Omlet blog

7 tips om jouw asielhond te helpen met het opbouwen van routine

Rachel Spencer is een freelance journaliste die gespecialiseerd is in het schrijven over huisdieren en de huisdierenindustrie. Daarnaast is ze een award-winnende huisdier-blogger

In 2009 verwelkomde ze haar eerste asielhond Daisy, een terriër kruising, en dit inspireerde haar om The Paw Post te starten. Op haar huisdierenblog schrijft ze over de manier waarop dieren een verschil kunnen maken in ons leven.

Rachel verwelkomde haar tweede asielhond Patch in 2018 en samen reizen ze nu graag naar hondvriendelijke bestemmingen om de laatste hondenspeeltjes, snoepjes en gadgets uit te proberen.


Rachel Spencer with her rescue dog

Het is geweldig om een asielhond in je huis en hart te verwelkomen. Je krijgt er een trouwe vriend bij die onvoorwaardelijk van je houdt. Daarnaast krijgt de hond een tweede kans op geluk. Als nieuwe huisdierouder is het belangrijk dat je hond zijn nieuwe routine in huis eigen kan maken. Deze zeven tips helpen jullie daarbij.

1. Koop de basics

Een goede voorraad van de volgende items zal je nieuwe vriend direct het gevoel geven dat hij thuis is:

  • Voedsel: vraag het asiel (of de vorige eigenaar) wat de hond gewend is qua eten
  • Voedings- en waterbakken
  • Een riem met halsband en (eventueel) een label met jouw gegevens erop
  • Speeltjes
  • Mand en deken. De Topology luxe hondenmand van Omlet is ideaal omdat de toppers verwijderd en gewassen kunnen worden én je hebt de mogelijkheid om er een extra deken overheen te gooien.
  • Om de hond een beetje te helpen settelen, kun je voordat hij arriveert even zelf onder het dekentje gaat liggen zodat het naar jou ruikt

2. Gun hem wat ruimte

Het is spannend en leuk om een nieuw gezinslid te ontvangen, maar de kans is groot dat de hond wat overweldigd of vermoeid is. Misschien is hij ook wel verlegen, dus wees geduldig. De hond zal vanzelf wat meer contact gaan zoeken en wat zekerder en speelser worden.

Maar de hond heeft ook rust nodig, dus zet het mandje of de bench, snoepjes en het speelgoed op een rustige plek neer. Zo kan hij zich terugtrekken als hij wat tijd voor zichzelf nodig heeft.

3. Beginnen met ontdekken

Doe tijdens de eerste dagen wat korte wandelingen door de buurt en laat je hond snuffelen en zijn nieuwe omgeving ontdekken.

Vermijd drukke plekken met veel honden en houd de riem om, zodat de hond veilig blijft. Bouw langzaam op naar wat langere wandelingen op nieuwe plekken.

4.De voortgang monitoren

Overweeg om een hondendagboek bij te houden zodat je kunt zien hoe de hond zich ontwikkelt, wat hij leuk en niet leuk vindt, of er wat vooruitgang in de training zit en hoe hij zich gedraagt wanneer hij alleen is.

Asielhonden kunnen verlatingsangst hebben, dus overweeg een camera voor huisdieren aan te schaffen zodat je kunt zien hoe de hond reageert als je hem alleen laat.

5. Leg contact met lokale huisdier-professionals

Maak een afspraak bij de lokale dierenarts voor regelmatige gezondheidschecks, ontworming en vaccinaties. Hierdoor went de hond aan het bezoeken van een dierenarts.

Als de hond speciale verzorging nodig heeft, dan kun je de lokale trimmer eens opzoeken en de vachtverzorging van je nieuwe hond bespreken. Geef de hond tijdens deze bezoekjes kleine versnaperingen, zodat het een positieve ervaring wordt.

6. Begin met trainen

Honden vinden het leuk om iets te leren. Vind een locatie, een geaccrediteerde, goede trainer die de hond niet dwingt, en die je op een vriendelijke en ethisch verantwoorde manier leert omgaan met je hond. Zo wordt jullie communicatie beter en versterkt jullie band. Maak een keuze tussen groepslessen of privélessen en denk erover of het leuk is voor de hond om andere honden te ontmoeten.

7. Bereid je voor op jaren geluk

Er is een geweldige quote van psycholoog Emma Kenney: “Opening up your life to a dog who needs a home is one of the most fulfilling things you can do.”

Wat zijn verleden ook is, jouw asielhond gaat samen met jou een mooi nieuw leven tegemoet, vol wandelingen in het bos en knuffelsessies op de bank. Deze simpele stappen helpen de hond te settelen en leiden jullie naar een weg vol mooie avonturen die jullie jaar na jaar samen beleven.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *