Omlet blog

Kuikens grootbrengen in de herfst – mijn ervaring (deel 1)

Hoi allemaal! Mijn naam is Alyssa Holland en ik woon op een kleine hobbyboerderij in Noord-Centraal Texas. We hebben allerlei dieren op onze boerderij rondlopen: paarden, geiten, biggetjes, konijnen, cavia’s, honden, katten, vissen en natuurlijk: kippen! Op dit moment bestaat onze toom uit ongeveer 25 kippen van verschillende rassen. Sinds kort kunnen we hier ook een duif toe rekenen die we gered hebben, en inmiddels denkt ze dat ze een kip is.


Alyssa houdt een kuikentje vast buiten haar Omlet Eglu Go Up kippenhok

Als kleine hobby-boerin is de lente altijd mijn favoriete seizoen geweest: de geboorte van nieuwe dieren, bloeiende bloemen, warmere temperaturen en nieuwe kippen! Dus als ik nadenk over kuikens grootbrengen in een ander seizoen, dan voelt dat een beetje vreemd en, heel eerlijk, ook een beetje eng. Maar toch blijkt het een van de best bewaarde geheimen onder kippenhouders. Het is eigenlijk veel makkelijker en leuker om kuikens in de herfst groot te brengen. Ik neem je mee in mijn ervaring en laat je zien waarom!.

Waarom ik ervoor heb gekozen om kuikens in de herfst groot te brengen

De lente is een nieuw begin. Op onze kleine boerderij krijgen onze geiten, konijnen en kippen hun jongen meestal tijdens dit seizoen. Dieren weten instinctief wanneer het beste moment is om hun jong groot te brengen. Maar in onze woonplaats, is het in zowel het late voorjaar als de zomer al snel 40 graden of warmer. Daarnaast is het hier in de lente primetime voor hagelstormen en hevige regenval.

Als ik er zo over nadenk, zitten er enkele voordelen aan het opzetten van een broedmachine in de herfst:

 • De temperatuur van de broedmachine is stabieler omdat het buiten kouder is.
 • De luchtvochtigheid is lager waardoor de brooder een stuk minder benauwd is en minder snel stinkt.
 • Het is gemakkelijker om de kuikens naar buiten te laten als het niet extreem warm is, of hard regent.
 • Ik zweet lang niet zo erg tijdens het schoonmaken en de verzorging van de kuikens.

De herfst brengt een collectieve zucht van verlichting bij iedereen hier op de boerderij. Het is een welkome afwisseling na de zinderende zomerhitte. Maar het is ook de periode waarin de planten die de zomer hebben overleefd in hun rustfase terecht komen, de uren daglicht afnemen en er over het terrein een algeheel gevoel van stilte overheerst. Het is niet helemaal onaangenaam, maar na twee seizoenen vol leven, betekent de herfst een voorbode van de winter (waar helemaal niemand hier van geniet). Het grootbrengen van kuikens is tijdens dit overgangsseizoen de perfecte manier om wat nieuwe energie te geven aan een wereld die langzaam in slaap valt.

Waar ik kuikens heb gevonden in deze tijd van het jaar

We hebben een grote toom met meerdere hanen, dus ik broed de eieren uit en breng de kuikens groot in ons klaslokaal. Dit zorgt trouwens ook voor een geweldige biologieles voor mijn kleuters en peuters. Maar uit ervaring weet ik dat we hierdoor vaak met meerdere haantjes eindigen. Daar moeten we een geschikt huis voor vinden, en tot die tijd luisteren we elke ochtend (én middag, én avond) naar een kakofonie van concurrerende hanen. Het is leuk om ‘s ochtends een kukeleku te horen, maar als dit 24 uur per dag doorgaat, dan wordt het een ander verhaal. Voor mijn herfst-kuikentjes keerde ik daarom terug naar de oude manier: het kiezen van gesekste kuikens, zodat ik geen plek hoef te vinden voor nieuwe hanen.

Ik ga het liefst naar lokale winkels waar ik ook mijn kippenvoeding haal. In Texas hebben we de Tractor Supply Company en hier kennen ze me inmiddels bij naam. Tijdens de lente bieden ze gezonde kuikentjes aan op hun ‘kuikendagen’. Tot mijn verrassing (en verheuging!) zag ik dat ze dit jaar tot in de late zomer nog kuikens aanbieden. Tot eind september, wist het personeel me te vertellen. Je begrijpt: mijn interesse was officieel gewekt.

Alyssa’s bestaande setup met haar volwassen toom

De kuikens thuisbrengen

Ik nam in de tweede week van september zes kuikens mee naar huis. 3 Plymouth Rocks en 3 Wyandottes. Voordat ze arriveerden, besloot ik de broedruimte wat anders in te richten. Normaal gesproken houden we de broedplek in onze winkel, maar omdat het nog steeds warm is, maakte ik me zorgen dat het te heet en stoffig zou worden. Daarom besloot ik eens wat anders te proberen.

Ik heb een Eglu Go met ren en deze ga ik als broedplek gebruiken. Omlet raadt overigens niet aan om kuikens jonger dan 12 weken in een kippenhok te plaatsen, dus ik gebruik dit product niet zoals aangeraden wordt. Om die reden heb ik de volgende dingen aangepast, zodat het kippenhok veilig is voor de kleine kuikens:

 • Ik verwijderde de slaapstokken omdat de voetjes hier nog te klein voor zijn.
 • Omdat ze nog zo klein zijn, heb ik de ren verpakt met volièregaas.
 • Ik gebruik een broedplaat in plaats van een hittelamp zodat het kippenhok niet te warm wordt.
 • Ik gebruik een dekzeil om de ren te beschermen tegen regen.
 • Ik heb de Eglu Go op een plek geplaatst waar onze buitenkatten en honden kunnen patrouilleren tegen roofdieren.

Tot nu toe werkt dit allemaal prachtig. Mijn kuikens hebben genoeg ruimte, krijgen de kans om de natuur te leren kennen en zijn niet afhankelijk van mij om de buitenwereld te kunnen verkennen. Ik besef dat dit niet voor iedereen een optie is, dus ik deel graag welke activiteiten mijn kuikens leuk vinden als ze buiten hun brooder zijn.

Uitjes en activiteiten met de kuikens

Ik heb gekozen voor kuikentjes die al 3 à 4 weken oud waren. Ze waren de grootste in de brooder en zagen er zo verdrietig uit, omdat de andere klanten telkens naar huis gingen met hun kleinere, fluffy soortgenoten. Maar omdat de temperaturen hier in deze tijd van het jaar zo kunnen fluctueren, besloot ik dat het om drie redenen wat handiger zou zijn om te beginnen met oudere kuikens:

 • Ze kunnen sneller naar buiten en genieten van het buitenspelen
 • Omdat ze al wat groter en behendiger zijn, is de kans kleiner dat ze worden bedreigd door onze grootste herfst-vijand: de slang.
 • Oudere kuikens kunnen makkelijker opgepakt worden dan kuikentjes die net uit het ei komen.

Mijn kuikens kunnen met ongeveer een maand oud op ontdekkingstocht door het gras, de bladeren en het vuil. Ze kunnen ook op insectenjacht in hun Eglu Go ren. Omdat ik de slaapstokken uit de Eglu Go heb gehaald, kunnen de kuikens naar het hok toe tijdens hun uitjes. Hierdoor raken ze gewend aan het kippenhok. Het maakt overigens niet uit welke buitenren of speelplek je creëert: zo lang hij volledig bedekt is en de openingen niet te groot zijn voor de kuikens om te ontsnappen.

Extraatjes die ik aan de ren heb toegevoegd voor nog meer plezier:

 • Takken om overheen en onderdoor te klimmen.
 • ‘’Oefen stokken’’ die ik heb gemaakt van een oud hoofdeinde van het bed. De sporten zijn perfect om de kleine voetjes de kunst van het grijpen aan te leren.
 • Stapeltjes bladeren om in te krabben.
 • Een plek waar ze een stofbad kunnen nemen.
 • Een pallet om voedsel en water van de grond te tillen, zodat er geen vuil in kan komen.

De temperatuur is hier rond de 30-35 graden, waardoor kuikens van deze leeftijd een paar uur zonder extra warmte van een lamp kunnen zijn. Hun ren is afgedekt en staat in een schaduwrijke plek onder onze wijnstokken, zodat hij geen direct zonlicht krijgt.

De toekomstplanning

De kuikens zullen, zodra ze 12 weken oud zijn, onze Eglu Cube en de gekoppelde inloopren, of ons eigengemaakte kippenhok hun thuis kunnen gaan noemen. We kijken nu ze opgroeien al naar hun persoonlijkheid, om te bepalen in welke toom ze het beste zullen passen. Ik heb er zin in om hun reis van klein kuikentje naar jonge kip te gaan delen! Zo kunnen we samen kijken hoe ze de overstap maken van broedmachine naar permanent huisje.

Door: Alyssa Holland

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *