Omlet blog

Een gids voor het houden van kippen

Kip in de Omlet inloopren met de Omlet voederbak voor kippen

Het houden van kippen is leuk voor jong en oud. En deze hobby wordt ook steeds populairder, omdat iedereen met een geschikte ruimte kippen mag houden. Ook jij kunt je achtertuin wat leven inblazen met wat gevederde familieleden. Waar je precies rekening mee moet houden, leggen we uit in onze tips & tricks!

Zijn kippen het juiste huisdier voor mij?

Some of the Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen voordat je besluit om kippen te gaan houden: are:

Kippen zijn geweldige dieren waar je een hechte band mee kunt opbouwen. Ze zorgen voor amusement en – natuurlijk – verse eitjes in de ochtend. De tijd die je kwijt bent om je kippen kakelend en gezond te houden, verschilt per soort en de manier waarop je je kippen houdt. De verzorging van jouw nieuwe vriendinnen kost ongeveer 1 tot 4 uur per dag.

Jouw toom floreert op zoveel ruimte als je ze kunt bieden. Hennen zijn van nature echte ontdekkers. Ze foerageren en graven in de aarde, dus hoe groter de ruimte, hoe beter ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Welk kippenras moet ik kiezen?

Deze kippenrassen hebben wat meer ruimte nodig, omdat ze graag rennen en foerageren, of omdat ze simpelweg wat groter zijn. Kippen die het prima vinden om een wat kleinere verblijfplaats te hebben zijn onder andere:

Wetgeving rondom het houden van kippen

De Nederlandse wet- en regelgeving rondom het houden van kippen is niet zo streng. In principe mag iedereen kippen in zijn of haar achtertuin houden, zolang deze geen overlast veroorzaken. Verder is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken:

 • Dierenwelzijn
 • De grootte van het kippenhok en de ruimte die nodig is voor de kippen
 • Het houden van hanen

Waar koop je kippen en kuikens

Je kunt jouw toom het hele jaar kopen via fokkers en broederijen kopen. het hele jaar kopen via fokkers en broederijen kopen.. Fokkers kunnen volwassen hennen in de verkoop hebben, maar het is soms ook mogelijk om volwassen kippen te adopteren via particulieren, het asiel of andere instanties die kippen opvangen.

Kuikens zijn super schattig en donzig, dus de verleiding is groot omvoor kuikens te kiezen in plaats van volwassen kippen.Toch hebben kuikens wel wat extra verzorging en benodigdheden nodig. Om kuikens op te voeden heb je het volgende nodig:

 • Een speciaal hok, dat ook wel een ‘broedkast’ genoemd wordt
 • Hittelampen of warmteplaten voor kuikens
 • Kuikenvoerbakjes en watervoorzieningen
 • Voeding die is afgestemd op kuikens

Kuikens hebben, afhankelijk van het soort, een hittebron nodig als ze tussen de zes en twaalf weken oud zijn. Tijdens deze periode moeten ze in de broedkast gehouden worden en zo min mogelijk last ondervinden van de jaargetijden en de weersomstandigheden die daarbij horen. Laat ze langzaam acclimatiseren aan de omgeving met korte buitenbezoekjes.

Het grootbrengen van kuikens kan erg dankbaar werk zijn, maar als je liever geen maanden wacht tot je de eerste eieren vindt, of het proces van kuikentjes in de broedkast een beetje te veel vindt, dan kun je het best starten met volwassen hennen. Adult hens can go straight to your setup. En hoewel de meeste soorten tussen de 16 en 20 weken oud zijn als ze hun eerste eitje leggen, gaat dit niet op voor volwassen hennen: die zullen direct verse eieren leggen voor jouw familie

Een kippenhok kiezen

De allerbestekippenhokken voor beginners gaan een heel leven mee en geven je de mogelijkheid om uit te breiden of aan te passen, zodat het altijd bij jouw kippenfamilie past. Grote kippenhokken geven je het beste startpunt, omdat je dan genoeg ruimte hebt om de kippenfamilie uit te breiden en omdat je hennen daardoor meer dan genoeg ruimte hebben.

De kippenhokken van Omlet hebben alles wat jij nodig hebt om je kippencarrière vleugels te geven. Als je een kippenhok kiest, moet je afwegen wat het belangrijkste is. Op veiligheid, comfort en functionaliteit moet nooit worden ingeleverd. Probeer tijdens je keuze tussen een houten of plastic kippenhokrekening te houden met het feit dat houten kippenhokken onderhoud nodig hebben en lastiger zijn om schoon te maken. Onze plastic kippenhokken zijn gemakkelijker te reinigen en kunnen jouw kippen het hele jaar comfort en veiligheid bieden.

Een kippenren kiezen

A Een kippenren geeft jouw kippen veel voordelen. Ze houden de kippen weg bij je mooie bloemen, maar bieden ook veiligheid tegen roofdieren. Een kippenren houdt jouw kippen gelukkig en gezond en met de juiste kippenren is het zelfs gemakkelijker om kippen te houden.

Inlooprennen zijn perfect voor zowel de kippen als de houders. Ze zijn hoog genoeg om in te staan en wandelen met je kippen en geven genoeg ruimte aan je kippen zodat ze lekker kunnen scharrelen, bewegen en de omgeving kunnen ontdekken. Al onze inlooprennen hebben anti-tunnel flensranden, zodat roofdieren zich geen weg naar binnen kunnen graven. Alle rennen bevatten bovendien dakpanelen. En met de uitbreiding voor de inloopren en dekzeilen voor kippen wordt het makkelijk om hun ervaring uit te breiden en ze geborgen te houden in alle jaargetijden en weersomstandigheden.

Kip scharrelt in de Omlet inloopren

Je kippen veilig houden tegen roofdieren

Kippen zijn prooidieren, dus het is aan jou om de kippen te beschermen tegen roofdieren. Samen met een sterk kippenhok en een roodfierbestendige ren, geeft een automatische deur voor kippenhokken nog een extra beetje veiligheid. Roofdieren die op kippen jagen, zijn ‘s nachts het meest actief, dus een deur die automatisch dichtgaat – of dat nou gebaseerd is op de zon, of op een zelf ingestelde tijd – zorgt ervoor dat de kippen veilig op stok zitten wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn.

Je kippen voeren en laten drinken

Voer- en drinkbakken voor kippen zijn essentieel. Ze moeten een beetje verhoogd worden om de hongerige knaagdieren weg te houden. Daarnaast moeten ze overdekt zijn om vocht bij het voer weg te houden en om de kippen tegen te houden van het rondgooien van hun voeding. Kippen moeten legvoer aangeboden krijgen dat kwalitatief goed is, en zo af en toe een kleine kippentraktatie krijgen.

Jouw toom moet altijd beschikking hebben over schoon, fris water. In de zomer kun je ijsblokjes in de waterbak gooien om de kippen koel te houden. In de winter is het belangrijk dat je het ijs af en toe breekt, zodat de kippen toegang blijven houden tot het water.

Je toom entertainen

Zoals de meeste huisdieren, vinden kippen speeltjes leuk. Het is een manier om zowel het lichaam als de geest te activeren.Onze unieke favorieten zijn onder andere:

Als je deze verrijking toevoegt aan het verblijf van je hennen, zullen ze kakelen van plezier. En er is niets leuker dan je kippen hun natuurlijke gedrag te zien vertonen door middel van spel.

De eierproductie een beetje aanmoedigen

Als de kippen kwaliteitsvoer krijgen, dan zullen ze tussen de 16 en 20 weken zijn wanneer ze hun eerste ei leggen. Er zijn manieren om je kippen aan te moedigen als ze even van de leg zijn, maar gezonde hennen zullen het hele jaar door eieren leggen met uitzondering van de ruiperiode (mestal zo midden/eind herfst). De kippeneieren kunnen enkele dagen in het hok blijven zonder voedingsstoffen te verliezen, maar ze dagelijks verzamelen is wel het beste.

Bewaar verse, ongewassen eieren wekenlang op kamertemperatuur, of verhoog hun houdbaarheid nog wat meer door ze in de koelkast te bewaren. Eierspiralen zijn een unieke en functionele manier om het harde werk van jouw kippen’ tentoon te stellen.

Een typische dag in het leven van een kippen houder

Jouw dagelijkse routine met kippen zal er waarschijnlijk ongeveer zo uitzien:

Morgen

 • Laat de kippen uit hun hok
 • Gooi de uitwerpselenbak leeg, veeg hem schoon en leg nieuw nestmateriaal neer
 • Vul de voer- en waterbakken bij

Middag

 • Kijk of er eitjes zijn
 • Zorg dat het water vers en op goede temperatuur is

Avond

 • Zorg dat je hennen veilig in hun hok zitten voor de nacht
 • Verwijder restjes voeding uit de ren om knaagdieren weg te houden

Je zal snel te weten komen dat de meest geschikte momenten om te socializen met je kippen, of om snoepjes uit te delen erg afhankelijk is van de persoonlijkheid van jouw kip.Sommige zijn echte early birds, terwijl anderen het fijner vinden om ‘s avonds even te socializen. De kippen zullen waarschijnlijk laat op de morgen, begin van de middag hun eitje leggen en het is het beste om ze dan zo veel mogelijk privacy te geven. Plan het schoonmaken van het kippenhok dan ook rondom het legschema van de toom.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij kippen

Kippen zijn over het algemeen enorm veerkrachtig, waardoor ze in veel soorten klimaten en uiteenlopende omstandigheden kunnen leven. Gezonde kippen zijn alert, hebben een gezonde eetlust en een vast legschema. En, de eieren kunnen een goede indicatie geven van hun algemene gezondheid..

Het is verstandig de kippen te vaccineren Daarnaast kun je regelmatig een gezondheidscheck bij je kippen uitvoeren. Als je iets afwijkends vindt, of denkt dat de kip ziek is dan kun je dit bespreken met de dierenarts.

In uitzonderlijke gevallen kunnen tomen die in achtertuinen leven vogelgriep krijgen. Dit wordt verspreid door uitwerpselen en speeksel van wilde vogels. Er is geen behandeling tegen vogelgriep bij kippen. De ren van de kippen afdekken is de beste manier om ze te beschermen tegen de ziekte.

Wat moet je niet doen als je kippen houdt

Het houden van kippen moet relaxed en leuk zijn voor beide de toom als de eigenaren. Probeer mogelijke stress te vermijden en deze fouten te voorkomen:

 • Beginnen met hanen
 • Een houten kippenhok aanschaffen dat gaat rotten of constant gerepareerd moet worden
 • Opstellingen met te weinig ruimte voor je kippen
 • Hokken en rennen die op een later moment niet aangepast of uitgebreid kunnen worden

Kippen houden met Omlet

Omlet is er om jou vanaf het begin te ondersteunen als je de reis van het kippen houden aangaat. Van leuke, eigenzinnige kippenkleding tot praktische en geliefde zitstokken voor kippen: wij hebben alles wat je nodig hebt om het meest uit je nieuwe relatie met je gevederde familieleden te halen. Dus leun maar achterover, relax en weet dat Omlet er voor je is om het houden van kippen makkelijker en beter dan ooit te maken.

Kippenhouder kijkt naar haar kippen in de Omlet inloopren

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *