier wordt het niet weggegooid. Het voegt bovendien variatie toe aan het dieet van kippen en zorgt voor verrijking.

Tot slot kunnen kippen in grote mate bijdragen aan het bestrijding van insecten, slakken en onkruid in je achtertuin, zeker als je ze de vrijheid geeft om rond te scharrelen. Hoewel een toom kippen op zichzelf je gazon niet kan maaien zoals een geit of koe, zullen de meeste kippen graag alle beestjes opeten die ze vinden, zoals teken, larven, regenwormen, krekels en soms zelfs muizen of slangen!

Kippen in Omlet Eglu Cube kippenhok pikken naar Omlet Peck Toy

Voorbereiden op kippenwiskunde

Wat kun je doen om je voor te bereiden op kippenwiskunde voordat het toeslaat? De beste manier is door een kippenhok te kopen dat groter is dan je denkt nodig te hebben. Als je bijvoorbeeld denkt dat je slechts vier legkippen wilt gaan houden – een toom die klein genoeg is voor een Eglu Go – overweeg dan om te gaan voor de Eglu Cube. Hiermee heb je ruimte om in de toekomst nog een paar extra kippen aan je toom toe te voegen. Op een gegeven moment zal je misschien nog steeds een tweede kippenhok nodig hebben (dat gold in ieder geval voor mij), maar met een groter kippenhok voorkom je dit in ieder geval zo lang mogelijk.

Een andere manier om je voor te bereiden op de gevolgen van kippenwiskunde, is door grondig onderzoek te doen voordat je je eerste kippen koopt. Ik weet dat het verleidelijk is om meteen te beginnen en zo snel mogelijk kuikens te bestellen, maar ik raad ten zeerste aan om de tijd te nemen om rassen, kippenhokken, risico’s en toekomstplannen te verkennen voordat je begint. Je kunt verleidingen ook vermijden door uit de buurt te blijven van dierenwinkels en pluimveebeurzen, maar de ervaring heeft me geleerd dat het slimmer is om je voor te bereiden op het onvermijdelijke dan te proberen het te voorkomen!

Zorg er tot slot voor dat je op de hoogte bent van eventuele lokale voorschriften over de grootte en samenstelling van je toom in jouw gemeente. Ik ben niet bekend met de voorschriften van andere landen, maar in de Amerikaanse staat Pennsylvania waar ik woon, worden de meeste regels met betrekking tot vee overgelaten aan de county. Maar gemeenten en steden hebben soms ook hun eigen regels waar je je aan moet houden.

Ten slotte

Was je bekend met het fenomeen kippenwiskunde voordat je deze gids las? Maar nog belangrijker, ben je nu voorbereid op het moment dat kippenwiskunde onvermijdelijk toeslaat? Ik ben een grote fan van Omlets Eglu Cube voor beginnende kippenhouders, dus ik aarzel nooit om hem aan te bevelen – het is de perfecte maat en opstelling voor een flinke toom.

Chicken math - Rose Mattise

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *