Omlet blog

Help je konijnen en cavia’s omgaan met seizoenswisselingen

Het is officieel herfst. De lucht wordt langzaam wat frisser, de bladeren veranderen van kleur en de temperatuur daalt. En ook je gezinsleden met vier poten merken het. Ontdek hoe je konijnen en cavia’s kunt helpen omgaan met seizoenswisselingen en wat je kunt verwachten als ze de overgang moeten maken naar nattere, koude dagen.

Cavia in het groene Zippi Schuilhuisje van Omlet

De kou bestrijden

Veel konijn- en caviabezitters worden zodra de herfst valt, geconfronteerd met koudere weersomstandigheden. De beste manier om je huisdieren te helpen om met deze koelere temperatuur om te gaan, is door te zorgen voor een geïsoleerd hok voor konijnen en cavia’s. Hierin kunnen ze zich terugtrekken als ze willen ontsnappen aan de koelere lucht, en op hun eigen voorwaarden acclimatiseren aan de buitentemperatuur.

Hoewel de meeste konijnen en cavia’s die gewend zijn om buiten te verblijven, prima gedijen bij een koelere temperatuur, is het wel belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Let op tekenen van onderkoeling, zoals:

  • Rillen
  • Lusteloosheid
  • Bleke voeten of slijmvliezen

Als de temperatuur richting het vriespunt gaat, is het extra belangrijk om je cavia’s in de gaten te houden. Hoewel ze het grootste deel van het jaar buiten kunnen lopen, is het belangrijk om de cavia’s binnen te halen als je in een gebied woont met extreme temperaturen. Skinny cavia’s lopen met name risico, en mogen nooit buiten worden gehouden – welk seizoen het ook is. Ze hebben geen vacht en kunnen hun lichaamstemperatuur daardoor niet zo goed reguleren als hun harige soortgenoten.

Support tijdens de storm

Sommige eigenaren van konijnen en cavia’s moeten zich voorbereiden op onstuimige weersomstandigheden tijdens de seizoenswisseling. Als koelere herfstlucht wordt gemengd met aanhoudende warmte, kan dat zware stormen en regenval veroorzaken. Voor kustgebieden betekent dit voor mensen in de VS zelfs dat ze hun konijnen en cavia’s moeten voorbereiden op het orkaanseizoen, dat in de herfst zijn hoogtepunt bereikt. In Nederland hebben we hier gelukkig niet mee te maken, maar met wielen en hendels kun je de opstelling wel verplaatsen als er slecht weer wordt voorspeld.

Dekzeilen voor de cavia- en konijnenren houden de heftigste weersomstandigheden bij je huisdieren weg. De transparante hoezen laten warm zonlicht door, waardoor konijnen lekker kunnen zonnen, en ze zijn tegelijkertijd waterdicht waardoor de cavia’s droog blijven. Wanneer de dekzeilen langs de zijkant van de ren worden geplaatst, fungeren ze bovendien als barrière tegen stevige wind.

Als de vacht uitvalt

Niet alleen de bladeren vallen in de herfst: je vindt waarschijnlijk ook plukken haar van konijnen en cavia’s. Dit komt door de rui. Ruien is een proces dat bijna ieder dier met een pels of vacht ervaart. Het haar of de veren maken dan plaats voor nieuwe. De meeste dieren ruien in de lente om overtollig haar voor de zomer af te werpen, en in de herfst gebeurt dit om de dikkere vacht terug te laten groeien voordat het kouder wordt.

Konijnen ruien tijdens de herfst, wat kan zorgen voor een verkleurde of oneffen vacht. Cavia’s kunnen ook in de rui zijn , maar afhankelijk van hun ras, zal de textuur van de meeste caviavachten niet overduidelijk veranderen.

Door je huisdieren te voorzien van voldoende water en voedzaam eten ondersteun je ze tijdens het proces. En omdat de rui veel energie kost, kunnen je konijnen en cavia’s ook hongeriger zijn dan normaal. Enkele voedzame lekkernijen die je kunt aanbieden zijn verse groenten, pompoen, wortelloof, kruiden en paprika. Zorg ervoor dat je kwaliteitshooi aanbiedt, bij voorkeur Timothy Hooi, of Orchard Grass, om het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. Dit is vooral belangrijk bij konijnen, omdat ze hun vacht zorgvuldig bijhouden en losse haren kunnen opeten.

Haaruitval zal tijdens de rui binnen enkele weken verminderen. Als je kale plekken ziet of een geïrriteerde huid, dan wijst dit niet op ruien. Konijnen en cavia’s zouden de oude vacht moeten verliezen en zo net voor de winter een heldere, nieuwe vacht moeten hebben.

Let op andere veranderingen

Naast veranderingen in het weer, kunnen allergieën ook de kop opsteken. Pollen en koude wind kunnen konijnen en cavia’s irriteren. Niet alle kleine dieren reageren op deze verandering, maar sommige kunnen gevoeliger zijn voor deze onzichtbare stoffen.

Door regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren bij je konijnen en cavia’s, ben je alert op veranderingen in hun gedrag of uiterlijk. Let in de herfst vooral op:

  • Waterige of korstachtige ogen en neusjes
  • Aanhoudende haaruitval tijdens de rui zonder teruggroeiende vacht
  • Rode, schilferige of geïrriteerde huid

Als je veranderingen opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts. De schommelingen in het weerpatroon en de temperatuur kunnen het immuunsysteem van sommige dieren beïnvloeden. Door het bodemmateriaal regelmatig te verschonen en gezonde lekkernijen aan te bieden, zoals vers fruit en groenten, kun je een gezond immuunsysteem ondersteunen. Kies voor absorberende, stofvrije bodembedekking zoals papier of houtvezel, en hokken voor konijnen en cavia’s die makkelijk te reinigen zijn. Zo weet je zeker dat je huisdieren elk seizoen gezond zijn.

Omlet en jouw huisdieren

Ondersteun je konijnen en cavia’s met konijnenhokken en caviahokken want deze bieden de beste bescherming tegen de elementen. Onze geïsoleerde, makkelijk te reinigen hokken houden je huisdieren veilig, droog en comfortabel, ongeacht het seizoen. Combineer ze met een buitenren voor huisdieren en onze one-of-a-kind tunnels voor konijnen en cavia’s. Zo biedt je urenlang verrijking voor een warm hart en warm lichaam.

Konijn springt in de Eglu Go van Omlet

Facebook

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts