Omlet blog

Beweging voor konijnen en cavia’s

Beweging is belangrijk voor konijnen en cavia’s en ondersteunt hun algeheel welbevinden. Maar het is ook een unieke manier om samen een band op te bouwen. Van speeltijd en trainingssessies, er zijn verschillende manieren waarop jullie quality time ook een manier wordt om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Ontdek hoeveel beweging jouw dieren nodig hebben, hoe je ze fit kunt houden en hoe je een band kunt opbouwen met activiteiten die verveling bij konijnen en cavia’s tegengaan.

Twee cavia’s in de Omlet Zippi Speelren

Hoeveel beweging hebben konijnen en cavia’s nodig?

Konijnen en cavia’s moeten de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen bewegen, en dingen met hun baas te doen. De hoeveelheid beweging die een dier nodig heeft is afhankelijk van het dier zelf en zijn genen, dieet en omgeving. Dit betekent dat deze dieren een ruime buitenren voor konijnen of een speelren voor cavia’s nodig hebben zodat ze altijd kunnen rennen, springen, rekken en strekken én ontdekken.

Wilde konijnen en cavia’s zijn constant in beweging om te overleven. En omdat ze zich constant moeten verplaatsen, blijven ze fit en kwiek – en dat zien we niet altijd terug bij gedomesticeerde dieren. Hoewel onze konijnen en cavia’s in de achtertuin verre verwanten zijn van hun voorouders die zich veel verplaatsten, lijken hun lichamen nog erg op elkaar. Alle konijnen hebben lange, krachtige achterpoten en cavia’s hebben allemaal de vorm van een aardappel met een korte hals en korte pootjes.

Cavia’s hebben vooral aanleg voor overgewicht, en dit zorgt voor druk op hun kleine poten en gewrichten. Maar konijnen zijn niet immuun voor issues die veroorzaakt worden door weinig lichaamsbeweging. Ook zij kunnen overgewicht ontwikkelen, en ze kunnen zich gaan vervelen als er niet voldoende stimulatie wordt aangeboden. Konijnen die zich vervelen kunnen depressief raken en destructieve gewoontes ontwikkelen. Door konijnen en cavia’s genoeg buitenruimte te geven, help je ze om voldoende lichaamsbeweging te krijgen en dat houdt ze gelukkig en gezond.

Je konijnen en cavia’s aanmoedigen om te gaan bewegen

Als je ervoor zorgt dat je huisdieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, heb je gelijk de beste manier van lichaamsbeweging te pakken. Vanwege hun anatomie en instinct, hebben konijnen een grote buitenruimte nodig die hun behoefte om te rennen, graven en krabben vervult. Zippi Tunnels voor Konijnen simuleren de holen die konijnen in het wild gebruiken, en dit moedigt het konijn aan om te spelen en ontdekken. En hoewel cavia’s in het wild zelf geen tunnels graven, vinden ze het wel prettig om die van andere dieren te gebruiken. Of, in het geval van gedomesticeerde cavia’s – de tunnels die door mensen gemaakt zijn.

Cavia’s kunnen niet op hun achterpoten staan zoals konijnen dat wel kunnen. Daarom vinden ze het prettig om de wereld vanaf een wat hoger punt te bekijken. Zippi Vides voor Cavia’s bieden ze deze kans, zodat ze de plek vanaf een verhoging kunnen ontdekken, en onder de vide bevindt zich een schaduwrijke plek waar de cavia zich kan verstoppen. De hellingen die eraan bevestigd zijn moedigen de cavia aan om hun gewicht schuin te ondersteunen en dit versterkt de spieren, terwijl de cavia in vorm blijft.

Oefeningen die je kunt doen met jouw konijnen en cavia’s

Er zijn verschillende manieren om met je konijnen en cavia’s om te gaan waarbij je ze tegelijkertijd in beweging kunt laten komen. Hier zijn wat ideeën:

Dit zijn leuke manieren om je dieren zowel mentaal als fysiek fit te houden, en het biedt ook een unieke kans om de vertrouwensband tussen jullie te versterken. Probeer een half uur speeltijd met je konijnen en cavia’s per dag in te plannen om ze fysiek en mentaal te blijven stimuleren. Dit hoeft geen fanatieke beweging te zijn; elk moment dat ze bewegen terwijl ze anders stil zouden zitten, is een moment waarop ze zelfverzekerder en sterker worden.

Beweging die je moet vermijden bij konijnen en cavia’s

Er worden dingen op de markt gebracht die niet geschikt zijn voor cavia’s en konijnen, en er zijn activiteiten waaraan ze beter niet kunnen deelnemen. Dit zijn onder andere:

  • Beweginswielen- en ballen (zoals die voor hamsters) die worden aangeprezen voor konijnen en cavia’s
  • Riemen en tuigjes
  • Wandelingen door de buurt

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je konijn of cavia een tuigje aan te doen en mee te nemen voor een wandeling, vinden de meeste kleine dieren een tuigje niet comfortabel en ze worden er angstig van. Het is dus het beste om met konijnen en cavia’s te spelen in de veiligheid van hun eigen (speel)ren die speciaal voor hen ontworpen is, of in een huisdiervriendelijke ruimte thuis. Konijnen en cavia’s zijn prooidieren en kunnen snel schrikken of vluchten als ze een plotseling geluid horen of iets zien. De spanning die ontstaat als ze een tuigje dragen, kan ernstige schade aan de nek, rug en benen veroorzaken.

Omlet en jouw konijnen en cavia’s

Met speelrennen voor cavia’s en buitenrennen voor konijnen, creëren wij een veilig en slim verblijf waarin jouw huisdieren vrij kunnen bewegen en ontdekken. Deze ruimtelijke opties maken het ook mogelijk om er zelf bij te gaan zitten, waardoor je echt centraal staat in hun leven. Kijk hoe je konijnen en cavia’s door het Zippi tunnelsysteemrennen, of kom oog-in-oog te staan door middel van Zippi vides,, en aanschouw de pure vreugde die vers gras brengt met een mobiel hok voor cavia’s en konijnen Jij, je huisdier en Omlet zijn de winnende combinatie voor jaren van geluk en gezondheid.

Konijn in de Omlet Zippi speelren met het Zippi Tunnelsysteem

 

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *