Omlet blog

Kun je kippen en eenden samen houden?

Kip met eendenkuikens

Kun je kippen en eenden samen houden? Deze vraag heb je vast gesteld toen je wat dieper in de wereld van het kippenhouden dook. Eenden en kippen kunnen samen in een verblijf, maar er zijn wel een aantal aanpassingen nodig en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Alleen vrouwelijke eenden kunnen bijvoorbeeld bij de kippen verblijven en er moeten ook wat aanpassingen komen in de watervoorzieningen. Ontdek alles wat je moet weten over kippen en eenden samen houden.

Waarom kippen en eenden houden?

Kippen en eenden hebben een vergelijkbaar dieet en behoeven ongeveer dezelfde hoeveelheid ruimte. Daarom kunnen ze goed bij elkaar gehouden worden. Beide soorten gedijen goed in een toom die vrij kan rondlopen, of in een hok en ren. Eenden leggen ook eieren en dat kan, afhankelijk van de soort, zo vaak zijn als eens per dag.

Een mandje met verschillende soorten eieren is leuk, maar eenden voegen ook een flinke dosis persoonlijkheid toe aan de toom. Hun sociale gedrag is vergelijkbaar met dat van kippen, maar ze zijn over het algemeen wat meer ontspannen.

Wetgeving rondom eenden

Er gelden wetten en regels op het gebied van kippenhouden, afhankelijk van de plaats waar je woont en wat er in jouw huur- of koopcontract vermeld staat. Soms zijn er restricties, zoals:

  • Het houden van hanen
  • Kippen binnen een bepaald gebied van de woning
  • Het type en de grootte van het kippenhok en de ren

Dezelfde regels gelden voor eenden, tenzij anders vermeld.

3 tips voor harmonie tussen kippen en eenden

Huisvesting en ruimte

Eenden vinden het fijn om op de grond te slapen, maar kippen hebben een verhoogde slaapplek nodig. Bij een gemengde toom, heb je dus een aantal opties:

  1. Creëer een slaapplek voor eenden onder de slaapplek voor kippen in het verhoogde kippenhok.
  2. en zorg voor een kippenhok op de grond voor de eenden.

De ruimte onder het Eglu Cube Kippenhok kan gebruikt worden voor de eenden door de zijkanten af te dekken met dekzeilen voor het kippenhok. De eenden hebben ook een nestkast nodig die op de grond is. En het kan voorkomen dat de kippen deze nestkast ook gaan gebruiken.

Een Eglu Go kippenhok zonder slaapstokken is perfect voor de toomleden met zwemvliezen. De meeste gedomesticeerde eenden zullen zich comfortabel in het hok kunnen begeven, maar onderzoek hoe groot de eend zal zijn wanneer ze uitgegroeid is en vergelijk dit met de grootte van de Eglu Go. Als je het niet zeker weet, dan kan ons team je helpen om te kijken of één van onze kippenhokken comfortabel is voor jouw eenden.

De snavels bij elkaar

De snavels van een eend zijn zo ontwikkeld om te foerageren in natte gebieden. De platte, brede mond heeft een haarachtige structuur langs de rand die ‘lamellae’ wordt genoemd en waarmee ze water en modder kunnen filteren, op zoek naar hun vondst. Vanwege deze snavel, hebben ze een watervoorziening nodig die open is, maar niet zo groot dat ze erin gaan zwemmen. Een kippendrinkbak die aan de ren bevestigd kan worden is een goede optie voor allebei de soorten.

Omdat kippen een smalle, in plaats van brede snavel hebben, is het serveren van graan en snacks in kippenspeeltjes en hangende dispensers een goede manier om ervoor te zorgen dat ze hun dagelijkse portie ook krijgen. Eenden kunnen granen en traktaties namelijk snel opscheppen met hun mond, misschien zelfs voordat de wat timide kippen erbij kunnen komen.

Een zwemgedeelte maken

Eenden hebben water nodig, vooral in de warme zomermaanden. Kinderbadjes of ondiepe stukjes water zijn prima voor een kleine toom van eenden. Dit gebied moet afgezonderd zijn van het gebied waar de kippen foerageren – eenden zijn enthousiast in het water en kunnen het overal naartoe spetteren, wat voor modder zorgt. Een scheidingswand voor de inloopren voor kippen kan worden gebruikt om een eigen zwemgedeelte te creëren binnen de ren.

Kippen en eenden: waar moet je nog meer over nadenken

Kippen en eenden kunnen hetzelfde eten – kwaliteitsvoer met 16% proteïne is geschikt voor een gemengde toom. De voerbakken moeten openingen hebben die groot genoeg zijn voor de brede snavel van de eend, of aan de bovenkant open zijn. Dezelfde verse voeding, traktaties en het graan dat je aan de kippen geeft, is ook geschikt voor eenden.

Kuikentjes van beide soorten kunnen makkelijk samen grootgebracht worden, maar zorg ervoor dat de brooder groot genoeg is om twee temperatuurgebieden te maken. Eendjes zijn sneller volwassen dan kippen, dus zij hebben niet zo veel warmte nodig als de kuikens van een kip. Ze zullen ook in de waterbakken spelen, en daarom moet het nestmateriaal van de brooder regelmatig verschoond worden.

En als laatste: het is belangrijk alleen vrouwtjes eenden bij kippen te plaatsen. Mannetjes (woerden) kunnen erg agressief zijn en de kippen bespringen zoals een haan ook zou doen. Dit resulteert niet in kuikens en de grootte van de woerd kan de kip zelfs verwondingen opleveren. De vrouwtjes beschikken over eenzelfde soort temperament als de kip, en die kunnen daarom prima bij kippen worden gehouden.

Kippen en andere vogels

Er zijn, naast eenden, nog een aantal andere dieren die bij kippen gehouden kunnen worden. Uit de vogelfamilie zijn dit onder andere:

  • Kwartels
  • Fazanten
  • Duiven
  • Ganzen
  • Kalkoenen

Ook hier geldt: alleen in combinatie met vrouwtjes, om verwondingen te voorkomen. Per soort zul je bovendien rekening moeten houden met verschillende dieet- en huisvestingswensen, maar het is absoluut mogelijk om meer dan een soort vogel te houden.

Omlet en jouw toom

Bij Omlet zijn we niet zomaar een groep ingenieurs en uitvinders – we zijn dieren gedragsspecialisten. We denken eerst aan de dieren waarvoor we onze setups ontwerpen, en vervolgens aan de manier waarop de eigenaar hun geluk en gezondheid kan bevorderen en de onderlinge band kan versterken. Als je overweegt om eenden toe te voegen aan je kippenfamilie, dan zijn onze Eglu Go en inloopren voor kippen perfect om de harmonie tussen de twee soorten in toom te houden.

Kippen scharrelen in de inloopren van Omlet

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *