Omlet blog

Kunnen cavia’s in de rui zijn?

Cavia eet een snoepje op de vide voor cavia’s van Omlet

Net als veel andere dieren, zullen cavia’s twee keer per jaar in de rui zijn. Het is voor cavia’s een natuurlijk proces om de oude vacht van zich af te schudden, maar bij sommige caviasoorten valt het wat meer op dan bij andere. Ontdek of de plukken vacht horen bij dit natuurlijke proces, of dat er misschien wat meer aan de hand is met je cavia.

Waarom verharen cavia’s?

Het seizoensgebonden verharen wordt ook wel ‘de rui’ genoemd, en bijna alle dieren met een vacht hebben hiermee te maken. Cavia’s zullen twee keer per jaar in de rui zijn: tijdens de lente en herfst. In de lente gebeurt dit om de cavia klaar te maken voor de koudere seizoenen, en in de herfst krijgt de cavia een juist een dikkere vacht om bestand te zijn tegen de koude, korte dagen en wisselende temperaturen.

Cavia’s die buiten leven zullen waarschijnlijk wat opvallender verharen dan cavia’s die binnen leven. Buitencavia’s worden blootgesteld aan zonlicht en weersomstandigheden, waardoor het logisch is dat je wat meer van hun vacht vindt in het hok of de ren waarin ze verblijven. Zolang je geen kale plekken op de cavia zelf vindt, kun je het haarverlies toeschrijven aan het gebruikelijke ruiseizoen. En omdat de cavia zijn haar snel verliest tijdens deze periode, zal hij binnen 2 tot 6 weken klaar moeten zijn met zijn ruiperiode.

Cavia’s die binnenleven zullen hun vacht wat geleidelijk verliezen door het jaar heen. Ze worden immers niet blootgesteld aan zonlicht of schommelende temperaturen. Hierdoor kan het lijken alsof binnencavia’s het hele jaar door verharen, maar dat komt door hun trage rui-cyclus. Er is geen noodzaak om snel een nieuwe vacht te hebben en daardoor verharen ze stukje bij beetje.

De rui kost veel energie. Daardoor kan de cavia meer slapen dan je gewend bent. Ze kunnen ook wat terughoudend zijn, of het wat minder prettig vinden om opgepakt te worden. Dit komt doordat de haarzakjes druk uitoefenen op de huid, waardoor ze zich wat ongemakkelijk voelen. Je kunt soms ook zien dat de cavia zich krabt of tegen het hok aanschuurt zodat hij zijn haren wat sneller verliest.

Zijn alle cavia’s in de rui?

Bijna alle soorten cavia’s zullen verharen, behalve de haarloze soorten. Je kunt naar de vacht van de cavia kijken en meestal wel voorspellen hoeveel haren er verloren zullen gaan. Cavia’s met lang haar zullen hun vacht wat drastischer verliezen dan kortharige soorten. Soorten die opvallend verharen zijn, onder andere:

Skinny cavia’s hebben geen haar en zullen daarom dus ook niet verharen, tenzij ze kleine plukjes vacht hebben. Maar omdat ze geen natuurlijke isolatie hebben, moeten ze ook in een omgeving verkeren waar het klimaat geregeld kan worden. Op die manier blijft hun lichaamstemperatuur gereguleerd. Skinny cavia’s kunnen niet buiten worden gehouden, tenzij het klimaat gematigd is.

Hoe kun je voor cavia’s zorgen als ze in de rui zijn?

De verzorging voor cavia’s is niet heel anders tijdens de ruiperiode. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om ze op hun gemak te houden en om het verharen van cavia’s te verminderen.

Borstelen

Het borstelen van de cavia kan helpen om loszittende haren te verwijderen uit de vacht. Losgelaten vacht kan namelijk in de andere haren vast komen te zitten waardoor er zelfs een grote klit kan ontstaan van vacht en vuil. Dit irriteert de cavia. Vooral langharige soorten zijn hier vatbaar voor en daarom is het belangrijk om ze regelmatig te borstelen tijdens de rui, om klitten en vervilting te voorkomen.

Het kammen van de cavia biedt je ook een kans om een snelle gezondheidscheck te doen. Tijdens het borstelen kun je letten op de volgende dingen:

  • Gewicht
  • Knobbeltjes en bobbeltjes
  • Te lange nagels of tanden
  • Parasieten in de vacht
  • Schilferige of geïrriteerde huid
  • Afscheiding uit hun ogen, oren en neus

Voeding

Verharen kost energie, dus voeding is erg belangrijk voor de cavia. Cavia’s moeten altijd toegang hebben tot Timothy- of Boomgaard Gras-hooi en speciaal samengestelde voeding, omdat cavia’s niet in staat zijn om zelf vitamine C aan te maken. Zorg er daarom voor dat hun voeding wordt aangevuld met deze belangrijke vitamine, dat is ook belangrijk voor de vacht. Vitamine C is het hele jaar door noodzakelijk, maar vooral tijdens de rui, omdat het helpt om de nieuwe vacht gezond en glanzend te houden. Het is heel veilig om de cavia’s wat extra vitamine C te geven als toevoeging op hun dagelijkse voeding, maar ga niet voorbij de dagelijkse limiet van 100 mg.

Er moet altijd fris en schoon water beschikbaar zijn. Als de cavia uit een bakje drinkt, verwijder het haar dan elke dag. Ook mondstukken voor waterflessen kunnen losvliegend haar opvangen en verstopt raken of gaan lekken.

Omgeving

Het is belangrijk om het hok en de ren van de cavia schoon en stressvrij te houden tijdens de rui. Het Eglu Go caviahok is makkelijk binnen enkele minuten te reinigen en biedt een makkelijke toegang naar het water en eten. Het knusse interieur biedt wat afzondering van de buitenwereld en is comfortabel tijdens zowel de warme als de koude dagen.

Als de cavia’s meer ruimte hebben tijdens de rui, dan ervaren ze minder stress en zullen ze minder van hun eigen haren binnenkrijgen. Een inloopren voor cavia’s geeft je cavia een geweldige kans om wat vers gras en zonneschijn mee te maken, terwijl de frisse wind de loszittende haren vanzelf met zich meeneemt.

Abnormaal verharen bij cavia’s

De cavia zou, behalve de herfst en lente, minimaal moeten verharen. Zolang er geen zichtbare tekenen van stress of ziekte zijn, dan is het niet nodig om je zorgen te maken over wat extra, routinematig haarverlies. Maar let wel op als je de volgende veranderingen opmerkt:

  • Rode of schilferige huid
  • Kale plekken
  • Vlooien of andere parasieten
  • Excessief krabben of bijten in de vacht

Als je deze symptomen opmerkt bij de cavia, neem dan contact op met de dierenarts. Smeer geen huismiddeltjes op de vacht van de cavia. Sommige producten zijn veilig voor honden en katten (of mensen), maar niet voor cavia’s.

Omlet en de ruiperiode van jouw cavia

Wij zijn altijd op zoek naar manieren waarop we cavia’s en hun baasjes het hele jaar door tevreden kunnen houden. Als je de cavia’s in ons Eglu Go caviahok houdt, en de inlooprendan ben je er zeker van dat ze het meeste uit hun tijd buiten kunnen halen, zelfs tijdens de rui. Wat het seizoen of scenario ook is: onze caviaproducten bieden ondersteuning en comfort waar je cavia’s naar op zoek zijn.

Cavia in een inloopren voor cavia’s

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *