Omlet blog

Hoe kun je een hamster laten afkoelen?

Jongen voedt zijn hamster in de uitneembare nestlade van de Omlet Qute hamsterkooi

Hamsters vinden het warme weer lang niet zo prettig als wij. Het zijn leuke dieren voor het gezin, maar deze kleine diertjes zijn er niet zo goed in om hun lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor ze erg gevoelig zijn voor weersveranderingen. Maar met een paar tips en tricks kun jij leren hoe je een hamster kunt laten afkoelenals het wat warmer is buiten.

Ondragelijk warm?

Hamsters vinden hun oorsprong overal ter wereld, maar voornamelijk in de Europese en Aziatische graslanden en woestijn. De diversiteit in deze leefgebieden zorgt ervoor dat de wilde hamster zeker niet onbekend is met extreme fluctuaties in temperatuur. Toch hebben gedomesticeerde hamsters hier een stuk meer moeite mee. Sterker nog: ze leven het liefst in temperaturen tussen de 18 en 23 graden. Stijgt de temperatuur verder, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben.

Hamsters kunnen niet zweten of hijgen om zichzelf af te koelen. Hamsters zijn in het wild beschermd tegen direct zonlicht wanneer ze holletjes graven. De gedomesticeerde hamster heeft daarom wat hulp nodig van de eigenaar. Gelukkig is het makkelijk om ze koel te houden met een juiste setup.

Signalen van een oververhitting bij hamsters

Het is heel belangrijk om niet af te wachten met het treffen van maatregelen tot je het ongemak van de hamster opmerkt. Maar mocht de hamster plotseling wel op een plek zijn waar de temperatuur snel stijgt, onthoud dan de volgende signalen van oververhitting:

 • Constante dorst
 • Ademen met open mond
 • Verlies van coördinatie
 • Verlies van eetlust
 • Kwijlen
 • Rondjes rennen
 • Ineenzakken

Als je hamster een van deze symptomen heeft, of je maakt je zorgen over oververhitting, neem dan direct contact op met de dierenarts.

6 tips om je hamster koel te houden

Preventie is het allerbeste, dus neem de volgende stappen om je kleine vriend de zomer door te helpen:

 • Vermijd zonlicht

Jij vindt het misschien prettig om te zonnen, maar de hamster niet. Plaats de kooi op een locatie waar geen direct zonlicht bij kan komen. Vermijd ook plekken zoals open haarden of radiatoren. De Qute hamsterkooi van Omlet is ideaal voor de zomer, want de optionele wielen maken het verplaatsen van de kooi heel gemakkelijk. Kijk voor meer informatie over de plaatsing van je hamsterkooiin onze gids.

 • Ventileer de kooi

Nu je de perfecte plek hebt gekozen voor de hamsterkooi, kun je hem verder afkoelen met een ventilator. Plaats deze niet direct op de hamster, want dit zorgt voor stress en een te lage lichaamstemperatuur. We herhalen het nog een keer: tussen de 18 en 23 graden is optimaal. Houd de ventilator dus op afstand, maar wel gericht op de kooi zodat er wat frisse lucht door de kamer circuleert.

 • Zomerse snacks

Er is niets zo lekker als een verfrissende snack in de zomer. De hamster zal het zeker op prijs stellen wanneer het warm is. Probeer zijn favoriete groente en fruit eens in te vriezen. Zie het als een ijsje voor hamsters! Een paar populaire opties zijn watermeloen, wortel en peer, maar dit is geen uitputtende lijst. Ontdek onze andere suggesties in onze lijst met voer voor de hamster.

 • Bevroren accessoires

Als de temperatuur echt gaat stijgen, gebruik dan een bevroren handdoek om de hamster koel te houden. Het is eenvoudig: maak een handdoek nat en leg hem een paar uur in de vriezer. Wacht totdat de handdoek koud is voordat je hem uit de vriezer haalt en over de kooi heen legt. Zorg ervoor dat de lucht nog steeds goed kan circuleren en leg hem dus niet over de hele kooi, maar over een helft van de kooi.

Als je een Qute kooi hebt, dan geniet de hamster van een tochtvrij ventilatiesysteem. Het ontwerp houdt hamsters koel in de zomer en warm in de winter, waardoor ze altijd veilig zijn.

 • Beperkte speeltijd

Het klinkt misschien niet zo leuk, maar iets minder plezier houdt de hamster veilig.Hamsters vinden het geweldig om te spelen; het zorgt voor een geestelijke én fysieke stimulans, en schept tegelijkertijd een band tussen jullie twee. Maar te veel met de hamster spelen kan tot een toename van de lichaamstemperatuur zorgen en daar voelt hij zich niet zo fijn bij. Het gebruik van bevroren traktaties is een prima alternatief om de hamster mentaal te stimuleren als de speeltijd beperkt wordt.

 • Hydratatie

Hydratatie is de sleutel! Hamsters hebben altijd schoon water nodig, maar zorg er vooral in de zomer voor dat er voldoende vers water beschikbaar is. Hamsters drinken, net als mensen, meer dan normaal om koel te blijven. Over het algemeen drinkt een hamster van 100 gram gemiddeld 10 milliliter. Als jouw hamster veel meer drinkt dan dat, dan kan het zijn dat hij uitgedroogd is.

Omlet en jouw hamster

Omlet ondersteunt de behoeften van jouw dieren het hele jaar door. Van warme zomers tot ijskoude winters: onze producten zijn ontworpen om jouw vriendjes met vachten en veren gelukkig en gezond te houden. Shop hamsterkooien en onderdelen voor de hamsterkooi om jouw hamster de perfecte setup te geven en jullie band te versterken.

Hamster met zijn pootje tegen de Qute hamsterkooi van Omlet

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *