Omlet blog

Hoe lang kunnen eieren in het kippenhok blijven liggen?

Kippenhouder met een Omlet Eglu Go UP

De Omlet Eglu Go UP houdt uw kippen het hele jaar door veilig

De voornaamste reden waarom mensen besluiten kippen te gaan houden, is uiteraard voor de verse eieren. ‘s Ochtends wakker worden en verse eieren verzamelen voor het ontbijt is een grote luxe, u zult zelden een tekort hebben aan eieren. Hoewel factoren zoals leeftijd, de tijd van het jaar en ziekte van invloed kunnen zijn op hoeveel eieren die uw kippen leggen, kunt u over het algemeen verwachten dat een tevreden en gezonde kip elke dag een ei produceert. Maar hoe lang kan een kippenei eigenlijk in het hok blijven liggen?

Hoe lang kunnen eieren in het kippenhok blijven liggen?

Idealiter wordt een vers gelegd ei zo snel mogelijk uit de nestkast gehaald. Als u het kunt voorkomen is het ook beter om eieren ‘s nachts niet in het hok te laten liggen. Het is inderdaad waar dat eieren niet te lang in het hok moeten blijven liggen omdat dit kan leiden tot salmonella, maar dit is niet de enige reden. Eieren kunnen onder bepaalde omstandigheden zelfs 4-5 weken in het hok blijven liggen en nog steeds eetbaar zijn. Dit komt omdat ongewassen eieren een beschermende laag hebben, cuticula genoemd, die voorkomt dat bacteriën van buitenaf het ei binnen kunnen komen. Wanneer een ei wordt gewassen, wordt de cuticula verwijderd. Daarom hoeft u verse eieren niet te wassen, tenzij ze bevuild zijn.

Mogen eieren niet te lang in het kippenhok blijven liggen?

Een andere redenen waarom het beter is eieren niet te lang in het hok te laten liggen, is omdat dan de kans bestaat dat uw kippen hun eigen eieren zullen opeten. Hoe langer de eieren in het hok blijven liggen, des te meer tijd uw kippen hebben om ze te breken en op te eten. U kunt over dit onderwerp meer lezen in een eerdere blog waarin we bespraken waarom sommige kippen eieren eten en hoe dit kan worden voorkomen. Bovendien trekt de geur van gebroken eieren roofdieren zoals en ratten aan, die natuurlijk ook wel een ei lusten.

Door regelmatig eieren te verzamelen, kunt u ook voorkomen dat uw kippen broeds worden. Een broedse hen zal als ze de gelegenheid krijgt de hele dag, elke dag, tot 21 dagen lang op haar ei blijven zitten. Dit kan tot problemen leiden, omdat een kip zo onvoldoende voedsel en water binnenkrijgt, eenvoudigweg omdat ze weigert haar nest te verlaten.

Omlets Eglu Go UP kippenhok is ontworpen om het voor kippenhouders zo eenvoudig mogelijk te maken om eieren te verzamelen. De makkelijk te reinigen zitrekken en nestkast en de grote deur, maken het heel makkelijk om eieren te verzamelen. Alle kippenhokken van Omlet zijn bestand tegen roofdieren, dus u kunt er zeker van zijn dat uw kippen veilig zijn en hun eieren niet worden gestolen.

Groot houten kippenhok vrije uitloop nestkast met eieren

Het Lenham houten kippenhok heeft een ruimte nestkast zodat kippen in alle rust een ei kunnen leggen

Hoe kom je te weten of een ei bedorven is?

Het kan lastig zijn om bij te houden hoe vers een ei is als u niet zeker weet hoe lang het al in de nestkast ligt, of als u het in een mandje bewaard. Er zijn een paar manieren om te bepalen of een ei nog steeds kan worden gegeten.

De visuele test

Eerst en vooral kunt u een ei controleren door het te bekijken. Controleer de schaal, om te zien of deze onbeschadigd is. Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van slijm of scheuren in de schaal, en controleer of het ei niet poederachtig aanvoelt. Mocht u een van deze dingen opmerken, dan kan dit duiden op schimmel of bacteriën. Het ei is in dit geval uiteraard niet meer veilig voor consumptie. Ziet de schaal van het ei er normaal uit, maar heeft u toch twijfels, breek het ei dan open. Heeft de binnenkant van het ei een ongewone kleur, dat wil zeggen roze of groen, dan is het ei bedorven en en kan het niet meer worden gegeten.

De geurtest

Dan is er de geurtest. Als u een vers ei openbreekt, mag het geen geur hebben. Een ei dat bedorven is heeft een sterke, onaangename geur, vergelijkbaar met een ‘stinkbom’. Soms is het zelfs te ruiken dat een ei is bedorven zonder het te openen.

De drijftest

Een andere manier om te achterhalen hoe oud een ei is, is door het te onderwerpen aan de drijftest. De hoeveelheid lucht in een ei is een indicatie voor de versheid van het ei; hoe meer lucht erin zit, des te ouder het ei is. Het enige dat u bij deze test hoeft te doen, is een kom of glas met water te vullen en het verdachte ei erin leggen. Blijft het ei drijven, dan is het bedorven. Zinkt het ei, dan is het vers.

Om een optimale versheid te garanderen en verspilling tegen te gaan, kunt u gebruik maken van een datumstempel om de kippeneieren te markeren nadat u ze uit het kippenhok heeft gehaald. Maak hiervoor gebruik van inkt die geschikt is om te gebruiken bij voeding.

Hoe vaak moeten kippeneieren worden verzameld?

Het is het beste om eieren minstens één keer per dag te verzamelen en indien mogelijk zelfs twee keer. Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd. Zo nu en dan zal het echter nodig zijn om de eieren nog frequenter te verzamelen.

Wanneer u bijvoorbeeld merkt dat uw kippen hun eigen eieren opeten, probeer dan vier keer per dag in de nestkast te kijken. Als dit helpt om de gewoonte van het eieren eten te doorbreken, dan kunt u na een paar dagen uw gebruikelijke verzamelroutine hervatten. Daarnaast kan de tijd van het jaar ook van invloed zijn op hoe vaak u de eieren het beste kunt verzamelen. Dit wordt hieronder besproken.

Hen op haar nest in Omlet Eglu Classic kippenhok

Hennen kunnen comfortabel een ei leggen in het Omlet Eglu Classic kippenhok

Hoe lang kan een ei in de zomer en lente in het kippenhok blijven liggen?

Het antwoord op de vraag hoe lang eieren in het kippenhok kunnen blijven liggen voordat u ze in huis bewaart, is afhankelijk van het klimaat. Het buitenklimaat is van invloed op de temperatuur in het kippenhok, zeker als u een houten hok heeft. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller eieren bederven. Tijdens een warme zomer zullen eieren, als u ze in het hok laat liggen, binnen 3 weken bederven in plaats van 4.

Hoe lang kan een ei in de herfst en winter in het kippenhok blijven liggen?

De herfst en winter kunnen voor kippenhouder uitdagingen met zich meebrengen. In dit geval kan het nodig zijn een aantal maatregelen te treffen voor uzelf en uw kippen. Lees onze vorige blog over hoe u uw kippen fit en gezond houdt tijdens de winter. Zo kunt u uw kippen extra vitamines en mineralen geven om hun immuunsysteem een beetje te ondersteunen. Wat eieren betreft, zullen de meeste kippenrassen hun eierproductie vertragen of zelfs stoppen door het beperkte daglicht. Sommige kippenhouders kiezen ervoor kunstlicht in het kippenhok te plaatsten, om het hele jaar door van verse eieren te genieten.

Zijn uw kippen in deze tijd van het jaar nog aan de leg, dan kunnen de eieren door bevriezing sneller bederven. Als een ei bevriest, zet de inhoud uit en breekt de schaal, waardoor het niet meer veilig is om het ei te eten. Bij -0,45 °C bevriest het eiwit en bij -0,58 °C de dooier. Hierdoor is het van belang bij koud weer de eieren tijdig te verzamelen. Als een kippenhok goed is geïsoleerd, eventueel extra beschermd met een thermohoes, kan worden voorkomen dat eieren bevriezen.

Is het type kippenhok van invloed op de tijd dat een ei in het hok kan blijven liggen?

De grootste beslissing die u als kippenhouder zult maken, houdt verband met het kippenhok. Hoewel de eieren sowieso het beste niet te lang in de nestkast kunnen liggen, is de keuze van het hok ook van invloed op hoe lang eieren in het hok kunnen blijven liggen. Zowel houten als kunststof kippenhokken hebben hun voor- en nadelen, hoewel in praktisch opzicht kunststof kippenhokken het zeker winnen van houten.

Kunststof kippenhokken

Kunststof kippenhokken zoals de Omlet Eglu Cube en Eglu Go UP zijn voorzien van uitstekend ventilatiesysteem, dat uw kippen (en hun eieren) koel houdt bij warm weer en bevriezing van eieren tegengaat bij koud weer. Een ander voordeel van kunststof kippenhokken heeft te maken met het potentiële bloedluis-probleem. Bloedluis is een parasitaire mijt die het kippenhok van uw kippen kan binnendringen en leeft van het bloed van kippen. Hoewel bloedluis kan worden behandeld, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Kunststof kippenhokken maken het voor bloedluizen moeilijker om zich te verschuilen, in tegenstelling tot houten kippenhokken waar mijten zich kunnen verbergen in kieren en spleten.

Een bloedluisinvasie kan ervoor zorgen dat uw kippen helemaal zullen stoppen met leggen. Als ze eieren toch blijven produceren, zullen er vaak rode vlekjes op de schalen zitten. Dit zijn geplette bloedluizen, die het ei oneetbaar maken.

Houten kippenhokken

Het voordeel van houten kippenhokken is hun traditionele uitstraling. Het houten Lenham kippenhok is hier een fraai voorbeeld van. Het hout kan indien gewenst in een kleur naar keuze worden afgewerkt. Een houten kippenhok biedt echter niet dezelfde thermische isolatie als een kunststof hok. Dit betekent dat als het buiten warmer is, de temperatuur in het hok relatief snel zal stijgen. Zoals gezegd vormt dit een probleem in de zomer, omdat eieren sneller bederven bij een hoge temperaturen.

Blauw houten Lenham kippenhok

Het houten Lenham kippenhok kan worden afgewerkt in een kleur naar keuze

Hoe kan de kwaliteit van kippeneieren worden verbeterd?

De gezondheid van uw kippen gaat hand in hand met de kwaliteit en kwantiteit van de eieren die ze produceren. Door als kippenhouder de gezondheid en het welzijn van uw kippen in de gaten te houden, kunt u ziektes voorkomen, maar zorgt u er ook voor dat uw toom smakelijke eieren zal blijven leggen.

In onze vorige blog bespraken we 8 manieren om kippen meer eieren te laten leggen. In deze blog kwam onder andere aan bod hoe belangrijk het is om uw kippen kwalitatief voer te geven. Goed voer bestaat uit 16-20% eiwit, afhankelijk van de leeftijd van uw kippen. Daarnaast hebben kippen voldoende calcium nodig, meestal gegeven in de vorm van oesterschelpen. U kunt ook een natuurlijk supplement gebruiken om de eierschalen te verbeteren als deze zacht of zwak aanvoelen.

Eieren in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen, helpt dat?

Bij het vers houden van voedsel, met name dierlijke producten, denken we als snel aan de koelkast of vriezer. In Europese supermarkten worden eieren doorgaans niet gekoeld bewaard, in de VS wordt dit bijvoorbeeld wel gedaan. Dus wat is eigenlijk het beste voor de vers gelegde eieren van onze kippen? Het antwoord op deze vraag blijft onbeslist, omdat er voor zowel het in als buiten te koelkast bewaren van eieren argumenten kunnen worden aangevoerd. U kunt hierover meer lezen in een blog die we schreven over het bewaren van kippeneieren. Meestal wordt geadviseerd om na het verzamelen van eieren deze bij een temperatuur van minder dan de 20°C (kamertemperatuur) te bewaren. De keuze is aan u of dit doet in of buiten de koelkast in een mand, doos of Egg-skelter.

Conclusie

Hoewel het misschien een simpele vraag lijkt, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang eieren in het kippenhok kunnen blijven liggen. Samengevat zou kunnen worden gezegd dat het aan te bevelen is om minstens één keer per dag eieren te verzamelen, ongeacht de tijd van het jaar. Houd rekening met factoren zoals het weer waardoor eieren sneller kunnen bederven. Verzamel in dit geval de eieren frequenter. Twijfelt u, test dan met de in deze blog voorgestelde methoden of een ei nog goed is om te eten.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *