Omlet blog

Kom meer te weten over hondenstaarten

Bruine hondenstaart in gras

? Het voornaamste doel van een hondenstaart is communicatie en het verspreiden van persoonlijke informatie in de vorm van feromonen. Honden hebben onder hun staart anaalklieren die door andere honden kunnen worden opgespoord. Als een hond met zijn staart zwaait worden de spieren rond het achterste van een hond aangespannen waardoor er druk op de klieren komt en er informatie wordt verspreid. De zwaaiende beweging van de staart helpt verder bij de verspreiding van de geur. 

? In een situatie waarin een hond juist minder op wil vallen, bijvoorbeeld omdat hij bang of onzeker is, zal hij zijn staart tussen zijn poten houden om de verspreiding van zijn geur te beperken.

?Honden die een kleine staart of zelfs helemaal geen staart hebben, kunnen dit lichaamsdeel uiteraard maar in beperkte mate gebruiken om mee te communiceren. Zij zullen andere manieren hebben om te communiceren. Oren kunnen dan goed van pas komen om andere honden te laten weten wie je bent en hoe je je voelt. 

?Verschillende staartbewegingen duiden op verschillende emoties. Een lichte kwispel tijdens een ontmoeting kan worden opgevat als een voorzichtige begroeting. Een enthousiast zwaaiende staart is een vriendelijk en niet-competitief gebaar. Een hond die met zijn staart korte bewegingen van voor naar achter maakt en zijn staart hierbij hoog houdt, is waarschijnlijk niet zeker van de situatie en probeert vast te stellen of er sprake is van dreiging. Lees meer over lichaamstaal van honden in Omlets hondengids.

? Puppy’s kwispelen niet als ze nog erg jong zijn. De eerste anderhalve maand van hun leven slapen en eten ze voornamelijk waarbij ze nog niet echt interesse hebben in hun omgeving. Zodra ze echter sociaal gedrag gaan vertonen, dit is meestal als ze rond de vijftig dagen oud zijn, zullen ze ook gaan kwispelen.

? Een staart kan worden gezien als een verlengstuk van de ruggengraat. Net als een ruggengraat bestaat de staart uit 5-20 wervels die van elkaar worden gescheiden door tussenwervelschijven die voor beweging en flexibiliteit zorgen. De wervels zijn breder en groter aan de basis van de staart en worden kleiner richting het puntje van de staart.   

? Bij sommige hondenrassen is de vorm van de staart bepaald door selectief fokken. De lange, stevige staart van een teckel zou bijvoorbeeld van pas komen om het dier uit de holen van dassen te kunnen trekken. De witte tip op de staart van een beagle maakte het voor jagers mogelijk hun honden beter te kunnen lokaliseren. En de staart van een labrador is dik en rond zodat deze als een soort roer kan dienen tijdens het zwemmen.

? Honden gebruiken hun staart niet alleen om te communiceren. Een staart helpt ook bij het houden van balans. Als u naar een hond kijkt die snel kan rennen, zoals een greyhound of een whippet, dan zult u zien dat ze hun staart recht naar achteren steken. De staart functioneert op deze manier als een contragewicht en help de hond te versnellen, remmen en zich op hoge snelheid te kunnen wenden. Kom meer te weten over supersnele honden in de Omlet hondenrassengids.

? Onderzoek met betrekking tot hondenstaarten doet vermoeden dat de richting waarin een hond met zijn staart zwaait ook iets over hun gevoel kan zeggen. Positieve stimuli (bijvoorbeeld voer of het zien van hun eigenaar) laten een hondenstaart naar rechts bewegen. Negative stimuli (bijvoorbeeld een bedreiging in de vorm van een agressief ogende hond) zal een hond met zijn staart naar links laten zwaaien. 

Vond u deze blog over hondenstaarten interessant? Lees hier de blog over kattenstaarten.

Teckel springt op een Omlet Topology hondenmand - focus op staart

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *