Omlet blog

12 interessante feiten over hamsters

Hamster komt omhoog uit een tunnel van de Qute Hamsterkooi

Hamsters zijn boeiende, kleine metgezellen. Ze zijn dan misschien klein, maar ze zitten vol persoonlijkheid en charisma. Van hamsters in het wild, tot onze geliefde gedomesticeerde hamsters, hier zijn 12 interessante feiten over hamsters.

1. Vanuit Syrië en verder

Hamsters zijn knaagdieren van de Cricetidae. Ze werden in 1930 vanuit Syrië naar de Verenigde Staten gebracht, maar er zijn nog wilde soorten hamsters die in Europa en Azië leven. Er zijn in feite zelfs 25 hamstersoorten over de hele wereld, en er zijn er maar 5 die volgzaam genoeg zijn om als huisdier gehouden te worden.

2. Sommige om op te pakken, andere om te observeren

While there are only 5 type hamsters zijn die als huisdier gehouden kunnen worden, hebben ze allemaal een verschillend karakter. De vijf soorten zijn:

  • Goudhamster
  • Chinese Dwerghamster
  • Roborovski
  • Campbells Dwerghamster

Sommige hamsters, zoals de Goudhamster, leven het liefst alleen, terwijl andere soorten een sociale groep nodig hebben om in te floreren. Goudhamsters en soorten als de Roborovski zijn extreem actief na zonsondergang – ze rennen elke avond net zo ver als een mens in één marathon! Omdat ze erg klein en snel zijn, kunnen Roborovski hamsters het best alleen geobserveerd worden in hun kooi, maar bouw wel een hindernisbaan of doolhof voor ze, zodat je deze kleine krachtpatsers in actie kunt zien.

3. Hamsters die hamsteren

Hamster komt van het Duitse woord hamstern, wat hamsteren of verzamelen betekent. Dit is natuurlijk vanwege de wangzakken van hamsters die voedsel en andere dingen kunnen vervoeren naar het holletje. Dit is wild gedrag dat nog steeds voorkomt bij gedomesticeerde hamsters – ook al is het voedsel niet meer nodig om te overleven. Je ziet hamsters misschien wel fanatiek hun wangen vullen met de inhoud van het voedselbakje. Hierdoor wordt hun gezichtje twee tot drie keer zo groot als normaal. Sterker nog: een hamster kan tot 20% van het eigen lichaamsgewicht vullen in de wangzakken!

Sommige hamsters doen dit bij één wang, maar andere doen het bij beide. De wangzakken hebben geen speekselklieren, dus het voer of nestmateriaal dat in de wangen bewaard wordt, zal droog blijven totdat het op de eindbestemming is. Als je de hamster regelmatig observeert, dan zul je zien dat hij waarschijnlijk op deze manier voeding of nestmateriaal door zijn verblijf sleept.

4. Pups zoals puppy’s

Hamsters worden geboren met hun ogen dicht en oortjes gevouwen, net als honden puppy’s. Ze hebben ook nog geen vacht als ze geboren worden en hun tandjes zitten nog in het tandvlees. Baby hamsters worden ‘pups’ genoemd en ze groeien snel.

Tijdens de eerste weken, zal de pup een vacht krijgen en de tandjes komen door. Na 2 weken gaan de oogjes open en als ze rond de 17 à 18 dagen zijn, gaan de oortjes rechtop staan. Rond de 4 weken zijn de meeste hamsterpups overgegaan op vast voedsel en lijken ze op een miniatuurversie van hun ouders.

5. Slechte ogen

Hamsters zijn kleurenblind en kunnen niet goed zien. En hoewel ze kleurenblind zijn, zien ze geen zwart of wit. Het oog van een hamster bestaat voor 97% uit staafjes, en slechts 3% kegeltjes en ze kunnen waarschijnlijk alleen kleuren zien binnen een groen spectrum.

Hamsters zijn ook erg bijziend. Dat betekent dat ze niet goed op afstand kunnen kijken. Dit is een van de redenen waarom hamsters per ongeluk van een rand of platform wandelen – ze kunnen de afstand niet goed zien. Ze kunnen echter wel veel beter in het donker zien dan mensen, omdat de staafjes reageren op licht en dit op het netvlies projecteren.

6. Geurklieren die de weg leiden

Omdat ze niet goed zien, zijn hamsters afhankelijk van geur om hun weg te vinden. Ze hebben geurklieren en deze vegen ze onderweg aan objecten waardoor feromonen vrijkomen die als een spoor van kruimels werken. Deze ‘’talgklieren’’ , zoals ze ook wel worden genoemd, geven feromonen af en bevinden zich net boven de heupen. Dit kun je bij mannetjes beter zien dan bij vrouwtjes.

Hamsters laten om verschillende redenen een geur achter. Verschillende hoeveelheden feromonen kunnen een locatie bookmarken, een partner aantrekken of dienen als territoriale waarschuwing. De geur kan niet door mensen geroken worden, maar de klieren kunnen zichtbaar zijn als de vacht van de hamster plat is wanneer hij zich was, of als de hamster ouder wordt en zijn vacht iets dunner.

7. Een te korte levensduur

Zoals andere leden van de knaagdierfamilie, worden hamsters snel volwassen, ze planten zich efficiënt voort en ze hebben een korte levensduur. Goudhamsters leven maar 2 tot 3 jaar in gevangenschap, en dit wordt nog minder als ze in het wild leven. Andere soorten gedomesticeerde hamsters hebben een levensduur van 2 tot 4 jaar. Door

de hamster kwaliteitsvoer te geven en hem te houden in een goed ontworpen hamsterkooi , kan hij genieten van zijn leven. Haal de hamster ook meerdere keren per week uit de kooi voor wat lichaamsbeweging. Bouw doolhoven vanuit karton, baksteen, of andere materialen die niet op de hamster kunnen vallen, of laat ze spelen in een veilige speelren. De meest voorkomende oorzaken van vroeg overlijden bij hamsters zijn overgewicht, stress, wet tail (diarree) en hartziekten. Deze kunnen allemaal verminderd worden met een goed dieet, beweging, de plaatsing van de kooi en hygiëne.

88. Klein maar krachtig

Hamsters variëren in grootte. De grootste soort is de Europese hamster en deze kan tot 34 centimeter lang worden. De kleinste is de Roborovski hamster en die is slechts 5 centimeter.

Ze zijn dan klein (en passen zo in je jaszak), maar hamsters zijn krachtige dieren. Ze zijn sterk, hebben uithoudingsvermogen en zijn intelligent, waardoor ze een van de leukste dieren zijn om te observeren. Rennen in een wiel, doolhoven uitspelen, door rolletjes klimmen, en holen graven door het nestmateriaal – het zijn allemaal leuke, amusante activiteiten die hamsters doen.

9. Tanden die blijven groeien

Leden van de knaagdierfamilie hebben voortanden die blijven groeien. Hamsters met goede tanden, zullen deze tijdens het eten tegen elkaar afslijten. Maar sommige hamsters hebben tanden die niet goed op elkaar aansluiten, waardoor de tanden te lang worden. Als ze te lang worden, kunnen ze buiten de mond steken en dit kan zweren veroorzaken, of de hamster kan niet goed meer eten. Om dit probleem tegen te gaan, bied je de hamster kauwspeelgoed aan van appelboomstokjes, of ander veilig kauwspeelgoed dat hamsters helpt bij het afslijten van de tanden.

10. Vruchtbare voortplanters

De bronstcyclus (de vruchtbare periode van een vrouwtje) is bij hamsters gebaseerd op de zon. Stabiele, warme temperaturen en lange daglichturen lokken de bronstcyclus uit. In het wild zijn de paringsseizoenen meestal in de lente en zomer en er kunnen meerdere worpen per seizoen zijn. Maar, in gevangenschap kunnen hamsters het hele jaar door vruchtbaar zijn, omdat de temperatuur binnenshuis constant blijft en de illusie van zonlicht ontstaat.

De draagtijd van hamsters is 16 tot 22 dagen, afhankelijk van het ras. De gemiddelde nestgrootte is 6 tot 8 jongen (pups), maar er zijn ook nesten gevonden met 26 pups.

11. Graven is belangrijk

Hamsters houden van graven. In het wild maken ze hun huis door in het substraat van de aarde te graven. Hoe dieper een hamster kan graven, hoe tevredener ze zullen zijn. Een diepe nestlade is essentieel voor tamme hamsters, omdat je hiermee tegemoetkomt aan hun natuurlijke gedrag.

Om je hamster te helpen naar hartelust te graven, kies je zacht, los nestmateriaal zoals gerecycled papier of snippers (let op: snippers kunnen in de vacht van hamsters met lang haar vast komen te zitten). Maak het nestmateriaal zo diep mogelijk, en kijk hoe tevreden je hamster gaat graven.

12. Een divers dieet

Traditioneel bestaat het dieet van de hamster uit zaden, noten, granen en kleine beetjes fruit en groenten. In het wild eten hamsters zelfs kleine insecten en hagedissen, maar deze moeten niet aangeboden worden aan gedomesticeerde hamsters. Gedomesticeerde hamsters moeten goed pelletvoer krijgen dat op hen is afgestemd, of voer dat is gemaakt voor muizen en ratten. Er zijn ‘trail mix’ opties: zaden, noten, gekraakte mais en wat lekkere traktaties, maar het is onvermijdelijk dat de hamster zelf het favoriete stukje eten uitkiest en het voedzamere gedeelte laat staan.

Als je wat wilt toevoegen aan het dieet van de hamster, dan kun je soms, en in kleine hoeveelheden, wat lekkers aanbieden. Hierdoor blijven ze hun voedzame delen eten. Lekkers voor hamsters is onder andere:

  • Bladgroente
  • Appelstukjes
  • Komkommer
  • Zaden (zoals zonnebloem of gierst)

Ontdek samen met je hamster en Omlet

We hopen dat je deze hamsterfeiten fascinerend vond en dat het je doet verlangen om nog meer te begrijpen over je kleine vriend. Omdat hamsters geweldige dieren zijn, hebben we een geweldige manier gevonden waarop jij een band kunt opbouwen en hem kunt verzorgen. Van de Qute Hamsterkooi tot onze vakkundig samengestelde hamstergidswij zijn er om je nieuwe manieren te helpen ontdekken waarop jij met de hamster kunt omgaan, en een vreugdevolle verbintenis aan kunt gaan.

Jongen speelt met hamster in de nestlade van de Qute Hamsterkooi

This entry was posted in Hamsters


One reply on “12 interessante feiten over hamsters”

Hamster schreef:

Dank u wel voor de informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *