Mythes over konijnen en cavia’s
Denk je erover om het gezin uit te breiden met een klein huisdier, maar verwarren de mythes over konijnen en cavia’s je ook? Er zijn een aantal veelvoorkomende misvattingen over deze dieren en dat kan de mening van een nieuwe eigenaar beïnvloeden. Wij zijn er om de feiten op een rijtje te zetten en te benadrukken hoe geweldig konijnen en cavia’s zijn.
Konijnen
Konijnen zijn geweldige huisdieren voor beginnende en gevorderde baasjes van alle leeftijden. Ze zijn aanhankelijk, intelligent en het is leuk om te zien hoe ze met elkaar en met mensen omgaan. Maar konijnen hebben net als andere dieren zo hun kenmerken en voorkeuren die specifiek zijn voor hun soort. Hierop moet de verzorging worden afgestemd. En dat leidt ook tot bepaalde mythes. Hier zijn een paar veel voorkomende mythes over konijnen:
Mythe: Konijnen zijn makkelijke huisdieren voor kinderen als het om verzorging gaat
Feit: Konijnen hebben dagelijkse verzorging en aandacht nodig
Konijnen zijn niet ideaal voor jonge kinderen vanwege de eisen van de verzorging en de vaardigheden die nodig zijn om veilig met ze om te gaan. Ze hebben elke dag verse voeding en vers water nodig. Daarnaast hebben ze baat bij verse groenten en andere veilige lekkernijen die een paar keer per week moeten worden aangeboden. Ook de kooi moet regelmatig verschoond worden, anders kunnen ze last krijgen van myiasis — een ernstige aandoening die kan leiden tot de dood. Konijnen moeten ook regelmatig naar de dierenarts om de tanden en nagels te laten knippen en voor algemene gezondheidscontroles.
Het is voor jonge kinderen lastig om een konijn vast te houden vanwege de sterke achterpoten en scherpe nagels. Als konijnen schrikken of te ruw worden vastgehouden, kunnen ze bijten met hun lange voortanden. Om deze redenen moeten konijnen in de eerste plaats worden verzorgd door een ouder kind of een volwassene.
Mythe: konijnen kunnen alleen leven
Feit: konijnen hebben het gezelschap van andere konijnen nodig
Veel mensen houden konijnen solitair, maar konijnen zijn zeer sociaal en floreren in paartjes of in groepen. Konijnen leven in het wild in grote groepen, kolonies, en brengen hun dagen samen door. Wanneer ze als huisdier worden gehouden, zal een paartje elkaar verzorgen, samen slapen en samen spelen. Paartjes van hetzelfde geslacht zijn het meest succesvol met vrouwtjes of gecastreerde mannetjes, of een gesteriliseerd vrouwtje en een gecastreerd mannetje.
Een konijn dat alleen wordt gehouden kan depressies of lusteloos worden, of negatief gedrag vertonen, zoals bonken, tandenknarsen of grommen. Om te zorgen dat konijnen alles uit hun leven kunnen halen, is het verstandig om ze in paartjes te adopteren, of nieuwe konijnen langzaam aan elkaar voor te stellen zodat ze een band kunnen vormen. Als deze band er eenmaal is, zullen ze vredig met elkaar samenleven.
Mythe: konijnen vinden het fijn om vastgehouden en geknuffeld te worden
Feit: de meeste konijnen zijn zenuwachtig als ze worden vastgehouden
Konijnen zijn prooidieren en raken snel gestrest als ze worden opgepakt en vastgehouden. Het optillen geeft het konijn het gevoel door een roofdier in het wild te worden gegrepen en dat instinct is diepgeworteld. Als gevolg hiervan voelen de meeste konijnen die als huisdier worden gehouden zich niet op hun gemak als ze worden vastgehouden.
Dit betekent niet dat er geen interactie mogelijk is tussen jou en het konijn, en ook niet dat jullie niet kunnen knuffelen, maar je moet dit wel op de voorwaarden van het konijn laten gebeuren. Door bij het konijn te gaan zitten en hem aan te moedigen op schoot te springen, of hem een verhoogd oppervlak te bieden, zoals een vide voor konijnen, verminder je de hoogte vanwaar hij wordt opgepakt waardoor hij zich minder kwetsbaar voelt. Door je konijn langzaam te laten wennen aan het vasthouden en oppakken, krijgt hij meer vertrouwen.
Cavia’s
Cavia’s zijn schattige huisdieren met een grote persoonlijkheid. Ze zijn aandoenlijk, vocaal en redelijk makkelijk in de omgang, waardoor ze geschikt zijn voor baasjes van alle leeftijden – zolang er een volwassene is die de primaire zorg op zich neemt. Maar het uiterlijk en de geluiden van cavia’s hebben ook geleid tot misvattingen. Hier zijn populaire mythes over cavia’s.
Mythe: Cavia’s hebben weinig ruimte nodig
Feit: Cavia’s moeten in paren leven en hebben veel ruimte nodig
Laat je niet misleiden door het compacte formaat: cavia’s hebben veel ruimte nodig. Ze moeten daarnaast in paren worden gehouden, omdat ze sterke sociale banden met elkaar vormen. Zorg dat er zoveel mogelijk ruimte is met rennen en speelrennen voor cavia’s.
Een caviahok moet groot genoeg zijn om twee cavia’s comfortabel te huisvesten, en het moet een aangrenzende ruimte hebben om te bewegen. Cavia’s die opgesloten zitten zullen zich niet alleen gaan vervelen, maar kunnen ook last krijgen van overgewicht. Daarom is beweging essentieel. En als je de cavia’s genoeg ruimte geeft, zullen ze je waarschijnlijk belonen met hun kenmerkende move: Popcorning.
Mythe: cavia’s zijn verwant aan varkens
Feit: cavia’s behoren tot de knaagdierenfamilie
Cavia’s worden ook wel Guinese Biggetjes genoemd. De oorsprong van deze benaming is niet helemaal duidelijk, want cavia’s komen niet uit Nieuw Guinea en het zijn ook geen biggetjes. Cavia’s vinden hun oorsprong in Peru en zijn lid van de knaagdierenfamilie. Er zijn verschillende theorieën over dat eerste deel van de naam: van de Britse munteenheid tot de handelsroute die ze namen bij het importeren naar andere landen. De reden dat ze vaak biggetjes worden genoemd is door de geluiden die ze maken. In Nederland is het gebruikelijk om Guinese Biggetjes gewoon ‘cavia’ te noemen, naar de Latijnse naam Cavia porcellus.
Als leden van de knaagdierenfamilie, vertonen cavia’s overeenkomsten met hun verre neven: muizen, ratten en zelfs capibara’s – het grootste knaagdier ter wereld. Cavia’s hebben snijtanden (de voortanden) die hun hele leven doorgroeien en ronde ogen aan de zijkant van hun hoofd. Ze hebben geen opvallende staart, waardoor ze meer op een grote hamster, of kleine capibara lijken.
Mythe: cavia’s leven kort
Feit: cavia’s kunnen wel 8 jaar worden als je ze goed verzorgt
Het leven van knaagdieren is over het algemeen kort, maar cavia’s hebben een levensverwachting die vergelijkbaar is met die van konijnen: meestal tussen de 6 en 8 jaar. In tegenstelling tot gedomesticeerde cavia’s hebben wilde cavia’s, of “Cuy” zoals ze in Peru worden genoemd, slechts een levensverwachting van 1 tot 4 jaar. Maar om een lang en goed leven te leiden, hebben cavia’s de juiste voeding nodig.
Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dus dit moet via het dieet worden aangevuld. De meeste commerciële cavia-voeding is verrijkt met vitamine C, maar je kunt de inname aanvullen met voeding als paprika of het kroontje van een aardbeien. Doe dit spaarzaam, want cavia’s komen erg snel aan.
Een mythe over konijnen en cavia’s
Mythe: konijnen en cavia’s kunnen samen worden gehouden
Feit: dit is waar – tot op zekere hoogte
Konijnen en cavia’s kunnen samenleven, maar alleen met ervaren eigenaren en onder bepaalde voorwaarden. Om konijnen en cavia’s bij elkaar te houden, moeten de volgende aanpassingen worden gedaan:
- Cavia’s hebben vitamine C nodig, maar konijnen kunnen hun eigen vitamine C produceren en ziek worden als ze op caviavoer leven. Konijnen eten ook meer en sneller dan cavia’s, en hierdoor kunnen cavia’s een maaltijd missen. Voer konijnen en cavia’s altijd apart.
- Konijnen en cavia’s spreken niet dezelfde taal, dus het herkennen van lichaamstaal van deze dieren is cruciaal om te begrijpen of een van de twee gestrest is of zich bedreigd voelt.
- Alle dieren die bij elkaar worden gehouden, moeten gesteriliseerd of gecastreerd zijn, maar dit is vooral belangrijk als je verschillende soorten bij elkaar houdt. Vooral mannelijke konijnen die niet gecastreerd zijn kunnen ernstige schade aanrichten bij cavia’s omdat ze de cavia proberen te domineren of erop gaan zitten.
Het is mogelijk om deze twee soorten samen te houden, als je voldoende ruimte en aparte voerplekken voor elke soort hebt. Besteed ook aandacht aan hun persoonlijkheid en beoordeel of ze wellicht toch van elkaar gescheiden moeten worden.
Omlet en jouw konijnen en cavia’s
Ongeacht het soort dat je houdt, onze hokken voor konijnen en cavia’s zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften en voorkeuren van zowel konijnen als cavia’s. Met aanpasbare tunnels voor konijnen en cavia’s en een buitenren voor cavia’s kun je hun natuurlijke omgeving nabootsen waardoor ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Als je hun wilde kant de kans geeft te floreren, word je beloond met gezonde en gelukkige konijnen en cavia’s die je altijd zullen verbazen en inspireren.
This entry was posted in Cavia's