Omlet blog

Vreugde met de toom tijdens de feestdagen

Chicken outside in the snow with fairy lights

Het winterseizoen is feestelijk en gezellig voor zowel mensen als kippen. Kippen vinden de koelere temperaturen wat prettiger dan de hitte, dus de koude dagen zijn perfect voor wat quality time met de kippen. Ontdek hoe vreugde tijdens de feestdagen hun lichaam en geest bezig kan houden, terwijl jullie een diepere band opbouwen.

Kunnen mijn kippen tegen de kou?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de meeste kippen het beter doen in de kou dan in de warmte. Jij bent er misschien geen fan van, maar voor de kippen is het winterseizoen waarschijnlijk leuker dan de zinderende zomerhitte. Uitgaande van het feit dat de toom aan het einde van de ruiperiode weer volledig in de veren zit, zijn kippen prima beschermd tegen temperaturen onder nul. Dus, voel je niet schuldig terwijl jij met je huisdieren bij het haardvuur gaat zitten, want de gevederde vriendinnen buiten vinden het prima – kleed je lekker warm aan en neem ook deel aan hun winterpret!

Een band opbouwen met je toom

Kippen kunnen erg gehecht raken aan hun verzorgers, waardoor de band tussen mensen en kippen zowel uniek als prachtig is. Sterker nog kippen zijn erg geschikt voor oudere mensen en een toom is zowel leuk als leerzaam voor kinderen.

De koudere temperaturen en de kortere dagen in de winter brengen gezinnen en hun huisdieren vaak dichter bij elkaar, maar de toom mag niet vergeten worden. Hoewel ze tijdens de nachtelijke kou in hun geïsoleerde kippenhok verblijven, zijn er een aantal dingen die je kunt toevoegen aan de ren, en een aantal activiteiten die je kunt ondernemen tijdens een winterdag.

Kersttraktaties

Speciale kersttraktaties laten de kippen genieten van het seizoen. Een warm kerstontbijt voor kippen, dat bestaat uit haver, rozijnen,mais, heet water en kruiden, is een feestelijk begin van de koude dag. Neem je eigen kop koffie en thee mee, en geniet samen met je toom van de koele ochtend en jullie stomende traktaties. Andere kersttraktaties die je aan de toom kunt severen zijn:

  • Bladgroenten
  • Spruitjes
  • Paprika’s

Deze kunnen, samen met proteïnerijke traktaties zoals alfalfa hooi, aan de kippen gegeven worden via een Caddi Snackhouder, zodat de traktatie niet op de bevroren bodem staat.

Plezier in de ren

Een van de beste manieren om tijd door te brengen met je toom, is door de ren uit te breiden. Dit is vooral goed tijdens de wintermaanden, omdat de kippen dan meer ruimte hebben om te bewegen en daarmee hun lichaam op te warmen. Het koude weer is een perfect moment om meer ruimte te creëren door middel van een uitbreiding voor de inloopren, of door een compleet nieuw gebied te maken met afrastering voor kippen.

De dekzeilen voor de inloopren geven de kippen bescherming tegen de sneeuw als ze buiten wandelen. Transparante hoezen laten de warme zonnestralen door, zodat de kippen kunnen genieten als de zonnestralen zich wel even laten zien in de winter. Met een ren of andere setup in de tuin, kunnen de kippen wat meer spelen, waardoor ze hun lichaam – en jouw hart – verwarmen.

Spelletjes voor de toom

Kippenspeelgoed helpt je kippen warm te houden, want ze moedigen aan om te spelen en van de bevroren grond af te blijven. En met je traktaties voor de winter, kun je het zelfvertrouwen vergroten en de band versterken terwijl je de kippen leert om op commando te komen, zitten, fladderen en springen. Met speelgoed zoals een vrijstaande zitstok kun je op taillehoogte communiceren met de kippen en ze nieuwe trucjes leren. Of verhoog hun bereik nog meer met een veelzijdige zitstok om samen op ooghoogte tijd door te brengen.

Andere ideeën voor activiteiten die je samen met de toom kunt doen zijn onder andere:

  • Rollen met een speelgoedbal (meestal gemaakt voor katten) en deze vullen met gedroogde meelwormen of andere favoriete traktatie
  • Een foerageergebied maken met hooi of stro, granen, gedroogde insecten, rozijnen, of andere traktaties
  • Versier de binnenkant van de ren met eetbare kerstslingers die gemaakt zijn van ongezouten, gepofte maïs en ongezoete cranberry’s.

Denk er ook eens over na om de kippen te laten poseren voor je kerstfoto’s, of neem wat feestelijke foto’s terwijl de toom in de sneeuw speelt. Dat is nog eens een unieke toevoeging aan de kerstkaart!

Omlet en jouw toom

Het hoeft niet lastig te zijn om je in de koudere maanden verbonden te voelen met je kippen. Onze kippenspeeltjes en accessoires zijn gemaakt om jullie dichter bij elkaar te brengen dan ooit. Je kunt de kippen dan niet naar binnen halen tijdens de feestdagen, maar je kunt hun seizoen wel op een andere manier maken! Met een warm kippenhok zoals het Eglu Cube kippenhok en de ruime inloopren voor kippen houd je de toom comfortabel in hun winter wonderland terwijl jullie band ook steeds wonderlijker wordt.

Omlet Eglu Go Up Chicken Coop in the snow with fairy lights

This entry was posted in Kippen


One reply on “Vreugde met de toom tijdens de feestdagen”

Wilfried BOUMANS schreef:

BEDANKT VOOR DE LEUKE WEETJES OVER DE KIPPEN !! FIJNE FEESTDAGEN !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *