Omlet blog

Hoe zet je de kuikens over naar het Eglu Cube kippenhok

Kleine kuikens in hun brooder

Kuikens groeien snel en voor je het weet is het tijd om ze over te zetten naar hun Eglu Cube kippenhok. Hun brooder begint na een paar weken toch een beetje druk te worden en jouw volledig bevederde kippen zijn er helemaal klaar voor om zelf in het kippenhok rond te wandelen. Wij zijn er om deze verhuisdag een stukje makkelijker en stressvrij te maken.

Op welke leeftijd kunnen kuikens in de Eglu Cube?

Kuikens hebben rond de 6 weken meestal een compleet verenpakket, maar niet alle kuikens zijn dan ook klaar om de brooder te verlaten. Ook al hebben ze hun donsvacht ingewisseld voor volwassen veren, ze zijn nog steeds heel jong. Bij Omlet raden we aan de kuikens vanaf week 12 over te zetten vanaf de brooder naar de Eglu Cube.

Als je tot week 12 wacht, dan hebben de kuikens genoeg tijd om hun coördinatie te ontwikkelen en de kracht op te bouwen om ladders op te lopen. Het geeft ze ook voldoende tijd om te wennen aan een dag-nacht ritme.

Van brooder naar hok

Als je met je ogen knippert, zijn de 12 weken voorbij. Wees dus goed voorbereid en geniet van de tijd die je kuikens in de brooder doorbrengen. Het zorgen voor kuikens is leuk en zet ook meteen de toon voor jullie toekomstige relatie. Door dagelijks met de kuikens om te gaan, bouw je een band op en de kuikens zullen je daardoor snel vertrouwen. De brooder is dus een ideale start voor jullie relatie. Wanneer de kleine toom je vertrouwt, wordt de transitie naar het hok nog gemakkelijker.

In de tussentijd kun je de inloopren voor kippen opzetten en de kuikens naar buiten laten wanneer ze volledig in de veren zitten. Houd deze uitstapjes wel kort, zodat ze het niet te koud krijgen, of de aandacht van andere dieren wekken (dit geldt ook voor je eigen huisdieren). Als je van plan bent om een automatische deuropener voor het kippenhokte gaan gebruiken, dan kun je deze open en dicht doen wanneer de kuikens aan het verkennen zijn, zodat ze wennen aan het geluid. Laat je kleine toom hun voeder- en drinkbakken voor kippenzien, zodat ze weten waar ze moeten zoeken wanneer ze verhuisd zijn.

Als je kippen 12 weken oud zijn en helemaal gezond en gelukkig, dan kun je ze overzetten naar het kippenhok. De verhuisdag moet goed afgestemd worden op het weer, en niet op een specifieke datum. Je kunt het beste kiezen voor een zonnige dag met een gemiddelde temperatuur. Zo tussen de 18 en 26 graden is ideaal. Verhuis de kuikens niet op een winderige of regenachtige dag en verhuis ze zo vroeg mogelijk zodat ze echt een hele dag meemaken en ‘s avonds lekker op stok kunnen.

Tips voor de eerste nacht van jouw kuikens

Als je brooder een broedplaat gebruikt, in plaats van een warmtelamp,dan weten de kuikens misschien al dat het tijd is om te gaan slapen zodra de nacht valt. Toch is een brooder wel heel wat anders dan een plek in de grote wereld, dus zelfs kuikens die een dag-nacht ritme hebben ontwikkeld, kunnen de eerste nacht buiten nogal van slag zijn.

Het belangrijkste is de kuikens beschermen tegen roofdieren. De rennen van Omlet zijn bestand tegen roofdieren, maar de kuikens zijn een stuk veiliger en vinden het prettiger om ‘s nachts op een roestplek te verblijven in het kippenhok. Het kan zo zijn dat je de kuikens de eerste twee nachten even handmatig naar bed moet brengen en de deur zelf moet sluiten wanneer het bedtijd is.

Als je een Autodoor hebt, dan is het licht voor het kippenhok een soort nachtlampje die de kleine slaapkopjes een seintje geeft dat ze moeten gaan roesten. Dit is vooral handig voor kuikens die zijn grootgebracht met een lamp; zij associëren het lampje met warmte en zullen ernaartoe gaan zodra het donker wordt.

Nieuwe kippen en de bestaande pikorde

Als je de kuikens aan een bestaande toom introduceert, dan zullen je oudere kippen hun wat tips & tricks leren over het kippenhok. Maar oudere hennen zullen ook laten weten wie de baas is. Elke toom heeft een hiërarchie en door de pikorde van kippen te begrijpen zul je normaal gedrag erkennen en weten wat wordt beschouwd als pestgedrag waarbij je de kuikens misschien moet weghalen voor hun eigen veiligheid.

De meeste kuikens zullen er snel tussen passen, en de meeste kippen die de baas zijn, zullen geen meedogenloze tiran zijn. Er zijn wel uitzonderingen op de regel, dus let goed op verontrustend gedrag, zoals:

  • Kippen die kuikens weghouden bij eten en drinken
  • Gevechten waarbij bloed wordt verloren, of waarbij overmatig veel veren uitvallen
  • Kuikens vasthouden

Als je merkt dat de kippen de kuikens niet accepteren in hun toom, probeer dan een extra ren neer te zetten of een scheidingswand voor de inloopren te plaatsen, zodat ze elkaar kunnen leren kennen met een veilige afscheiding ertussen. Het komt maar zelden voor dat kippen voor altijd een hekel hebben aan nieuwe toomleden, dus wees geduldig, maar ook voorzichtig als het gaat om de veiligheid van je kuikens.

Omlet en jouw kuikens

Onze producten zijn ontworpen om jouw toom veilig te houden (hoe oud ze ook zijn), en om de zorg voor kippen geen klus te maken, maar een leuke activiteit. Het Eglu Cube kippenhok is perfect voor de toom die gaat uitbreiden, vooral als je hem gebruikt in combinatie met de inloopren voor kippen. En door een Autodoor, te installeren, heb je vanaf het begin wat gemoedsrust. Maak de verhuisdag een leuke en onvergetelijke ervaring voor jou en je kuikens en zet de toon voor een leven vol avonturen.

Kippen in hun Omlet inloopren voor kippen met Eglu Cube

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *