Omlet blog

Ondeugend hondengedrag ontrafeld

Hond op de Patterpaws print hondenmand van Omlet
Is er iets onweerstaanbaarder dan de ogen van een puppy? Hoe ondeugend ze ook kunnen zijn, we houden onvoorwaardelijk van onze honden en vergeven ze snel, ook al missen we daardoor af en toe een paar sokken. Het hondeneigenaarschap verloopt niet altijd perfect, maar het zijn die ondeugende en lieve momenten die onze dagen opfleuren en het allemaal de moeite waard maken. Maar wanneer wordt hun gedrag een groter probleem en wat is de wetenschap achter hun ondeugende aard?

Lieve schurken

Het is prima, het zijn er niet zo veel, of de achtertuin kon wel een nieuw gat gebruiken.Welk excuus je ook maakt voor de hond: we kennen het allemaal. Maar soms zijn er verklaringen waarom de hond zich zo gedraagt. Dit is ondeugend hondengedrag dat het meest voorkomt:

Nog één traktatie, alsjeblieft

Honden bedelen om verschillende redenen. Of ze nou op de bank springen voor een stukje van jouw eten of aandacht, ze laten het ons zeker weten als ze iets willen. Het is makkelijk om overstag te gaan als je dat meelijwekkende gejank hoort, of als de hond zijn pootje blijft aanbieden. Toch kan deze tactiek een hinderlijke gewoonte worden.

Als dit aandachtzoekende gedrag uit de hand is gelopen, dan is het belangrijk om de hond niet langer te geven wat hij wil. Daarmee versterk je het gedrag alleen maar. Probeer de hond daarom iets anders te geven om zich mee bezig te houden, zoals een hondenspeeltje waarmee hij zichzelf kan vermaken, of creëer een fysieke barrière met een veiligheidshekje voor kinderen als de hond bij de eettafel bedelt.

Honden die graven

De achtertuin moet een plek zijn waar de hele familie kan genieten, maar dat kan al snel veranderen als de hond zijn poten erin zet. Graven is niet ongewoon, vooral niet bij sommige hondenrassen, zoals de Airedaleterriër, Borderterriër en de Australische herder. Ook al zit het in hun DNA, je kunt de graver wel om de tuin leiden met wat plezier binnenshuis, zoals dit graafspelletje tegen verveling uit ons vorige blog.

Voor sommige honden is het genetisch, maar andere honden graven om stress te verlichten, te ontsnappen of om hun voedsel op te slaan. Zorg voor zowel fysieke als mentale stimulatie en sluit medische aandoeningen uit via de dierenarts.

Pootjes van de vloer

Begroet worden door een springende puppy is schattig, maar als honden groter en zwaarder worden, kan het ons verrassen en zelfs gevaarlijk zijn. Voor honden is deze face-to-face begroeting een uiting van genegenheid voor hun favoriete mens. Het mag daarom dus nooit worden gestraft.

Maar met een beetje doorzettingsvermogen leren honden dat ze ook kunnen krijgen wat ze willen als ze de pootjes op de vloer houden. Elke keer als de hond tegen jou of een ander opspringt, draai je de rug naar hem toe en negeer je dit gedrag. Als ze rustig zijn gaan zitten, beloon je ze met hondensnacks en een heleboel enthousiasme.

Schoenen als kauwspeeltje

Van schoenen tot tafelpoten en zelfs bedframes: een hond bijt zich echt ergens in vast en deze gewoonte kan al snel leiden tot een huis vol met knaagplekken. Voordat je dit probleem oplost, is het belangrijk eerst te kijken naar normaal bijtgedrag van honden.

Puppy’s leren de wereld ontdekken door middel van hun mond. Daarom kauwen en bijten ze zo veel. Dit is heel normaal, maar zorg voor genoeg verrijking zoals kauwspeeltjes, zodat ze niet op iets bijten wat niet mag.

Oudere honden kunnen echter bijten door verlatingsangst, verveling of een ongebalanceerd dieet. Bied hen, net als puppy’s, genoeg speelgoed en geschikte botten aan (geen botten met ongelooide huid), terwijl je eventuele medische problemen met de dierenarts bespreekt, zoals de stress die de hond heeft als hij alleen wordt gelaten.

De dief

Het is best leuk, zo’n achtervolgingsspelletje als je iets hebt gestolen. En het is nóg leuker als het eindigt in een trekspelletje met het gestolen item. Honden stelen voor aandacht en als we hieraan meedoen, geven we de boodschap dat ze alles kunnen pakken en dat het altijd eindigt in een leuke speelsessie. Items die naar ons ruiken, zoals onze sokken, zijn altijd favoriet, maar het is een stuk minder prettig als de hond iets van meer waarde meeneemt.

Leer de hond loslaten en apporteren en doe dit consistent, zodat hij leert dat hij een betere beloning – zoals snoep of een speelsessie – krijgt, als hij jouw eigendommen met rust laat.

Hond op de Doodle Dog print hondenmand van Omlet

Ondeugend: nature of nurture?

Het is geen geheim dat sommige honden ondeugender zijn dan andere. Leeftijd draagt hier enorm aan bij en puppy’s zijn het meest ondeugend van allemaal. Maar het is niet altijd het gebrek aan training dat leidt tot ondeugendheid.

Hondenrassen zoals de energieke Jackrussellterriër, Siberische Husky, Bordercollie en Beagle scoren het hoogst op de schaal van ondeugendheid, omdat ze speels zijn, eten simpelweg niet kunnen weerstaan, of destructief worden als ze niet genoeg stimulatie krijgen.

De beste manden voor ondeugende honden

Een modderig tapijt. Afval van de kelder tot de badkamer. Maar kijk dat gezichtje nou! Die ogen! Wij zouden het niet anders willen. Maar we vroegen ons af hoe je dit verhaal over de waanzinnige liefde en de incidentele vernedering van de hondeneigenaar nou goed kunt vertellen. Met onze Mischief Collectie vieren we de momenten waarop je je hoofd schudt op een manier die alleen hondeneigenaren kunnen begrijpen.

Onze eigen textielontwerper Victoria ging ermee naar de tekentafel en zo begon onze nieuwe, limited edition Mischief hondenmanden collectie.

Drie moderne, tijdloze prints geïnspireerd op de ‘oh jee, wat nu weer’ momenten die je hebt als je een ruimte deelt met viervoeters die voor onvoorwaardelijke liefde, loyaliteit en hoofdschuddende momenten zorgen.

Patterpaws doet denken aan kwispelende ronddwalers met natte pootjes en brengt het optimisme van onze honden tot leven met vrolijke energie die bij de huidige trends past.

De hectische, grafische print in aardetinten van Zoomies volgt de onzichtbare sporen die onze honden volgen als ze racen en uitwijken. De seizoenskleuren, oker en chartreuse, brengen de zippy zigzags van onze hond weer in evenwicht.

Dit minimalistische schetsontwerp met één lijn heeft een Scandinavische uitstraling. Maar als je beter kijkt, vertelt de Doodle Dog een verhaal over alle soorten honden. Het legt hun beweging en levendigheid vast in bedrieglijke eenvoud.

Ondeugend of meer?

Als een speelse pup je om zijn pootje windt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Maar als de ondeugendheid de grens overschrijdt, dan kan dat voor problemen zorgen. Zo kan de hond een item dat hij heeft gestolen en van waarde acht gaan bewaken. Tekenen zijn grommen, de tanden laten zien, of uitwijken als hij wordt benaderd. Of misschien gedroeg de hond zich altijd goed, maar is dat plotseling verdwenen. Als je je zorgen maakt over het gedrag van de hond, is het belangrijk om training te zoeken bij een erkende professional die beloningsgericht werkt.

Omlet en jouw hond

Een dondersteen of een engelachtige hond, Omlet heeft de beste producten voor alle honden en hun eigenaar. Van makkelijk te reinigen hondenmanden, tot hondenspeelgoed en benches. Ontdek hoe jij op de best mogelijke manier voor jouw dier kunt zorgen via de wonderlijke wereld van Omlet.

Hond op de Zoomies print hondenmand van Omlet

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *