Omlet blog

Verrijking voor konijnen: een gids

Kinderen spelen met hun konijn in het Omlet Zippi Tunnelsysteem

Konijnen zijn nieuwsgierige, energieke en sociale dieren die opbloeien van verrijking. Onder verrijking vallen activiteiten die uitdagingen bieden voor hun fysieke capaciteit en het intellect. Een van de belangrijkste dingen bij de verzorging van konijnen is dan ook het natuurlijke gedrag stimuleren en hun lichaam en geest de kans geven sterker en behendiger te worden. Wij laten je zien wat dit precies betekent en hoe eigenaren dit soort stimulans kunnen bieden in onze gids ‘’Verrijking voor Konijnen’’.

Waarom is verrijking belangrijk voor konijnen?

In het wild moeten konijnen altijd alert en op hun hoede zijn voor potentiële bedreigingen. Ze moeten hun toekomstige maaltijd zoeken en overleven in verschillende weersomstandigheden. Dit kost veel energie en daarom is het metabolisme van konijnen erg hoog. Gedomesticeerde konijnen hebben een eigenaar die ze beschermt tegen roofdieren, zorgt voor het eten en die ze helpt schuilen tegen de elementen. Maar het natuurlijke gedrag zit er nog steeds in, waardoor het metabolisme en energieniveau verhoogd is.

Een gelukkig konijn is actief. En om de opgebouwde energie kwijt te kunnen raken, moet je zorgen voor verrijking. Konijnen die geen aantrekkelijke speeltjes, activiteiten of omgeving hebben, kunnen verveeld raken en dat kan op zijn beurt voor problemen zorgen.

Soorten verrijking voor konijnen

Er zijn een heleboel manieren waarop je de konijnen verrijking kunt geven. Van simpele veranderingen in de leefomgeving tot regelmatige interactie met speeltjes en beloningen. Zo kun je de dagelijkse activiteiten van jouw konijnen verbeteren.

Het verblijf van jouw konijn

Alle konijnen moeten een ruim konijnenhok en een ruime ren hebben die groot genoeg is om te rennen en springen, en die hoog genoeg is om op de achterpoten te kunnen staan. Alleen deze factor is al van groot belang. Wanneer een konijn de spieren niet op een natuurlijke manier kan rekken en strekken, kan hij verveeld raken.

Je kunt extra ruimte toevoegen met Zippi konijnenrennen en speelrennen , zodat de konijnen genoeg ruimte hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Koppel het konijnenhok en de ren aan een speelplek met Zippi tunnels om een systeem te creëren dat lijkt op de tunnels die ze in het wild graven. Je konijnen zullen niet alleen dol zijn op de Zippi tunnels, maar het geeft jou ook een fijn gevoel dat ze veilig en zonder schade kunnen graven en rennen zoals ze in de natuur ook doen.

Vides voor konijnen

Een andere manier om wat ruimte en variatie te bieden in de ren is door middel van vides voor konijnen.

Zippi vides brengen de konijnen een stukje hoger, zodat ze een mooi uitkijkpunt hebben en dichter bij jou kunnen komen voor wat interactie. De ruimte onder de vides dient als een schaduwrijke schuilplaats in de zomermaanden. Creëer een verstopplek onder de vide tijdens het koude weer, of voor konijnen die zich graag even terugtrekken na een lange dag rennen in de tunnels.

Accessoires voor de konijnenren

Met de toevoeging van accessoires aan jouw konijnenren, biedt je zowel visuele aantrekkingskracht als opwinding. Speeltunnels geven de konijnen een plek om te graven in hun eigen ren. En als deze gekoppeld is aan een Zippi Schuilhuisjehebben de konijnen een modern model van konijnenholen in het wild. De solide structuur bootst het holletje na dat wilde konijnen gebruiken om zich veilig terug te trekken. En de gekoppelde tunnels geven de konijnen een veilig gevoel als ze naar hun schuilplek willen komen.

Konijnenspeeltjes

Speeltjes zijn ook een goede manier om de omgeving te verrijken. Je hebt misschien wat trial and error nodig om erachter te komen wat de voorkeur van jouw konijnen is – Sommige konijnen vinden geluiden erg leuk, zoals een bel, en anderen geven de voorkeur aan stil speelgoed dat ze kunnen meenemen.

Balletjes met of zonder bellen (zoals die voor katten), kauwspeeltjes voor konijnen, snuffelmatjes, of puzzels zijn vaak favoriet. Ook DIY speeltjes, zoals keukenpapier-rolletjes of havermouthouders bieden ook de nodige entertainment en zijn eenvoudig zelf te maken.

Als je konijnen niet zo geïnteresseerd zijn om met speelgoed te spelen, probeer dan eens een ‘’digging box’’ te maken voor ze. Voeg wat verscheurd papier of zand toe aan een bak waar de konijnen in kunnen springen (en die groot genoeg is). Alle konijnen zijn dol op graven, dus voor de konijntjes die niet zo dol zijn op speelgoed, is een goede speurtocht in een digging box een leuke activiteit.

Snackhouders

Til snacktijd naar een hoger niveau en geef ze letterlijk en figuurlijk een nieuw, fris perspectief en een voedingsboost. Serveer verse bladgroente en konijnvriendelijk fruit in een Caddi Snackhouder om hun lichaam en geest wat te stimuleren. Pas de hoogte van de Caddi aan naar de grootte van jouw konijnen zodat ze hun poten goed kunnen strekken als ze de snacks proberen te pakken. Door speciale traktaties op deze manier aan te bieden, wordt het natuurlijke instinct gebruikt – een beetje zoals wilde konijnen die moeten strekken op bessen of andere bijzondere vondsten te bemachtigen.

Affectie

Konijnen bloeien ook op van de affectie die hun mens geeft, en ook dit telt dus ook als een vorm van verrijking. Door de liefdestaal van jouw konijnen te ontdekken, kunnen jullie wat quality time met elkaar doorbrengen, affectie tonen aan elkaar en zo jullie band versterken. Sommige konijnen zijn knuffelaars, en andere vinden het leuk om geaaid of gekrabd te worden terwijl ze zich lekker uitrekken. Ontdek wat jouw konijn het meest ontspant en biedt hem dat aan. De beloning is een konijn dat bepaald gedrag gaat vertonen, of geluidjes maakt om zijn affectie aan je te laten zien.

Omlet en jouw konijnen

Onze ingenieuze designs zijn gemaakt om jou en je konijnen dichter bij elkaar te brengen. Het Eglu Go Konijnenhok en de Zippi konijnenrennen en speelrennen zijn niet alleen een ideaal thuis voor je konijnen, maar ook makkelijk in onderhoud waardoor het nog makkelijker wordt om te genieten van het zorgen voor huisdieren. En, als je een Zippi Vide voor Konijnen toevoegt, om hun ruimte wat omhoog te tillen, breng je de konijnen naar jouw eigen hoogte. Ontdek hoe konijnen je leven kunnen verrijken en verrijk dat van hen met Omlet.

Jongen en meisje hebben interactie met konijnen in het Omlet Eglu Go konijnenhok

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *