Omlet blog

Konijnen verkoeling geven in de zomer

Konijnen in de tuin op een zomerdag in hun Zippi konijnenren verbonden door een Zippi tunnelsysteem voor konijnen

De zomer is een heerlijke tijd van het jaar.  Maar als het warmer wordt is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw konijnen en hun onderkomen klaar zijn voor de hogere temperaturen. Konijnen zijn over het algemeen sterke dieren, maar wist u dat ze kou beter kunnen verdragen dan extreme warmte? Lees hier hoe u uw konijnen verkoeling kunt bieden in de zomer.

Konijnen die buiten wonen koel houden in de zomer

Het lijkt misschien een goed idee om het konijnenhok naar binnen te brengen waar de air-conditioning ze koel kan houden. Een plotselinge temperatuursverandering is echter slechter voor ze dan buiten in de warmte blijven. Wel is het belangrijk om te weten dat konijnen kunnen sterven aan een hitteberoerte, dus probeer er alles aan te doen om te voorkomen dat uw konijnen ziek worden.

De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw konijnen een comfortabele plek hebben, is door ze een hok te geven dat zelfs tijdens de warmste zomerdagen koel blijft. Het Eglu konijnenhok is voorzien van dubbelwandige isolatie waardoor de warmte buiten wordt gehouden en de temperatuur in het hok relatief stabiel blijft. Ook is het voorzien van tochtvrije ventilatie waardoor frisse lucht in het hok kan stromen maar er geen tocht ontstaat.

Daarnaast is schaduw erg belangrijk. Zet het konijnenhok en de ren in een schaduwrijk deel van uw tuin, idealiter onder een boom of naast het huis. Als de schaduw zich gedurende de dag verplaatst is het misschien mogelijk om de speelren van uw konijnen mee te verplaatsen. Met de Zippi rennen en het Zippi tunnelsysteem is dit heel makkelijk te doen. Als u in uw tuin geen natuurlijke schaduw heeft, voeg dan dekzeilen en zonneschermen toe aan de ren om er zeker van te zijn dat uw konijnen buiten een plek hebben die niet in het directe zonlicht is.

Konijnen die binnen wonen koel houden in de zomer

Leven uw konijnen binnenshuis, dan is het een goed idee om een ‘koele zone’ in huis te creëren. In deze zone kunt u de airconditioning hoger zetten of een ventilator gebruiken om de kamer op een koele en constante temperatuur te houden (houd er rekening mee dat als u een ventilator gebruikt, u deze niet direct richt op de konijnen). De kamer moet goed geventileerd zijn en u kunt ook de gordijnen gesloten houden om ervoor te zorgen dat de leefomgeving van uw konijnen niet in direct zonlicht staat.

Wat eten konijnen in de zomer?

Zorg ervoor dat uw konijnen altijd voldoende vers water hebben, of uw konijnen nu binnen of buiten leven. Als het echt warm is, kan het verstandig zijn om het water meerdere keren per dag te verversen. Konijnen zijn geneigd meer te drinken als het water vers en koel is, net als mensen. Voor extra verkoeling kunt u een paar plastic flessen vullen met water en deze een paar uur in de vriezer leggen. Leg ze in de ren of het hok zodat uw konijnen er tegen aan kunnen gaan liggen als ze het erg warm hebben. Maak een aantal flessen zodat u ze kunt wisselen als de flessen in het hok of de ren zijn gesmolten.

Uw konijnen zullen het ook op prijs stellen als bijvoorbeeld hun groente lekker koel is. Was de groenten met koud water voordat u het aan uw konijnen geeft. 

Verharen konijnen in de zomer?

In de zomer merkt u waarschijnlijk dat uw konijnen verharen, zeker rassen met langer haar. Tijdens deze fase verliest een konijn zijn dikke wintervacht omdat hij deze tijdens de warmere maanden niet nodig heeft. U kunt uw konijnen een beetje helpen door ze regelmatiger te kammen zodat ze geen overbodige haarlagen met zich meedragen. U kunt meer lezen over de verzorging van konijnen in onze gids.

Konijnen verzorgen tijdens de zomer

Als u het idee heeft dat uw konijnen het erg warm hebben, dan kunt u hun oren sprayen met koel (maar niet ijskoud) water met een plantenspuit. Spray echter nooit water in de oren. Bedenk ook dat uw konijnen het waarschijnlijk niet prettig vinden om op het warmste moment van de dag te worden opgetild en vastgehouden. Speel dus met ze als het wat is afgekoeld.

Myasis

Tijdens de zomermaanden is de kans op myasis of madenziekte groter. Myasis wordt veroorzaakt door vliegen die worden aangetrokken door een natte vacht, urine en mest en hun eitjes leggen in het achterste van een konijn. Als de maden na een paar uur uitkomen eten ze het vlees van het konijn en laten gifstoffen achter in het lichaam. Myasis kan dodelijk zijn voor een gezond konijn dat toevallig een paar dagen last heeft van diarree. Als u weet dat een konijn er moeite mee heeft zichzelf schoon te houden, controleer zijn achterste dan dagelijks. Als u een teken van myasis ziet, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Dit geldt ook voor een hitteberoerte. Raak niet in paniek en dompel uw dier niet in koud water. Zet uw konijn in plaats daarvan in een koelere ruimte en probeer zijn lichaamstemperatuur te verlagen terwijl u de dierenarts belt.

Meisje buiten met haar konijnen op een Zippi vide voor konijnen

Spelen met konijnen is nog leuker  door gebruik te maken van accessoires, zoals de Caddi snackhouder voor konijnen, of door nog meer ruimte te creëren in hun ren. Zippi konijnen-vides zijn een geweldige manier om de ruimte in de ren optimaal te benutten door een tweede verdieping te creëren die uw konijnen kunnen verkennen. De Zippi konijnen-vides zijn perfect voor warme dagen, omdat ze geïsoleerd zijn zodat de vloer onder de poten van uw konijnen een optimale temperatuur behoudt. Bovendien is het schaduwrijke gedeelte onder de vides een fijne plek voor konijnen om te ontspannen tijdens een zomerse dag.

Zo biedt u uw konijnen verkoeling in de zomer. Om tegemoet te komen aan de behoeften van uw konijn, heeft Omlet een uitgebreid assortiment voor konijnen. Ontdek onze konijnenhokken, konijnentunnelsystemen, konijnenvides en meer, om uw konijnen het hele jaar door veilig en gelukkig te houden.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *