Omlet blog

De Eglu Go van Omlet– het perfecte huis voor (eenden)kuikens

De Eglu Go van Omlet– het perfecte huis voor (eenden)kuikens

Door Lotte Denckert – www.selvforsyningilandsbyen.dk @selvforsyningilandsbyen


Ik heb de Eglu Go van Omlet mogen testen. In de lente en zomer heb ik in mijn Eglu Go eerst kuikens van kippen gehad en daarna eendenkuikens.

De Eglu Go is heel geschikt om kuikens in groot te brengen. Het hok is makkelijk schoon te maken en is voorzien van tochtvrije ventilatiesleuven, het heeft een goed formaat voor kuikens en de ren biedt bescherming tegen roofvogels en andere onwelkome gasten.

Eglu Go voor het grootbrengen van kuikens

In het begin hielden we de kuikens in een kooi in onze logeerkamer. We hebben de eieren uitgebroed met een broedmachine en hadden de eerste maanden een verwarmd onderkomen voor ze nodig omdat het buiten nog erg koud was. Vanaf het moment dat het buiten warmer werd zijn ze naar de Eglu verhuisd. Hier heb ik ze ongeveer 10 weken in gehouden. We hadden 10 kuikens die met gemak ik de Eglu pasten totdat ze groot genoeg waren om naar het grote kippenhok met de volwassen kippen te worden overgebracht. Ik heb de zitrekken uit het hok gehaald omdat kuikens nog niet op stok gaan. Omdat het in de lente nog fris was heb ik het hok gevuld met een goede laag nestmateriaal en zaagsel.

Het hok kan vrij makkelijk worden verplaatst, zeker met de optionele wielen. Zo kan je het hok en de ren verplaatsen naar een nieuw stuk gras. Zeker kuikens kunnen het slachtoffer worden van roofvogels – deze ren voorkomt dat. Ook mijn volwassen kippen waren in het begin een bedreiging voor de kuikens. Kippen zijn nu eenmaal niet altijd even gastvrij wanneer er nieuwe vogels aan de toom worden toegevoegd. De kuikens zaten veilig in de ren terwijl de volwassen kippen geleidelijk aan hun aanwezigheid konden wennen. Dit maakte het veel makkelijker om ze aan de toom toe te voegen, ze waren immers al aan aan elkaar gewend.

Uitbroeden en grootbrengen in de Eglu Go

Toen de kuikens te groot werden om in het hok te leven heb ik ze bij de grote toom gevoegd en had ik plots een lege Eglu Go. Mijn eenden hadden veel eieren gelegd maar het leek er niet op dat ze de eieren zelf zouden gaan uitbroeden. Wel waren twee van mijn silkies broeds dus heb ik geprobeerd hen op de eieren te laten broeden. Zij beschouwden de eieren als hun eigen eieren en hebben ze uitgebroed.

Ongeveer een week voordat de eieren uit moesten komen heb ik de twee hennen en de eieren overgebracht naar de Eglu Go. De hennen vonden dat geen probleem en bleven op de eieren zitten. Acht weken later zagen acht eendenkuikens het daglicht.

Ook dit keer heb ik de zitrekken uit het hok gehaald omdat eenden niet op stok gaan. Hierdoor was er ook voldoende ruimte voor twee nesten. De hennen leken het niet erg te vinden dat hun kuikens zwemvliezen als poten hadden. Ook nu kon het pluimvee alvast wennen aan de nieuwe dieren. Hierdoor vormde het geen probleem om de eendenkuikens en hun moeders een paar weken later bij de andere vogels in de tuin te laten.

Het voordeel van het houden van eenden in de Eglu Go is dat eenden liever buiten slapen. Ook ’s nachts laat ik ze gebruik maken van de ren aan het hok. Ik sluit de deur van de ren zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren. Zo kunnen ze zelf bepalen of ze in het hok of in de ren slapen. In de morgen zet ik het deurtje van de ren open zodat ze vrij in de tuin kunnen rondlopen om te zoeken naar slakken en insecten.

Ik kan de Eglu Go zeker aanbevelen voor kuikens van zowel kippen als eenden, zowel voor eieren die op een natuurlijke manier worden uitgebroed als onder een broedmachine. Ik raad aan om voor een 3 meter ren te gaan, zodat het de kleintjes genoeg ruimte geeft om te spelen en op ontdekking uit te gaan.

 

 

This entry was posted in Producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts