Omlet blog

Past kippenhouden bij mijn levensstijl?

Vrouw laat kippen uit de Omlet Eglu Pro

Als je nadenkt over hobby’s in de buitenlucht, dan heb je vast ook eens gedacht aan het houden van kippen. En je bent niet de enige. Kippenhouden wordt steeds populairder omdat het stress vermindert, verse eieren oplevert en je tijd in de buitenlucht doet toenemen. Kijk eens of kippenhouden bij jouw levensstijl past – waar je ook woont.

Redenen om kippen te gaan houden

Er zijn een aantal voordelen bij die toom in de achtertuin. Naast hun charme, bieden kippen nog veel meer voordelen, zoals:

  • Verse eieren
  • Ongediertebestrijding
  • Mest
  • Tuinonderhoud
  • Hulp bij het composteren

Maar boven alles komt de band die kippen met hun eigenaar opbouwen en die een leven lang meegaat. Afhankelijk van de persoonlijkheid van jouw kippen, kan de band veel gelijkenissen vertonen met de band die je hebt met je hond of kat.

Nu we een aantal voordelen van kippen hebben besproken, is het tijd om eens wat meer in te zoomen op de details van het kippenhouden. De huisvesting en zorg kun je op meerdere manieren invullen, waardoor je altijd een methode kunt kiezen die goed bij jouw levensstijl past.

Soorten opstellingen

Er zijn verschillende manieren waarop je de opstelling van jouw toom kunt vormgeven. Mobiele kippenhokken,, kippenrennen, en afrastering voor kippen kunnen allemaal aangepast worden op jouw levensstijl. Sommige kippenhouders vinden het fijn om de toom vrij te laten uitlopen, maar hier komen ook risico’s bij kijken.

Mobiele en stationaire kippenhokken

Alle kippenhokken van Omlet kunnen worden omgebouwd tot een mobiel kippenhok door middel van loophendels en wielen, of ze kunnen direct worden aangeschaft als kippentractor. Een kippentractor geeft je de mogelijkheid om het kippenhok en de ren gemakkelijk in de tuin te verplaatsen, waardoor je overbegrazing tegengaat en het gazon kunt bemesten. Bovendien heb je de mogelijkheid om alle kippen snel te verplaatsen en onderdak te bieden bij heftige weersomstandigheden.

Kippenren en kippenafrastering

Stationaire kippenhokken hebben de mogelijkheid gekoppeld te worden aan een grote Inloopren, of geplaatst te worden binnen een afrastering voor kippen. Deze optie is populair bij kippenhouders en geeft de toom een eigen plek in de tuin. Een kippenren en afrastering houden de kippen op hun plaats en weg bij planten of andere gebieden in de tuin die hun aandacht niet nodig hebben. Je kunt ook kiezen voor ander materiaal op de grond van de ren, nadat de kippen het beschikbare gras hebben afgegraasd.

De risico’s van vrije uitloop

Vrije-uitloop is een optie voor kippenhouders die zich niet aan bepaalde wetgeving hoeven te houden als het gaat om plekken waar kippen mogen lopen. Maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen om te onthouden, voordat je de kippen vrij laat scharrelen:

Een toom die vrij kan scharrelen, heeft toegang tot extra voedingsbronnen, en kan een eigen stofbadvinden, maar dit gemak komt niet zonder risico. Kippen zijn altijd het veiligst in een stevig kippenhok en stevige ren waarbij aanvullende voeding wordt geleverd via gedroogde insecten en kruiden, seizoensgebonden hooi en verse voeding uit eigen tuin of de supermarkt. Op deze manier krijgen de kippen alle voedingsstoffen binnen zonder extra risico’s.

Als je er toch voor kiest om de kippen vrij te laten scharrelen, zorg dan voor de juiste voorzorgsmaatregelen. Houd de kippen ‘s avonds altijd veilig in hun kippenhok, of stel een automatische deur voor het kippenhok in die dichtgaat zodra het donker wordt. Zo blijft de toom veilig. Laat de kippen niet vrij rondlopen wanneer je niet thuis bent, zodat je weet waar ze mee bezig zijn.

Man verzorgt kippen in de Omlet Inloopren

Dagelijkse routine

Ook de dagelijkse routine is er een die gekozen kan worden naar de hand van wat het best werkt voor de kippenhouder zelf. Er zijn een aantal dagelijkse taken die vervuld moeten worden, maar met een kippenhok dat makkelijk schoon te maken is zal dit slechts enkele minuten duren. Hier is een voorbeeld van een dagelijkse routine met kippen:

Ochtend:

Middag:

  • Kijk in de nestkast voor eieren
  • Bij koud weer: kijk of het water niet bevroren is. Bij warm weer: kijk of er nog voldoende vers water is

Avond:

  • Breng de kippen naar het kippenhok en sluit het af
  • Haal restjes voedsel weg zodat het geen ongedierte aantrekt
  • Kijk nogmaals in de nestkast

De kippen achterlaten als je gaat reizen

Kippen zijn redelijk zelfvoorzienend en zolang de weersomstandigheden mild zijn, is het geen probleem om een nachtje weg te blijven. Er kan wat extra voeding en water neergezet worden bij korte tripjes en de Autodoor zorgt ervoor dat alle kippen op tijd op stok gaan. Als je langer dan een dag of twee weggaat, dan kan een kippenoppas voor de toom zorgen.

Grootte van de toom

Kippen zijn groepsdieren en hebben daarom het gezelschap van andere kippen nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om op zijn minst twee kippen bij elkaar te houden, maar met een aantal van drie of vier kunnen de kippen een gezonde pikorde binnen de toom vaststellen..

Kijk naar de wetgeving

Voordat je het aantal kippen kiest, moet je weten wat jouw gemeente of vereniging van eigenaren vermeldt over de wetgeving rondom het houden van kippen. In Nederland zijn er maar weinig regels die je ervan kunnen weerhouden een toom aan de achtertuin toe te voegen. Maar houd er naast de regels die gesteld worden, ook rekening mee dat dierenwelzijn altijd voorop komt.

Kippenwiskunde

Als je je hebt verdiept in de wet- en regelgeving rondom het houden van kippen, moet je beslissen hoeveel kippen je wil gaan houden. Onthoudt dat ‘kippenwiskunde’ echt bestaat en dat het op een onverwacht moment toeslaat. Als je eenmaal een toom hebt, is het lastig om niet verslaafd te raken en het bij een paar kippen te houden. Daardoor ga je vaak van een paar kippen naar meer kippen dan je in eerste instantie wilde.

Ruimte om te groeien

Het is altijd een goed idee om te investeren in een opstelling die met de toom kan meegroeien. Tenzij je niet meer dan 2 – 4 kippen kunt houden, is het zeer waarschijnlijk dat je eindelijk met meer kippen eindigt dan waar je mee begon.

De Eglu Pro huisvest tot 10 kippen en 15 krielkippen op een comfortabele manier en biedt verbeterde veiligheidsvoorzieningen, samen met het eenvoudig te reinigen ontwerp van het gehele Eglu kippenhok-assortiment. Door te kiezen voor een groot kippenhok kun je de toom altijd spontaan uitbreiden.

Jouw levensstijl met kippen en Omlet

Bij Omlet bieden we de mogelijkheid om kippen bij jouw levensstijl te laten passen. Van stadstuinen tot landelijke gebieden, onze kippenhokken, kippenrennen en Autodoor maken het voor iedereen mogelijk om kippen gezond en gelukkig te houden. Start het avontuur om kippen te gaan houden en ontdek de vreugde die kippen brengen, zonder dat je hoeft in te leveren op je levensstijl.

Vrouw en kind spelen met kippen op de Vrijstaande PoleTree van Omlet

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *