Omlet blog

Verkoeling voor katten – zo houd je je kat koel in de hitte

Interactie tussen kat en eigenaar - kat op Omlet Freestyle Outdoor kattenpaal in Omlet buitenren voor katten

Wist u dat katten oorspronkelijk afkomstig zijn uit woestijngebieden? Inderdaad, er is ontdekt dat de voorouders van onze katten meer dan 10.000 jaar geleden te vinden waren in gebieden rond de woestijnen van het Midden-Oosten. Zou dat betekenen dat ze hoge temperaturen goed aankunnen? Onjuist! Huiskatten zijn al eeuwenlang gedomesticeerd en zijn daardoor niet in staat om dergelijk hoge temperaturen te verdragen. Wat kunt u voor uw kat doen om hem of haar een beetje te helpen tijdens de zomer? Pak wat koud water voor uzelf en uw kat, en lees verder voor tips om je kat koel te houden in de zomer.

Oververhitting bij katten – oorzaken

De voornaamste reden waarom katten oververhit raken, is omdat ze hun lichaamstemperatuur niet kunnen reguleren. In tegenstelling tot mensen die kunnen transpireren om wat af te koelen, hebben katten geen zweetklieren. Hierdoor kunnen ze hun lichaam niet op natuurlijke wijze laten afkoelen, waardoor ze vatbaarder zijn voor hitte.

De meeste huiskatten zijn binnenkatten die de buitenlucht alleen verkennen in een veilige kattenren. Maar dit betekent niet dat u de mogelijkheid op oververhitting bij uw kat kunt uitsluiten. De beste regel is: als het buiten te warm is voor u, dan is het ook te warm voor uw kat.

3 tekenen dat een kat oververhit is

Hoe warm is te warm? Hoewel er geen exacte temperatuur is waarop katten de hitte niet meer kunnen verdragen, zijn er wel waarschuwingssignalen die aangeven dat uw kat het te warm heeft. Dit is een overzicht met waarschuwingssignalen waar u op kunt letten:

1. Lusteloosheid

Een van de meest voorkomende signalen dat een kat het te warm heeft, is een vermindering van energie en beweging. Om met warmte om te gaan, worden katten lusteloos om te voorkomen dat hun lichaamstemperatuur verder stijgt. U kent uw kat het beste, dus let op hun energieniveau, vooral in de zomermaanden. Als uw kat plotseling sloom wordt, is het tijd om snel verkoeling te zoeken.

2. Hijgen

In tegenstelling tot honden is het voor katten niet normaal om te hijgen. De enige manier waarop een kat een beetje warmte kan afvoeren, is via de kussentjes op de poten en overmatig hijgen. Als de kussentjes op de poten van uw kat zweterig aanvoelen en uw kat zijn tong uitsteekt en hijgt, dan heeft uw huisdier het duidelijk te warm.

3. Overgeven

Als een kat ernstig oververhit is, kan het dier plotseling gaan overgeven en gaan trillen. Als u een van deze signalen opmerkt, schakel dan onmiddellijk medische hulp in van uw dierenarts.

Een kat helpen afkoelen

De levensstijl van een kat verschilt van die van een hond. Honden moeten de hele dag naar buiten en binnen om te plassen, spelen en rusten. Katten kunnen al deze activiteiten binnenshuis doen. Maar dat betekent niet dat katten geen last kunnen hebben van oververhitting. Wat als de airconditioning op een hete zomerdag uitvalt? Of wat als je kat graag op de vensterbank ligt die te warm wordt door de zomerzon? Het is nog steeds mogelijk dat een binnenkat het te warm krijgt. Hier volgen vier tips om uw kat te laten afkoelen als uw huisdier het te warm heeft gekregen:

1. Houd de binnentemperatuur aangenaam

De laatste paar jaar werken velen van ons meer vanuit huis, wat betekent dat de binnentemperaturen waarschijnlijk voor iedereen aangenaam zijn. Maar nu velen weer buitenshuis gaan werken, is het belangrijk om te onthouden dat uw katten nog steeds die comfortabele airco nodig hebben – vooral in de warmere maanden. Dus omdat u misschien niet de hele dag thuis bent, is uw kat dat wel en als u het huis koel houdt, bent u er zeker van dat uw kat dat ook is. Zorg er ook voor dat uw gordijnen en jaloezieën gesloten houdt om warm zonlicht buiten te houden.

Buitenopstellingen kunnen ook koel en comfortabel worden gemaakt. Als de airco het niet doet, kan het zijn dat het buiten koeler is dan binnen. De Catios van Omlet bieden een assortiment kattenluifels die schaduw bieden om zonlicht buiten te houden en katten koel. Bovendien is frisse lucht ontzettend goed voor onze katachtige vrienden, omdat het helpt stress te verlichten en ze de buitenwereld laat onderzoeken.

2. Water, water, water!

Of u nu 8 uur of slechts 80 minuten per dag van huis bent, uw kat heeft altijd toegang tot vers water nodig. Probeer tijdens de warmere maanden meerdere drinkbakken voor uw kat neer te zetten, zodat uw kat goed gehydrateerd blijft. En als u een kat heeft die niet gestrest raakt door IN het water te zijn, dan kan een koel bad helpen om uw kat koel te houden als het echt warm is.

3. Veel kammen

Goede hygiëne is altijd belangrijk voor katten en regelmatig kammen hoort daarbij. In de zomermaanden kan het nog nuttiger zijn om de vacht van uw kat te verzorgen, omdat het helpt dode haren te verwijderen die warmte kunnen vasthouden. Dus als de temperatuur buiten begint te stijgen, verhoog dan het aantal vachtverzorgingssessies.

4. Koop een koelmat

Een van de beste aankopen die u tijdens de hete zomermaanden voor uw kat kunt doen, is een koelmat. Of u het nu op de grond of op hun mandje legt, een koelmat is een geweldige manier om uw kat de hele zomer koel te houden. Omlets koelmat heeft geen elektriciteit nodig en hoeft niet in de koelkast of vriezer te worden gekoeld. De mat absorbeert de lichaamswarmte van uw kat en helpt zo uw huisdier tijdens warme zomerdagen koel te blijven.

Welke katten hebben het meeste last van de warmte?

Hitte is voor geen enkele kat goed, maar er zijn katten die gevoeliger zijn voor hogere temperaturen dan andere. Dus hoewel elke kat er behoefte aan heeft ‘s zomer comfortabel koel te blijven, zijn hier een aantal kattenrassen en omstandigheden om extra waakzaam voor te zijn:

  • Exotische korthaar. Deze rustige en aanhankelijke katten zijn een fijn gezelschap binnenshuis. Ze houden van knuffelen en zijn snel tevreden. Maar ze hebben ook een korte snuit, waardoor ze veel kwetsbaarder zijn voor hitte en hoge temperaturen. Het is dus het beste om deze katten op warme zomerdagen te houden waar ze graag zijn – binnen in een koel huis.
  • Perzen.  Dit ras geeft een nieuwe betekenis aan de uitdrukking “chilled out”. Als ze de kans krijgen om te spelen of het rustig aan te doen, dan zullen ze waarschijnlijk voor het laatste kiezen. Perzen zijn zeer aanhankelijke katten met veel haar. En het is hun lange haar, in combinatie met hun korte snuit, dat ze veel vatbaarder maakt voor de gevolgen van hogere temperaturen. Dus als u een pers heeft, laat uw huisdier in de zomermaanden dan doen waar hij goed in is – relaxen.
  • Seniors en kittens. Vanwege de manier waarop hun lichaam reageert op hogere temperaturen, is het van belang deze twee leeftijdsgroepen goed in de gaten te houden als het buiten warm is. Kittens zijn in de groei en hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren is niet zo goed als van een volwassen kat. Oudere katten hebben vaak een minder sterk immuunsysteem, wat ze vatbaarder maakt voor hitte.
  • Medische aandoeningen. Als uw kat ademhalingsprobleem heeft, zoals astma of bronchitis, is de kans groter dat hij problemen heeft met hoge temperaturen. Raadpleeg uw dierenarts als uw kat een specifieke medische aandoening heeft voor advies over hoe u uw huisdier het beste kunt helpen tijdens de zomermaanden.

Voorkomen dat een kat het te warm krijgt

Veel manieren om oververhitting te voorkomen, lijken voor de hand te liggen. Maar soms worden de meest voor de hand liggende acties niet genomen. Dit zijn een aantal belangrijke tips om te onthouden:

Laat een kat nooit alleen in een warme auto

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar toch is het belangrijk om u er altijd van bewust te zijn dat warme auto’s en katten niet samengaan. Zelfs op dagen dat het misschien niet zo warm lijkt en uw auto in de schaduw staat, is het nog te warm voor uw kat. Dus als u met uw kat moet reizen, zorg er dan voor dat u uw huisdier overal mee naartoe neemt als u de auto verlaat.

Heb voldoende drinkbakjes met vers water in huis staan

Een gehydrateerde kat is een blije kat – zeker als het warm is. Dus als het buiten warm is, vergeet dan niet om door het hele huis een paar extra schaaltjes met water neer te zetten zodat uw kat goed kan drinken.

Doe de gordijnen dicht

Katten houden van loungen en vaak zal dit zijn in de zonnestralen die door je ramen schijnen. Deze zonnestralen zijn in de zomermaanden natuurlijk warmer, waardoor het kan aanvoelen als een ware zweetsessie in een sauna. Als de temperaturen buiten beginnen te stijgen, sluit dan uw jaloezieën, gordijnen of rolgordijnen. Geen zorgen, uw kat vindt wel een andere plek om te loungen.

Ook al staan onze katten erom bekend een plek te zoeken om te zonnebaden, het is nu eenmaal een feit dat te veel warmte niet goed voor ze is. Hoewel u geen controle heeft over de weersomstandigheden, heeft u – tot op zekere hoogte – wel invloed om de temperatuur binnenshuis. Dus als het zomer wordt, probeer het binnenshuis dan zo koel mogelijk te houden en houd uw kat zo comfortabel mogelijk met Omlets drinkbakjes en een koelmat voor katten.

Cat on Omlet cat shelves with a glass of milk

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *