Omlet blog

(H)entertainment voor jouw kippen

Twee kippen eten snacks uit de Peck Toy van Omlet

Wie vindt het nou leuk om zich te vervelen? De verveling die de mens zo af en toe plaagt, kan ook komen aankloppen bij jouw kippen en dit kan op zijn beurt weer zorgen voor destructief gedrag. Gelukkig zijn er manieren om je kippen (h)entertainment aan te bieden, zodat verveling geen schijn van kans heeft.

Waarom moeten we kippen entertainen?

Net als kinderen, kunnen kippen zich gaan afreageren als ze zich vervelen. Het komt vaak voor dat verveelde kippen negatief gedrag vertonen als ze niet voldoende mentale of fysieke uitdaging en stimulatie krijgen. Een aantal signalen van verveling zijn:

  • Veren uittrekken (bij zichzelf of bij een ander lid van de toom)
  • Plotseling assertief of agressief gedrag
  • Slome houding
  • Verminderde eetlust

Kippen zijn sociale dieren die hun entertainment ook uit de groep kunnen halen, maar extra activiteiten houden de toom fit en gelukkig.

Manieren om de toom bezig te houden

De kippen seizoen na seizoen entertainen is makkelijker dan je denkt. Simpele toevoegingen aan de ren kunnen al een verschil maken tussen sleur en plezier. De volgende activiteiten gaan verveling tegen en zijn geweldig voor elke toom van elke grootte. Zo krijgen de kippen een mentale en fysieke workout.

Zorg voor zitstokken

Zitstokken zijn een makkelijke en effectieve manier om de toom wat plezier te geven. Het zitten op een stok is natuurlijk gedrag voor alle vogels, en kippen snakken naar wat verticale variatie in hun verblijf. Vrijstaande zitstokken zijn makkelijk te installeren en kunnen verplaatst worden wanneer nodig. Daarnaast kunnen ze aangepast worden zodat zelfs de kleinste hen ervan kan genieten. Wil je echt groots uitpakken? Neem dan een PoleTree die je kunt aanpassen voor een ultieme zit- en speelervaring.

Leg wat hoopjes bladeren, stro of hooi neer

Soms hoef je niet zo ver te zoeken voor wat verrijking. Vers geharkte bladeren of wat verspreidde stapeltjes stro of hooi moedigen de toom direct aan tot foerageren. Gooi wat graan of gedroogde insecten in de stapeltjes en kijk hoe de kippen urenlang rondkrabben, op zoek naar hun snacks.

Creëer een plek voor een stofbad

Stofbaden worden niet alleen gebruikt om de veren goed te houden. Het is ook een sociale activiteit voor de kippen. Je zult vaak twee of drie kippen samen een stofbad zien nemen. Als je zorgt voor een plek waar ze een stofbad kunnen nemen, creëer je eigenlijk een ultieme plek voor de toom om even samen te kunnen roddelen over alle ins en outs van het kippenhok.

Hang een spiegel op

Kippen zijn trots op hun uiterlijk en waarderen het als ze zichzelf even kunnen aanschouwen. Zorg er wel voor dat de spiegels goed zijn opgehangen en dat er geen zonnestralen reflecteren op droog hooi, bladeren, gras of stro. Gebruik de spiegel voorzichtig als je ook een haan in de toom hebt. Als hij een andere haan ziet die de kippen in toom probeert te houden, dan kan hij in de verdediging schieten – ja, ook als het alleen zijn eigen reflectie is. Dit kan de haan (en de rest van de toom) veel stress bezorgen. In dat geval doet een spiegel meer kwaad dan goed.

Kippenspeelgoed

Kippenspeelgoed is geweldig voor mentale en fysieke oefeningen. Maak de snacktijd helemaal compleet met Peck Toys. De Pendant Peck Toy schommelt mee met de manier waarop de kip pikt en dat stimuleert zowel lichaam als geest. Of kies de Poppy Peck Toy als je toch liever een stilstaande optie wil. De Caddi snackhouder geeft je de mogelijkheid om de verse vondsten van de kip op een creatieve manier te presenteren. Vul hem met bladgroenten of hooi.

Andere soorten speelgoed voor kippen zijn onder andere een kippenschommel. Deze biedt een leuk alternatief voor de gewone zitstok. Veel kippen vinden het leuk om ergens op te zitten wat langzaam heen en weer schommelt, vooral als er een fijn briesje staat. Maar we hebben nog meer ideeën, zoals:

  • Xylofoons bevestigd aan de zijkant van de ren
  • Speelgoedballetjes (groot genoeg zodat ze er niet in stikken)
  • Hol hondenspeelgoed dat je vult met graan of andere traktaties

Verander eens wat

Kippentractors zijn perfect als je wat verandering zoekt voor de toom. Kippen houden van routine, maar halen ook veel voordelen uit variatie. Verplaats het kippenhok naar verschillende plekken in de tuin zodat ze frisse grond hebben om te pikken, een nieuw uitzicht krijgen en op een ander plekje kunnen zonnebaden.

Als je een onverplaatsbaar kippenhok hebt, probeer dan af en toe de stokken of speeltjes te verplaatsen om voor een beetje reuring te zorgen. Pas de hoogtes van de zitstokken aan, verplaats de peck toys naar een nieuwe plek, of voeg kruiden toe aan het stofbad om wat variatie in de routine te brengen.

Breng tijd met ze door

Voor deze activiteit heb je helemaal geen speciale spullen nodig, alleen jouw eigen tijd. Zelfs als de kippen je alleen zien als de brenger van het voedsel, dan kan je aanwezigheid in de ren de boel toch een beetje leven inblazen. Neem een stoel mee zodat je tussen de kippen kunt zitten, of biedt wat snoepjes aan uit je eigen hand om een band op te bouwen met de meest verlegen kip. Elke kippenhouder weet immers dat de tijd met eigen kippen altijd goed besteed is.

Omlet zorgt voor hentertainment

Bij Omlet is er geen tekort aan plezier of innovatie. En dat resulteert in fantasierijk kippenspeelgoed en mooie accessoires die allesbehalve saai zijn. Van onze sterke kippenhokkentot eigenzinnige componenten zoals de kippenschommel: onze producten helpen je om het perfecte verblijf te creëren en de kippen in toom te houden.

Kippen zitten op de kippenschommel van Omlet

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *