Omlet blog

Hoe train je een kat om zijn krabpaal te gebruiken?

Kat gebruikt de Stak krabpaal van Omlet in de woonkamer

Iedere katten-ouder weet dat de krabpaal het belangrijkste accessoire is voor een kat. Deze ogenschijnlijk eenvoudige bouwwerkjes zijn enorm belangrijk en dienen niet alleen als manier om de kattennagels uit de meubels te houden, maar ze dragen ook bij aan een gezonder, gelukkiger en meer vervuld bestaan voor jouw kat.

Krabben is een primair instinct dat in alle kattensoorten aanwezig is. Dat maakt het dus ook een noodzakelijke dagelijkse activiteit. Daarom is het belangrijk een krabpaal te hebben die de goedkeuring van de kat krijgt in zowel materiaal, stijl en functie. De Stak krabpalen van Omlet zijn ontworpen om het natuurlijk gedrag van de kat te ondersteunen, en met deze gids over hoe je de kat traint om zijn krabpaal te gebruikent, zullen ze binnen no time genieten van hun nieuwe speeltje!

4 redenen waarom je kat een krabpaal nodig heeft

Voordat we starten met de trainingstips voor het gebruik van de krabpaal, moeten we eerst begrijpen waaróm ze deze nodig hebben. Van gezondheid tot geluk: hier zijn de vier redenen waarom katten een krabpaal nodig hebben:

1. Natuurlijk gedrag

Krabpalen zijn voor gedomesticeerde katten wat bomen zijn voor leeuwen. Alle katten, hoe groot of hoe klein ook, hebben de natuurlijke behoefte om hun klauwen en lichaam te trainen. Dit gedrag houdt de pootjes niet alleen gezond en sterk, maar het geeft ze ook een goed gevoel. Bovendienhoudt een krabpaal de klauwen uit jouw meubels!

2. Stressvermindering

Hoewel het leventje van de kat makkelijk en zorgeloos lijkt, kan een kat toch stress en angst ervaren. Of het nou een andere kat is, een onbekend geluid of een kind dat ze lastigvalt: katten kunnen hun energie behoorlijk opkroppen en dit zorgt voor spanning in hun lichaam. Gelukkig kan een krabpaal een kalmerende werking hebben, waardoor ze weer helemaal zen worden.

3. Communicatiemiddel

Mensen hebben meerdere manieren om te communiceren – spreken, schrijven of lichaamstaal, om er maar een paar te noemen. Maar voor katten zijn de pootjes de enige manier waarop ze communiceren. Met de kleine geurklieren in hun voetjes kunnen zestevige krabpalen gebruiken om hun territorium af te bakenen en andere dieren te laten weten dat dit hun plek is en dat zij verder moeten zoeken naar een eigen plekje.

4. Onderhouden van de klauwen

Regelmatige sessies op de krabpaal houden de klauwen van de kat gezond. Deze simpele handeling verwijdert niet alleen dode lagen, maar voorkomt ook dat de nagels te lang worden zodat de kat kan blijven lopen, klimmen en spelen.

Krabben alle katten?

Het antwoord is een volmondige ja! Alle kattensoorten , van het kleinste huiskatje tot de machtigste koning in het wild, hebben een aangeboren vermogen om te krabben. Het is een onontkoombaar onderdeel van hun katten-natuur en draagt bij aan hun gezondheid en welzijn.

Hoewel sommige kattenrassen van nature wat kalmer zijn en wat minder krabben, dan hun wat meer temperamentvolle soortgenoten: elke kat moet zijn krab-behoeften ergens kwijt kunnen en zijn natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daarbij kan het krabgedrag veranderen met de leeftijd. Een kitten en adolescent zullen hun krabgedrag wat vaker en met meer energie tentoonstellen, maar ook een senior heeft nog steeds een krabpaalnodig, want het is en blijft onderdeel van hun dagelijkse routine.

5 manieren waarop je jouw kat kunt leren op de krabpaal te gebruiken

De kat leren om een krabpaal te gebruiken kan een heleboel voldoening geven. Je bespaart niet alleen je meubels, maar zorgt ook voor een positieve manier waarop ze stoom kunnen afblazen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De ene kat doet er wat langer over dan de ander om een krabpaal te leren gebruiken, maar gelukkig zijn er simpele en makkelijke manieren om ze over de streep te trekken. Laten we eens kijken naar 5 effectieve manieren waarop je de kat kunt leren en aanmoedigen zijn krabpaal te gebruiken.

1. Het materiaal is van belang

Het kiezen van een krabpaal die bij de voorkeuren van jouw kat past is essentieel. Hij moet niet alleen de juiste hoogte hebben voor jouw kat, maar het materiaal waarmee de paal is bekleed is ook van belang. Bij Omlet is het onze missie om de norm uit te dagen en producten te creëren die er mooi uitzien en aan de behoeften van jouw kat voldoen.

Met de Stak krabpaal van Omlethaal je de laatste krabpaal ooit in huis. Wij zijn zelf katten-ouders en weten dus heel goed dat het uitmaakt waar de kat aan krabt. Daarom hebben we de Stak ontworpen met recyclebaar karton dat makkelijk te vervangen is en vreugde brengt aan alle soorten klauwtjes. Niet alleen zal hij de bank als vaste krabplek vervangen, maar hij draagt ook zijn steentje bij aan de planeet.

2. De kracht van catnip

Om de aangeboren nieuwsgierigheid van jouw kat aan te wakkeren, gebruik je iets wat ze niet kunnen weerstaan: catnip. Deze favoriete kattengeur wrijf je op de krabpaal om de kat te verleiden er naartoe te gaan. Positieve associaties zorgen ervoor dat de kat de krabpaal op zijn gemak kan onderzoeken. Hierdoor is het waarschijnlijker dat hij de krabpaal zal gaan gebruiken.

3. Verleid met snoepjes

Geduld en positieve bekrachtiging zijn belangrijk tijdens het trainen van de kat om zijn krabpaal te gaan gebruiken. Maar bij twijfel kun je snoepjes gebruiken, want welke kat wijst zijn favoriete voedsel nou af? Begin met het plaatsen van kleine stukjes snoep op de krabpaal. Laat je kat de krabpaal vervolgens zelf ontdekken. Denk eraan! Het doel is om je kat positieve associaties te geven. Prijs hem dus de hemel in wanneer hij de krabpaal gebruikt!

4. Train met speeltjes

Je hebt een nieuwe krabpaal, maar de kat is niet onder de indruk. Probeer hem eens aan te moedigen met iets wat hem wel interesseert: kattenspeeltjes! Een veertje aan een touw, een bolletje wol of een vis gevuld met catnip kan de kat helpen om in te zien dat de krabpaal een perfecte plek is om de nageltjes te scherpen.

5. De juiste plek doet wonderen

Katten zijn territoriale dieren die van routine houden, dus een goed ritme geeft ze een gevoel van veiligheid en comfort. Plaats de krabpaal op een plek waar de kat al veel tijd doorbrengt, zodat hij hem gaat gebruiken. Denk aan plekken die de kat als territorium beschouwt, zoals naast hun kattenmand or favoriete dekentje.

Omlet en het huis van jouw kat

Bij Omlet weten we dat elke kat uniek is. Dat is waarom we al onze producten voor katten ontwerpen zodat jouw kat zich altijd gelukkig, gezond en geprikkeld voelt. De Stak krabpalen zijn ontstaan uit het idee dat elke kat zijn natuurlijke gedrag moet kunnen vertonen, maar hij is ook duurzaam en kan jouw kat een levenlang helpen met het scherpen van zijn nageltjes. De kat leren om de krabpaal te gebruiken is gemakkelijk met onze stappen en het versterkt jullie band ook nog eens.

Twee katten gebruiken de Stak krabpaal van Omlet

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *