Omlet blog

Tips om jouw hond door de ‘’terrible teens’’ heen te helpen

Nikki Mather hondengedragsdeskundige

Hondengedragsdeskundige Nikki Mather legt de adolescentiefase van honden uit en geeft nuttig trainingsadvies over hoe je succesvol door deze fase met je hond kunt komen. Nikki, oprichter van Positive Steps Dog Training is een gekwalificeerde, dwangvrije hondentrainer (IMDT) en gedragsdeskundige (BCCS)die zich voornamelijk richt op hondenreactiviteit, verlatingsangst en angst- en angstgerelateerd gedrag.


De meeste nieuwe puppy-eigenaren bereiden zich goed voor op de komst van hun puppy. Van zindelijkheidstraining tot het afleren van bijten en het doorslapen in de nacht. En als je net denkt dat je deze fase onder de knie hebt, verandert de pup ineens in een tiener!

Tijdens de tienerperiode test de puppy je uit, wat een heleboel nieuwe uitdagingen en frustraties met zich meebrengt voor de eigenaar. Tijdens deze periode lijkt het wel alsof de hond al je verzoeken opzettelijk negeert, hij kan wat angstiger lijken dan voorheen en misschien zelfs volledig uit de bocht vliegen. Maar laten we eens kijken wat er nou echt gaande is tijdens deze fase van onze pups, en daarbij wat trainingsadviezen bekijken die je kunnen helpen tijdens deze uitdagende periode.

Wat is adolescentie bij honden?

De overgang van puppy naar adolescent (tiener) hond begint ergens rond de 6 maanden en kan tot tussen de 18 – 24 maanden duren. Tijdens de adolescentie veranderen de hormonen in het lichaam van de hond, waardoor ook de hersenen nieuwe verbindingen aanmaken.

Tijdens de tienermaanden merk je misschien een verschil in het zelfvertrouwen van de hond. Hij (of zij!) wil ontdekken en interacties aangaan met de omgeving. Het kan ook andersom: de puppy die eerst vol zelfvertrouwen was, begint nu angstiger gedrag te vertonen. Wat de verandering ook is, het is belangrijk dat je onthoudt dat de pup misschien ouder is geworden, maar nog steeds weinig ervaring en vaardigheden heeft om op een juiste manier te navigeren in onze wereld.. En daarom is hij soms niet in staat om zijn reacties en emoties onder controle te houden.

Gedragsveranderingen die je misschien opvallen

1. Verhoogde angst (en daardoor: reactiviteit)

De meeste nieuwe puppy-eigenaren zijn zich bewust dat het van belang is de pup te socialiseren als hij tussen de 8 en 16 weken oud is. Maar veel mensen weten niet dat onze honden tussen de 6 en 14 maanden zo’n zelfde angstperiode doormaken.

Tijdens de fase kan de pup die ooit vol zelfvertrouwen was wat angstiger worden en dat kan voor reactief gedrag zorgen naar externe triggers waar ze eerder geen probleem mee hadden, zoals mensen en andere honden.

Als je succesvol door deze tweede angstperiode heen wilt komen, is het belangrijk om de socialisatie training voort te zetten. Zorg ervoor dat ze doorlopend maar op eigen tempo van de hondgeconfronteerd worden met triggers. Hierdoor zullen ze positieve associaties blijven opbouwen en dit is het fundament voor een goed aangepaste, volwassen hond.

2. Regressie in training

We kennen het allemaal: we nemen een kleine pup mee naar huis en beginnen meteen te werken aan hun vaardigheden. Netjes aan de lijn wandelen, gehoorzaamheidstraining. Alles gaat goed, onze pup wijkt niet van onze zijde, wandelt netjes aan de lijn, gehoorzaamt ongeëvenaard goed en hangt letterlijk aan onze lippen!

Tot ze een tiener worden en alle training voor niets lijkt te zijn geweest. Weet onze jonge hond helemaal niets meer?

Je staat hier niet alleen in. Regressie in training is normaal. Tijdens de adolescentie veranderen de hormonen van onze hond en ze kunnen veel meer vertrouwen krijgen in zichzelf en hun omgeving. Zo merk je misschien dat ze minder goed luisteren, op alle afleidingen buiten aflopen en dat ze niet komen als je ze roept: super frustrerend! Tijdens deze fase is de hond in conflict met zichzelf als hem iets gevraagd wordt en wordt hij voornamelijk door impulsen geleid.

Raak niet in paniek als je deze regressie opmerkt. Je moet gewoon weer even terug naar de basis van jullie training. Met andere woorden: je moet het gemakkelijker maken voor de hond! Dit betekent dat je misschien weer met een lange lijn moet oefenen als je wil dat de hond reageert op de naam, of je neemt wat meer afstand van de afleiding zodat de hond zich wat beter kan concentreren. Neem de tijd om door de regressie heen te werken en train op een tempo dat de hond aankan. Uiteindelijk kom je eruit met een volwassen droomhond!

3. Negeren

Tijdens de adolescentie kun je gefrustreerd raken omdat de hond alles wat je van hem vraagt, opzettelijk negeert. Je noemt het misschien wel koppigheid. Hoewel het er ook op lijkt alsof de hond je actief aan het negeren is, is het wat effectiever om te kijken waarom hij zich nergens wat van aantrekt.

Als puppy was JIJ het allerleukste en de allergrootste beloning. Nu is de pup een beetje ouder en zijn er andere dingen die hem motiveren en waar hij de voorkeur aan geeft. Tijd om aan de slag te gaan dus zodat je de aandacht kunt trekken in een wereld vol prikkels.

Om de aandacht te trekken kun je beloningen aanbieden die een wat grotere waarde hebben, zoals vlees, pathé voor honden of kaas (met mate), om het gewenste gedrag te bekrachtigen. Je kunt ook gebruik maken van speeltjes waar ze achteraan kunnen rennen, of speeltjes waar ze aan kunnen trekken , om de hond wat meer te betrekken en het gedrag te bekrachtigen wat je leuk vindt. Hoe meer je een bepaalde gedraging bekrachtigt, hoe meer geneigd de hond zal zijn om het gedrag opnieuw te vertonen!

4. Veel meer energie

Als puppy had hij zo’n 16 tot 18 uur slaap per dag nodig. Als tiener zal de behoefte om te slapen verminderen en zal de hond dus actiever worden voor langere periodes (meer tijd om ondeugend te zijn!)

Nu meer dan ooit is het van belang om aan de behoeften van de hond te voldoen. Dat betekent: fysiek, mentaal, sociaal en rasafhankelijk. Vraag je af wat de kwaliteit van jullie wandelingen is, hoe vaak hij gestimuleerd wordt om zijn hersenen te gebruiken, zoals ruiken en problemen oplossen. Heeft de hond genoeg kans om te spelen met jou, of andere honden (als dat mogelijk is), en zijn er behoeften die het ras zelf met zich meebrengt, zoals graven, zoeken of jagen?

Als de hond rusteloos is en ongewenst gedrag vertoont dan is er waarschijnlijk een behoefte die niet helemaal vervuld is!

5. Vervelend gedrag

Tijdens de adolescentiefase beginnen de meeste jonge honden lastig gedrag te vertonen, zoals overmatig blaffen, springen, vernielen of bijten/knabbelen. Dit soort gedrag wordt meestal veroorzaakt door de heftige emoties van de hond, waarbij frustratie soms op de eerste plaats staat.

Als je merkt dat de hond zich ongewenst gedraagt, vraag jezelf dan af: WAAROM? Het gedrag van een hond heeft altijd een functie: is er iets wat hij wil, is een behoefte onvervuld, is hij verveeld, moe, gefrustreerd, etc. Als je begrijpt waarom hij het gedrag vertoont, dan kun je betere trainingsmethoden toepassen!

Snelle tips om een hond in de adolescentiefase tevreden te stellen:

  • Laat hem snuffelen tijdens het wandelen, want dit maakt hem mentaal vermoeid.
  • Zorg voor mentale prikkeling binnenshuis, zoals verrijkingsdozen, snuffel matjes en beloningen opgerold in een handdoek.
  • Vind de balans tussen activiteiten die veel energie kosten en work-outs voor het brein. Bijvoorbeeld: 5 minuten met de bal gooien, gevolgd door 10 minuten snuffelen om de adrenaline weer wat te verminderen.
  • Geef voldoende aandacht met spelletjes, training of knuffels: honden zijn sociale dieren!
  • Leer de hond tot rust te komen met een speciaal matje, en zorg ervoor dat hij een ruimte heeft waar hij ongestoord thuis kan relaxen.

Onthoud dat de adolescentieperiode niet eeuwig duurt. Wees geduldig en begeleid ze bij het maken van een goede keuze, zodat jullie vredig samen kunnen leven. Slechte dagen zijn onvermijdelijk, maar hard werk en consistentie zullen zeker beloond worden. En de relatie met jouw hond zal uiteindelijk de grootste beloning zijn.

Heb je het moeilijk en wil je graag professionele hulp? Neem contact op met Positive Steps Dog Training.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts