Omlet blog

7 dingen die je niet wist over kattenpootjes

Close-up van witte kattenpootjes op de Omlet Stak krabpaal

Heb je de pootjes van jouw kat weleens goed bekeken? Wat zijn ze zacht en schattig, hè? We weten dat katten hun pootjes gebruiken om te wandelen en jagen, maar heb je je ooit afgevraagd of er nog meer achter die harige pootjes zit? Van communicatie tot wassen en regulatie van hun temperatuur: kattenpootjes worden voor veel belangrijke dingen gebruikt. Laten we eens kijken naar de fascinerende wereld van kattenpootjes. Je zult snel ontdekken dat kattenpootjes niet alleen schattig zijn, maar ook best wel indrukwekkend!

1. Kattenpootjes zijn super-schok-absorbeerders

Iedereen weet dat katten altijd op hun pootjes landen. En hoewel het sierlijke springers zijn, doen de pootjes meer dan alleen hun lichaam in balans houden. De kussentjes op kattenpootjes zijn mini schok-absorbeerders. De zachte kussentjes op de onderkant van de pootjes zorgen ervoor dat ze zachter en stilletjes landen. Dit is een van de redenen dat katten zulke goede jagers zijn; hun prooi hoort ze nooit aankomen.

Geef jouw kat de kans om deze schok-absorbeerders te gebruiken door ze een plek te geven waar ze hun natuurlijke gave voor klimmen, springen, krabben en spelen kunnen ontwikkelen en uitvoeren. De Freestyle Indoor Klimboom tilt klimtorens naar een heel ander niveau en geeft jouw kat daardoor de kans om de natuurlijke vaardigheden te oefenen terwijl hij altijd op zachte pootjes landt.

2. Kattenpootjes hebben meer van voren en minder van achteren

De Polydactyl kat is beroemd om de extra teen die bij andere kattenrassen ontbreekt. Maar wist je dat álle katten meer tenen aan de voorpoten hebben dan aan de achterpoten? Met uitzondering van de Polydactyl (ook wel Hemmingway kat), hebben alle kattenrassen 5 tenen aan de voorpoten en 4 tenen aan de achterpoten.

De extra tenen worden ook wel Hubertusklauw genoemd, en eigenlijk zijn het gewoon duimen, maar dan voor katten. Deze extra teen kan helpen tijdens het jagen, maar als hij wat hoger op de poot zit, dan zal de nagel niet zo snel slijten als bij de andere tenen. Zorg er daarom voor dat jouw kat een sterke, duurzame krabpaal heeft die alle klauwen een mooie manicure kan geven.

3. Kattenpootjes zijn sensorische communicators

Wat als je kat weet dat je de kamer binnen bent gelopen voordat hij je heeft gezien? Nou, dat weet hij eigenlijk ook wel! Kattenpootjes zijn bedekt met kleine zenuwreceptoren die dienen als sensorische communicatiehub voor jouw kat. Deze kleine sensorische receptoren kunnen de kleinste vibraties, of luchtverschuivingen via de grond opmerken. Hierdoor wordt de kat geattendeerd op zijn bewegende omgeving. In het wild is dit zesde zintuig super handig, omdat het helpt om katten weg te houden bij jagers en gevaar. Maar voor onze gedomesticeerde vrienden is het vooral een signaal om samen onder een knusse deken te gaan liggen.

4. Kattenpootjes reguleren lichaamstemperatuur

Als mens kunnen we onze lichaamstemperatuur via onze zweetklieren reguleren. Maar heb je er ooit over nagedacht hoe een kat zichzelf afkoelt? Onze katten zijn bedekt met vacht en haren, dus waar zitten hun zweetklieren? Je hebt het al geraden: in hun pootjes. Katten hebben kleine zweetklieren op de kussentjes van hun pootjes en deze helpen hen af te koelen op warme, vochtige dagen.

Hoewel deze klieren ze verkoeling kunnen geven, is het nog steeds van belang om ervoor te zorgen dat een kat altijd genoeg water en schaduw heeft op een warme dag. Dat draagt bij aan de regulatie van de lichaamstemperatuur. En als je een binnenkat hebt die soms naar buiten gaat, zorg dan dat je een veilige buitenruimte voor katten hebt, zodat hij buiten kan spelen. Je kunt zelfs een Dekzeil voor de kattenren bestellen bij Omlet, voor wat schaduw en bescherming tegen de elementen

5. Kattenpootjes hebben kleur

Je wist het vast niet, maar katten zijn de eerste fashionista’s. Echt waar! De kleur van een kattenpootje matcht met de kleur van hun vacht of neus. Rode katten hebben bijvoorbeeld roze kussentjes, zwarte katten hebben zwarte kussentjes en zwart-wit katten hebben een mix van zwart-witte kussentjes. Ook interessant: een kat met meerdere kleuren heeft meestal ook kussentjes met meerdere kleuren. Heb je de kleur van de kussentjes van jouw kat al bekeken?

6. Kattenpootjes verzorgen

Als er één ding is waar katten goed in zijn, dan is het wel persoonlijke hygiëne. Als je weleens hebt gekeken naar een kat die zichzelf wast, dan zie je dat ze hun pootje gebruiken als washandje om hun gezicht en oren schoon te maken. De meeste katten likken hun pootje eerst om de kussentjes nat te maken en daarna vegen ze de pootjes zachtjes over de ogen, neus en oren in een cirkelbeweging zodat alles goed schoon wordt. De Freestyle accessoires voor de klimboom, zoals de trede met kussen, of de hangmatzijn erg geschikt voor een comfortabele spa-sessie.

Hoewel katten hun persoonlijke hygiëne goed op peil houden, hebben ze soms wat assistentie nodig met de verzorging voor hun pootjes. Vooral als ze meestal binnen zijn. Wist je dat de nagels van katten blijven groeien, net als de nagels van mensen? Katten die voornamelijk buiten zijn, houden hun klauwen kort door het natuurlijke gedrag dat ze vertonen, zoals het krabben aan bomen of andere harde oppervlakken. Maar als je een binnenkat hebt, moet je zorgen voor een sterke, duurzame krabpaal , of nog beter, een kattenren voor buiten zodat hun natuurlijke instincten veilig beoefend kunnen worden.

7. Katten hebben een dominante poot

Ben jij links- of rechtshandig? Het is misschien een normale vraag, maar katten hebben ook een dominante poot! Er is veel onderzoek verricht om te ontdekken of er een reden is dat bepaalde katten liever de ene dan de andere poot gebruiken, maar uit dit onderzoek is nog geen conclusie gekomen.

Maar hoe kom je erachter wat de dominante poot is van jouw kat? Probeer deze test! Neem het favoriete speeltje van de kat en plaats het op een plek die lastig te bereiken is. Kijk elke keer als de kat probeert om het speeltje te pakken welk pootje hij als eerst gebruikt. Dat is waarschijnlijk de dominante.

Zorg voor jouw kat, samen met Omlet

ij Omlet laten we ons bij de creatie van nieuwe producten voor katten leiden door de nieuwsgierigheid en natuurlijke instincten van de kat. We vragen ons constant af wat katten willen, zodat we oplossingen kunnen bedenken waar ze van gaan houden. Ook voor kattenpootjes bieden we een groot assortiment producten aan die passen bij hun natuurlijke gedrag en behoefte. Ontdek onze klimbomen, buitenrennen en kattenmandjes die de avonturier in jouw kat loslaten en helpen met het ontdekken van de omgeving. Misschien ontdek je de kracht van de kattenpootjes van jouw kat nog wel meer dan ooit tevoren.

Close-up van kattenpootjes die aan de Omlet Stak krabpaal krabben

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *