Omlet blog

Kuikens grootbrengen in de herfst – mijn ervaring (deel 2)

Hoi allemaal! Mijn naam is Alyssa Holland en ik woon op een kleine hobbyboerderij in Noord-Centraal Texas. We hebben allerlei dieren op onze boerderij rondlopen: paarden, geiten, biggetjes, konijnen, cavia’s, honden, katten, vissen en natuurlijk: kippen! Op dit moment bestaat onze toom uit ongeveer 25 kippen van verschillende rassen. Sinds kort kunnen we hier ook een duif toe rekenen die we gered hebben, en inmiddels denkt ze dat ze een kip is.


Alyssa Holland - kuikens grootbrengen in de herfst - zittend terwijl ze een kuikentje vasthoudt.

Welkom terug bij mijn avontuur waarin ik kuikens grootbreng tijdens de herfst! Mijn groepje van zes kuikens gedijt goed bij de koelere temperaturen en ze groeien als kool. Hun persoonlijkheid begint al door te schemeren en de voorbereidingen voor hun nieuwe onderkomen zijn in volle gang. Kijk mee naar alles wat we hebben gedaan en wat ik verwacht van de rest van het herfstseizoen.

Hoe ze groeien

Kuikens groeien snel! En omdat mijn kuikens al wat ouder waren toen ik ze meenam, vliegt de tijd. Beide rassen waren met zes weken volledig bevederd en ze groeien op hetzelfde tempo – waardoor het makkelijk is om ze samen te laten opgroeien!

De kuikens zijn nu rond de 7 à 8 weken oud. De Wyandottes beginnen hun prachtige kleuren te laten zien en het gestreepte patroon van de Plymouth Rocks is volledig zichtbaar. Ik heb de broedplaat vorige week verwijderd, toen ze volledig bevederd waren. Ik houd meestal een warmtebron bij mijn kuikens tot ze bijna 8 weken oud zijn, maar aangezien het overdag nog steeds erg warm is (tussen de 30 en 35 graden) en de temperatuur ‘s nachts niet onder de 23 graden is, heb ik de keuze gemaakt de warmtebron te verwijderen.

We hebben hopelijkalleen maar hennen. Ik heb een beetje gegokt door de Wyandottes te kiezen; dit was een gemengde groep die uit hun ren was gegroeid. De Tractor Supply winkel was zo vriendelijk om me mijn eigen kuikens te laten kiezen, dus ik vergeleek de veren en kammen en selecteerde – naar ik hoopte – 3 vrouwtjes, maar alleen de tijd zal het leren. De Plymouth Rocks waren hennen, maar eerder dit jaar kocht ik ook twee hennen, maar inmiddels hebben we ook een prachtige Plymouth Rock haan! Zo zie je maar weer dat foutjes kunnen gebeuren, tenzij je het geslacht goed kunt vaststellen op basis van uiterlijke kenmerken die aan een bepaalde sekse worden gelinkt (zoals veerpatronen of kleuren). Er zijn gelukkig geen restricties op het gebied van dieren houden op ons terrein. Daarom kunnen we de hanen houden, zolang ze maar vredig met de rest van de toom (en mijn kinderen) omgaan.

Toekomstige toomgenoten

Normaal gesproken tel ik mijn kippen niet, voor of nadat ze uitkomen. Kippenwiskunde verrast me elke keer weer. Dus in plaats van mijn vogels te tellen en de vierkante meters van onze hokken en rennen te meten, meet ik onze “kippen verzadiging” aan de hand van hun gezondheid en geluk. Als iedereen het goed doet, hebben we een duurzame en stabiele toom!

Wij hebben twee setups. Een is een groot kippenhok met ren dat mijn man heeft gebouwd nadat we hier vijf jaar geleden kwamen wonen. De ander is een Omlet Eglu Cube met een bevestigde Omlet inloopren voor kippenvan 183 x 273 cm. Ons zelfgemaakte hok brengt 18 kippen en 2 hanen onder. 4 kippen en 1 haan noemen de Eglu Cube hun thuis. De kuikens die ik op dit moment grootbreng, zullen in de toom worden geplaatst die bij hun persoonlijkheid past, waarbij ook rekening wordt gehouden met de benodigde ruimte. Ik probeer mijn kleinere of meer volgzame kippen in de Eglu Cube setup te houden. Deels vanwege het formaat, maar ook omdat het voor mijn kinderen makkelijker is om toegang te krijgen tot zowel de eieren als de ren, waardoor ze met hun favoriete kippen kunnen spelen. We proberen geen favoriet te hebben, maar elke toom heeft onvermijdelijk leden die ons hart hebben gestolen.

Het is lastig te bepalen waar de kuikens in de pikorde zullen vallen, maar meestal bevinden nieuwe kuikens zich onderaan in de rangorde. Omdat mijn kippen in een ren worden gehouden, heb ik vrienden die op standby staan en de vogels kunnen aannemen die niet binnen mijn toom passen. Het komt zelden voor, maar soms moet een dominante hen of een hen die zeer laag in de pikorde staat een ander thuis krijgen om de vrede te bewaren. Er is dus een kans dat mijn oudere hennen, of deze nieuwe kuikens hun huisje vinden op een andere boerderij. Dit is win-win voor zowel mijn vrienden als de hennen: we kijken altijd wat het beste is voor onze toom!

Een routine creëren

Kuikens houden van routine, zelfs als ze piepjong zijn. Omdat mijn kuikens in een buitenhok zitten, kunnen ze het natuurlijke schema van de zon volgen.En omdat ze uitkijken op onze andere opstellingen, kunnen ze van hun toekomstige toomleden leren wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Het is ook handig om een schema en routine te hebben als je met de kippen omgaat. Van gezondheidscheck tot wat quality time: je moet de kuikens op een gegeven moment kunnen vinden. Schema’s zijn ook belangrijk voor de veiligheid van de toom. Ons minivarken kwam bijvoorbeeld binnen in het verblijf van onze kuikens en zij gingen daardoor vrolijk op excursie door ons met blauweregen begroeide terrein. Maar omdat ze een schema hebben, gingen ze terug naar de slaapplaats toen het tijd was. Hierdoor hoefde ik geen moeite te doen om ze te achtervolgen. We besloten dat ze (onder toezicht) vrij uit mochten lopen, maar zelfs op deze jonge leeftijd gingen ze al netjes terug toen het bedtijd was.

Als het mogelijk is, raad ik je aan de kuikens op een plek te houden waar natuurlijk licht is. Dit is een andere reden waarom ik liever een warmteplaat heb dan een warmtelamp. Warmteplaten vatten minder snel vlam en ze produceren geen licht. Als jouw keukens al op jonge leeftijd op een natuurlijke manier leren slapen en wakker worden, maakt het de transitie naar hun nieuwe thuis nog makkelijker!

Activiteiten tijdens deze fase

Kuikens van acht weken laten mini versies van hun volgroeide zelf zien. Hun kleuren en patronen zijn opvallender en soms kun je de eigenschappen en verschillen tussen hennen en hanen op deze leeftijd al zien. En omdat ze groter zijn en wat meer coördinatievermogen hebben, zul je zien dat ze hun persoonlijkheid tonen en laten zien dat ze willen spelen en ontdekken.

Ik pas de hoeken en de geïmproviseerde zitstok aan op hun groei en vaardigheidsniveau. Mijn zoon heeft me ook geholpen met het opvangen van een kippenschommel aan de voorkant van hun ren. En – hoewel het opgemerkt moet worden dat het op deze leeftijd niet wordt aangeraden wat anders dan kuikenvoer te geven – ben ik begonnen om met mijn hand kleine hapjes gedroogde meelwormen en kruiden aan te bieden aan de kuikens. Zo wennen ze eraan dat ik de “traktatie-dame” ben en krijg ik hun aandacht wanneer ik met de zak schud.

Een andere favoriete bezigheid op deze leeftijd is het foerageren en het nemen van stofbaden. Ze hebben hun eigen stofbad gemaakt aan het einde van het verblijf, maar ik heb wat gedroogde oregano toegevoegd voor wat extra stimulans. Ik geef ze ook kusthooi om in te scharrelen, want dat is hun favoriete middagactiviteit! Door wat kruiden en meelwormen in het hooi te verstoppen, blijven de kippen bezig terwijl ik ondertussen de brooder schoonmaak.

Ik heb ook een eigen favoriete activiteit aan hun omgeving toegevoegd: een leesplek! Door een hangmat tegenover het verblijf te hangen, kan ik genieten en kijken hoe mijn kuikens spelen, foerageren, en genieten van het koelere weer. Bovendien kan ik door de centrale liggen ook mijn andere tomen zien. Iedereen is er dus aan gewend hun verzorger te zien met een goed boek!

Wat gaat er gebeuren?

De komende weken zullen mijn kuikens verhuizen naar hun definitieve huis. Als ze volwassen worden, zal hun geslacht ook duidelijker worden en dat speelt ook een rol bij hun definitieve plaatsing. Hun groeiende eetlust zal binnenkort om legvoer vragen. Ook laten we ze binnenkort kennismaken met granen en andere eiwitrijke lekkernijen. Zo helpen we ze om aan te komen en een gezond verenkleed te behouden tijdens de koudere maanden.

Alyssa Holland - kuikens grootbrengen in de herfst - zittend terwijl ze een kuikentje vasthoudt. 
Alyssa Holland - kuikens grootbrengen in de herfst - twee kuikens tijdens de tienerfase.

Door: Alyssa Holland

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *