Omlet blog

Zorgen voor konijnen tijdens de rui

Konijn eet buiten fruit uit zijn Caddi snackhouder van Omlet.

Wist je dat konijnen twee keer per jaar in de rui zijn? Als je merkt dat je konijn veel vacht verliest tijdens de herfst en lente, dan komt dit door hun seizoensgebonden ruiperiode. Maar zorgen voor konijnen tijdens de rui hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij delen onze top tips om jouw konijntje op z’n gemak te houden terwijl de haren rondvliegen.

Waarom zijn konijnen in de rui?

Als je vacht ziet in de konijnenren, of opmerkt dat ze er een beetje ruig en onverzorgd uitzien, dan ben je waarschijnlijk getuige van hun ruiperiode. Konijnen zijn twee keer per jaar in de rui: tijdens de lente en tijdens de herfst. Dit natuurlijke proces wordt in gang gezet door de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur van de plek waar je konijn verblijft. Je konijn zal in de rui zijn:

  • Tijdens de lente om hun dikke winterjas van zich af te schudden en zich klaar te maken voor warmere temperaturen
  • Tijdens de herfst om een dikke jas te ontwikkelen voor de aankomende winter
  • Als baby, om een volwassen vacht te krijgen
  • Bij stress of ziekte

De volledige ruiperiode duurt 2 tot 6 weken. Konijnen die dit in 2 weken doen, verliezen snel heel veel haar. De konijnen die de volledige 6 weken nodig hebben, laten hun haar wat minder snel los, dus je zal de verandering dan ook wat minder snel opmerken.

Het kan je ook opvallen dat de konijnen wat prikkelbaarder zijn tijdens hun ruiperiode. Ze kunnen hun vacht ook krabben, bijten, likken of ergens tegenaan vegen om zo wat losse haren te verwijderen. Ze vinden het tijdens de ruiperiode misschien niet leuk om vastgehouden te worden, omdat hun huid wat gevoeliger is terwijl de nieuwe vacht groeit.

Zorgen voor konijnen in de ruiperiode

Je kunt een paar dingen doen om je konijnen een handje te helpen tijdens de ruiperiode. Als ze de vacht zo efficiënt mogelijk kunnen loslaten, dan zijn jullie binnen no-time weer bezig met jullie favoriete activiteiten.

Verblijf en beweging

Als onderdeel van de benodigdheden voor de verzorging van konijnen, hebben je konijnen een schoon en prettig verblijf nodig. Het helpt als je een gemakkelijk te reinigen konijnenhok hebt, vooral in de ruiperiode. Als er veel plukken haar in het hok liggen, dan kan dit insecten aantrekken en ongewenst vuil aantrekken. Het is dus belangrijk dat je het haar zo vaak mogelijk verwijdert.

Konijneigenaar maakt het makkelijk schoon te maken Eglu Go konijnenhok van Omlet schoon.

Verzorging

Borstel je konijnen zodat ze sneller verharen. De opgehoopte vacht kan pijnlijke klitten veroorzaken die de natuurlijke isolatie van het konijn aantasten. Gebruik borstels die geschikt zijn om de ondervacht losser te maken, zodat je dit soort klitten tegengaat en de konijnen zich prettig blijven voelen. Verwijder losse haren bovendien ook om te voorkomen dat het konijn er zelf te veel van binnenkrijgt als hij zich verzorgt.

Als je konijn het borstelen helemaal niks vindt, dan kun je ook zachtjes plukken haar uit hun ondervacht trekken. Probeer alleen aan plukjes te trekken die overduidelijk boven de vacht uit zijn gekomen, anders trek je misschien aan haren die nog vastzitten.

Dieet

De konijnen moeten altijd toegang hebben tot fris, schoon water, Timothy hooi en kwaliteitsvoer – vooral tijdens de ruiperiode. Het kost veel energie om een nieuwe vacht te laten groeien, dus geef je konijnen alles om hun lichaam van brandstof te voorzien. Bied ook gezonde traktaties aan, zoals verse groene bladeren in een Caddi snackhouder voor konijnen om hun immuunsysteem een boost te geven tijdens de rui.

Abnormale rui bij konijnen

Gezonde konijnen die buiten leven, zullen in de lente en herfst verharen, maar hebben weinig haarverlies tussen deze periodes, om zo hun gezonde vacht te behouden. Konijnen die binnen leven, komen niet zo veel in aanraking met natuurlijk licht of wisselende temperaturen, waardoor ze hun vacht ook het hele jaar door wat verwisselen. Hierdoor ontstaat de indruk dat ze het hele jaar door aan het verharen zijn.

Als je merkt dat jouw konijnen een grote hoeveelheid haar verliezen buiten de herfst of lente, of ontstoken delen op de huid ziet tijdens de ruiperiode, dan moet je contact opnemen met de dierenarts. Konijnen kunnen hun vacht ook verliezen of uittrekken om de volgende redenen:

  • Ziekte of huidinfecties
  • Stress
  • Zwangere vrouwtjes die hun nestje klaarmaken
  • Gevechten
  • Smerige leefomstandigheden

Verzorg de konijnen het hele jaar door op een consistente manier, zodat de stressniveaus niet omhoog gaan. Houd mannetjes die niet geholpen zijn niet bij elkaar, zodat er geen agressief gedrag is en houd mannetjes die niet geholpen zijn ook weg bij vrouwtjes, zodat er geen onverwachte nestjes komen. Houd nieuwe konijnen goed in de gaten, en kijk of hun kooi-maatjes gestrest raken. Zorg bovendien voor weinig veranderingen in het dieet. En: bied je konijnen altijd in een veilig, comfortabel hok, zoals het Eglu Go konijnenhok, zodat hij zich veilig voelt in zijn omgeving.

Omlet en de ruiperiode van jouw konijn

Denk je erover om je konijnenren deze herfst te verbeteren zodat de ruiperiode wat prettiger wordt voor de konijnen? Dan is dit het perfecte moment om ze over te zetten naar het innovatief ontworpen Eglu Go konijnenhok. . Warm in de winter, koel in de zomer. Combineer de Eglu Go met andere benodigdheden voor konijnen om de konijnen het hele jaar door ondersteuning te bieden tijdens de rui.

Meisje kijkt naar konijn in het Eglu Go konijnenhok.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *