Omlet blog

Kunnen konijnen en cavia’s samenleven?

Een vraag die vaak wordt gesteld door eigenaren van kleine huisdieren, is of konijnen en cavia’s kunnen samenleven. Beide dieren zijn klein, schattig en knuffelbaar, kunnen worden gehouden in een hok met ren in de tuin (zoals een stijlvolle Eglu Go Konijnenhok) en zijn dol op groenten. Maar daar houden de overeenkomsten eigenlijk ook wel op.

Kunnen konijnen en cavia's hokgenootjes zijn

 

Vroeger gebeurde het vrij vaak dat een cavia en een konijn samen werden gehouden. Dit omdat het steriliseren van kleinere dieren niet echt als een veilige optie werd beschouwd. In de loop der jaren is hier verandering in gekomen en tegenwoordig wordt dit niet meer als een probleem gezien. Een andere reden dat een konijn en een cavia vaak samen werden gehouden is omdat konijnen hun reputatie eer aandoen. Door een cavia en een konijn samen te houden werd voorkomen dat er binnen no-time ontelbare babykonijntjes zouden zijn.

De voortplantingscyclus van een konijn is snel. Bijna meteen na de bevalling kunnen voedsters opnieuw zwanger worden. Het gemiddelde nestje bestaat uit vijf jongen, maar het aantal kan nog veel hoger zijn. Het grootste (geregistreerde) aantal jongen in een nest is 24, van een nieuw-zeelander. Als een overvloed aan konijnen niet op de planning stond, dan werd als enige optie gezien om een konijn samen te houden met een cavia. Het gaat tenslotte om gezelschap, toch? Maar nee, het lijkt misschien de oplossing maar het is complexer dan dit.

Het is niet aan te raden om konijnen en cavia’s samen te laten leven. In dit artikel wordt besproken waarom deze schijnbare match made in heaven niet per se een goed idee is.

Cavia’s en konijnen hebben een ander dieet nodig

Vaak wordt gedacht dat deze kleine huisdieren in veel opzichten op elkaar lijken. Maar om te beginnen hebben ze heel verschillende voedingsbehoeften. Hoewel beide zoogdieren hooi, groenten en fruit nodig hebben, is de manier waarop ze hun vitamine-inname verwerken fundamenteel verschillend. Cavia’s hebben vitamine C nodig omdat ze, net als mensen, niet in staat zijn zelf vitamine C aan te maken. Vitamine C zit bijvoorbeeld in citrusvruchten en is noodzakelijk om te overleven. Konijnen daarentegen kunnen vitamine C zelf aanmaken en als ze er te veel van binnenkrijgen, kunnen ze er ziek van worden.

Door konijnen en cavia’s samen te huisvesten en ze een voerbak te laten delen, wordt misschien voldaan aan de behoeften van de een, maar zorgt het op den duur voor gezondheidsproblemen voor de ander.

cavia's genieten van groenvoer uit een caddi snackhouder

Konijnen pesten cavia’s

Pesten of bazig gedrag is zeker iets om voor op uw hoede te zijn. Konijnen zijn groter en sterker dan cavia’s. Als het om eten gaat, zeker als ze het delen, kunnen konijnen cavia’s vrij makkelijk verdringen en de baas spelen. Dit leidt tot een onevenwichtige relatie en kan voor grote problemen zorgen als uw cavia te weinig voer binnen krijgt. Daarnaast houden konijnen ervan om rond te rennen, het zijn nu eenmaal zeer energieke wezens. Hierdoor is de speeltijd eenzijdig en waarschijnlijk te ruw voor een rustiger cavia.

Cavia’s en konijnen communiceren anders

Beeld u eens in, u zit met uw voeten omhoog, bent op uw gemak een kopje koffie aan het drinken terwijl u de krant leest, en plotseling besluit uw huisgenoot een Hawaiiaans themafeest te houden en de hele buurt uit te nodigen. Dat is een beetje zoals samenleven met een konijn er voor een cavia uit moet zien. Ondanks dat het beide sociale wezens zijn, houden cavia’s van hun eigen ruimte en hebben ze tijd nodig om te ontspannen. Konijnen hebben behoefte om veel tijd door te brengen met hun soortgenootjes, om samen te knuffelen en elkaar te verzorgen. Dit soort gedrag kan behoorlijk stressvol zijn voor een cavia.

Konijnen en cavia’s zijn verschillende diersoorten die niet dezelfde taal spreken. Omdat ze niet met elkaar kunnen communiceren, zullen ze zich gaan vervelen en eenzaam worden. Konijnen en cavia’s voelen zich nu eenmaal gelukkiger in het gezelschap van soortgenootjes.

Er zijn gezondheidsrisico’s

Cavia’s en konijnen kunnen te maken krijgen met Bordetella bronchiseptica, een bacteriële infectie die kan leiden tot bronchitis. Dit heeft ernstige gevolgen voor cavia’s, terwijl konijnen doorgaans maar weinig symptomen hebben. Een andere potentiële bedreiging is Pasteurella dat via speeksel wordt overgedragen, bijvoorbeeld door bijten. Ook dit vormt een minder grote bedreiging voor konijnen maar is gevaarlijk voor cavia’s. Als konijnen en cavia’s samenleven, kan dit dus gezondheidsrisico’s opleveren voor uw dieren.

hok voor cavia's eglu go en hok voor konijnen eglu go in tuin

Cavia’s en konijnen die samenleven een veilige plek geven

Ondanks de aanbeveling konijnen en cavia’s niet samen te houden, zijn enkele uitzonderingen mogelijk. Door de dieren kennis met elkaar te laten maken als ze nog jong zijn, kunnen ze elkaar als vrienden gaan zien. Het introduceren van een jonge cavia in de omgeving van een ouder konijn kan leiden tot een hiërarchische onbalans.

Het kan dus zijn dat er een band ontstaat tussen een konijn en een cavia, of misschien is het niet mogelijk om ze apart te huisvesten. Als dit het geval is, zijn er manieren om aan hun verschillende behoeften tegemoet te komen.

Creëer een veilige plek voor uw cavia

Als een cavia de behoefte heeft om zich terug te trekken, dan is het van belang dat het dier hier een eigen ruimte voor heeft. Omlet heeft producten ontwikkeld die kunnen worden uitgebreid, met elkaar kunnen worden verbonden en geüpgraded, om een eenvoudige oplossing te bieden om tegemoet te komen aan de behoeften van verschillende dieren. Begin bijvoorbeeld met het Eglu Go caviahok dat gemakkelijk in elkaar te zetten en schoon te maken is. Het biedt een volledig veilige ruimte waar uw cavia tot rust kan komen.

Voer uw cavia en konijn apart van elkaar

In plaats van een konijn en cavia uit dezelfde voerbak te laten eten, is het beter om uw cavia gescheiden van uw konijn te voeren. Dit kan het beste worden gedaan in een andere ruimte dan waar u uw konijn voert, zoals in hun eigen buitenren.

Laat het konijn steriliseren

Tegenwoordig is het steriliseren van kleine huisdieren een stuk veiliger en veel gebruikelijker geworden. Als u van plan bent meerdere konijnen samen te houden of ze te laten samenleven met cavia’s, dan wordt dit zeker aanbevolen. Konijnen hebben de neiging om constant te paren, wat niet alleen vervelend is voor cavia’s maar ook kan leiden tot rugletsel omdat ze kleiner zijn dan een konijn. Dit gedrag kan worden beperkt door het konijn te laten steriliseren.

Vriendelijke buren?

Het is wel mogelijk om zowel konijnen als cavia’s te hebben. Dit kan als u beide dieren een aparte woonruimtes geeft om te slapen, een plek waar ze zich terug kunnen trekken (zeker belangrijk voor cavia’s) en voldoende ruime om te spelen (zeker belangrijk voor konijnen). Om dit architectonisch meesterwerk te realiseren, kunt u de hokken voorzien van een gemeenschappelijke speelren, verbonden door een tunnelsysteem.

Het is dus niet zo dat konijnen en cavia’s ze niet kunnen samenleven. Het is mogelijk maar het wordt niet aanbevolen. Heeft u ervaring met konijnen en cavia’s die harmonieus samenleven of juist niet, deel het dan met ons in de comments hieronder.

kinderen zitten met konijn in een eglu speelren met een zippi tunnelsysteem

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *