Omlet blog

Heeft mijn kat overgewicht? Signalen van overgewicht en hoe dit te voorkomen

Vrouw en meisje op de bank met een kat die de Switch Krabpaal van Omlet gebruikt.

We houden van onze katten en als huisdiereigenaar is het een topprioriteit om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Maar heb je je ooit afgevraagd of je kat nou gewoon fluffy is of misschien toch last heeft van overgewicht?. Katten kunnen, net als mensen, een pondje te zwaar zijn en dat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. In dit blog kijken we naar de tekens van overgewicht bij katten, waarom het belangrijk is om dit te voorkomen en wat je kunt doen om jouw kattenvriend fit en gezond te houden.

Hoe weet je of je kat overgewicht heeft?

Het kan lastig zijn om te ontdekken of je kat te zwaar is. Vooral omdat katten nou eenmaal in alle vormen en maten komen. Toch zijn er een paar signalen waar je op kunt letten.

Voel de vacht: Aai je kat eens zachtjes. Kun je zijn of haar botten onder die dikke vacht voelen? Een gezonde kat moet wel een beetje body hebben, maar als het voelt alsof je je hand op een kussen legt, wordt het misschien tijd om hem in de gaten te houden.

De ‘pudgy paws’ test: Kijk naar de pootjes. Als de eens zo sierlijke voetjes inmiddels lijken op mini-marshmallows dan is de kat mogelijk te zwaar. Extra dikke kussentjes zijn een duidelijk teken van overgewicht.

Waggelen of wandelen: Kijk eens hoe de kat loopt of wandelt. Ziet het er meer uit als waggelen of zie je een deining als de kat beweegt? Dat kan duiden op overgewicht.

Bekijk de buik: Til de voorpootjes van de kat op en spiek even naar de buik. Zie je een muffin top op de plek van de taille? Dat is een teken dat de kat iets te veel weegt.

Staartsignalen: De staart van een kat kan veel vertellen over het gewicht. Ziet de staart eruit als een worstje in plaats van het elegant zwiepende ding dat het ooit was? Dan draagt de kat misschien wat meer gewicht met zich mee.

Knusse knuffels: Het is heerlijk om samen met de kat op de bank te kruipen en te knuffelen, maar als het buikje net een zitzak lijkt, dan moet je die extra snoepjes misschien even bij je houden.

Wegen: Hoewel het ideale gewicht verschilt per kat, kan een bezoekje aan de dierenarts je wat meer inzicht geven in het gewicht van de kat.

Lui of lusteloos: Is de eens zo vaardige acrobaat veranderd in een bankhanger? Als de kat het leuker vindt om wat extra te slapen in plaats van zijn gekke-katten-uurtje te houden, dan kan dat komen omdat hij te zwaar is. Tijd om samen te gaan spelen!

Waarom katten niet te zwaar mogen zijn

Extra gewicht kan bij katten ook zorgen voor gezondheidsproblemen en een slechtere kwaliteit van leven. Stel je voor: je wordt wakker en voelt je traag, je gewrichten kraken als oude vloerplanken en elke beweging geeft je het gevoel alsof je een zak aardappelen meesleept. Zo voelen katten met overgewicht zich. En ze kunnen niet op eigen houtje naar de sportschool of hun voeding aanpassen.

Deze extra pondjes belasten de gewrichten en dit kan leiden tot artritis en pijn, waardoor zelfs een wandeling naar het voerbakje als een marathon voelt. En laten we het risico op diabetes, hartziekten en andere gezondheidsaandoeningen niet vergeten, want ook deze komen kijken bij overgewicht.

Maar het gaat hier niet alleen om de fysieke gezondheid. Een gebrek aan energie en een gevoel van traagheid kunnen ervoor zorgen dat katten niet genieten van de activiteiten die ze juist nodig hebben om mentaal gestimuleerd, ontspannen en gelukkig te blijven. Denk hierbij aan klimmen, spelen en krabben.

Obesitas kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van katten en hun kwaliteit van leven. Overgewicht kan ook leiden tot ademhalingsproblemen, leverziekten en problemen met de urinewegen. Het behouden van een optimale gezondheid en vitaliteit van jouw kat is niet alleen goed voor de taille: het is voor hun eigen plezier. En dat doet ons, als kattenbaasjes, dan ook weer goed.

Hoe voorkom je overgewicht bij katten?

Het voorkomen van overgewicht bij katten begint met het aanleren van gezonde gewoonten op jonge leeftijd. Maar je kunt hier in elke levensfase mee beginnen. Onthoud dat een matige voedselinname en beweging essentieel zijn om jouw kat in topvorm te houden. Hier zijn 5 belangrijke manieren waarop je dat kunt doen:

  1. Spelen, spelen, spelen: Speel dagelijks met de kat en moedig hem of haar aan om te springen, stoeien en jagen. Zo verhoogt de hartslag en worden er calorieën verbrand. Reserveer een specifiek moment per dag om actief met de kat te spelen. Dit kan door middel van interactieve speeltjes, of door spelletjes die het jachtinstinct aanwakkeren. De Switch Krabpaal is hierin een echte game-changer. Met meer dan 1200 lichtinstellingen voor eindeloos veel entertainment.
  2. Spelen met eten: Maak etenstijd een stuk interactiever met puzzels of slowfeeders die de kat aanmoedigen te werken voor zijn maaltijd. Zo blijft de geest scherp en kunnen ze het buikje vol eten zonder te veel in één keer te nemen.
  3. Verticaal vermaak: Katten vinden het leuk om te klimmen, investeer dus in een indoor Klimboom waar de kat op kan zitten en die hij kan ontdekken. Dit zorgt voor zowel mentale stimulatie als fysieke activiteit.
  4. Een workout bij het raam: Maak een knusse zitplek met een comfortabele kattenmand die je bij het raam zet. Zo kan de kat kijken naar de vogeltjes of gewoon genieten van de zon. Het is een soort Netflix voor katten: vermakelijk én vrij van calorieën.
  5. Buiten op avontuur: Laat de kat onder toezicht de buitenwereld ontdekken met een veilige buitenren voor katten. De kat ontdekt zo nieuwe uitzichten en geurtjes terwijl hij wat frisse lucht en beweging krijgt.

Omlet en jouw kat

Het is essentieel voor het algeheel welzijn om ervoor te zorgen dat de kat een gezond gewicht behoudt. Door bewust te zijn van het dieet, voldoende beweging te bieden, te spelen, en regelmatig het gewicht van je kat te controleren kun je obesitas voorkomen en je kattenkameraad gelukkig en gezond houden. Bij Omlet begrijpen we dat je de band met jouw huisdier koestert en daarom ontwerpen we producten zoals de Freestyle Indoor Klimboom en de Switch Krabpaal om het welzijn voorop te stellen en de band nog sterker te maken. Want gezonde katten zijn blije katten, en van blije katten worden we zelf ook blij.

Man met een kat die speelt op de Indoor Freestyle Klimboom van Omlet.

 

 

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *