Hoe vind en koop je op dit moment kippen?
Vraag jij je af hoe je op dit moment kippen vindt en koopt? In het verleden was het gemakkelijker om in de lente kippen te vinden dan in een ander seizoen, maar dat is recentelijk wat omgeslagen. Ontdek waar je op dit moment kippen kunt vinden en wat je kunt verwachten als het tijd is om ze mee naar huis te nemen.
Online kippen vinden
Een snelle zoektocht op Google zal je al snel een website opleveren van een kinderboerderij of hobbyfokker bij jou in de buurt. Fokkers zijn gespecialiseerd in kuikens, maar ze verkopen soms ook jonge of volwassen hennen. Als je op zoek bent naar een specifiek ras, dan is een hobbyfokker waarschijnlijk ook de beste keuze. En, de meeste fokkers verkopen hun kuikens het hele jaar door, dus je hoeft niet te wachten op een specifiek seizoen om jouw nieuwe kippen aan te schaffen.
Je kunt boerderijen of fokkers ook op Facebook vinden. Of – als het redden en adopteren van kippen meer aan jou besteed is – zoeken naar online adoptiegroepen die je helpen met het vinden van een organisatie.
Zelf kippen vinden
Lokale winkels, zoals bijvoorbeeld de Welkoop, verkopen soms kippen of kuikens. Maar je kunt ook eens kijken bij de Kleindier Liefhebbers. De algemene regel is dat het ‘’kippenseizoen’’ vanaf begin lente tot de late herfst loopt. Als je op zoek bent naar volwassen hennen, dan heb je een aantal opties.
Er zijn hobbyfokkers die het hele jaar door kippen aanbieden. Je moet ze waarschijnlijk online opzoeken, maar als je iemand in jouw buurt vindt, dan kun je de kippen gemakkelijk oppikken.
Fokkers en exposanten zijn in het najaar vaak te vinden op lokale beurzen of bij pluimveeshows. Houd ook hier de agenda van Kleindier Liefhebbers in de gaten, want deze biedt een mooi overzicht.
Je kunt natuurlijk ook bij het dierenasiel langsgaan om te kijken of er nog kippen zijn die een nieuw hok zoeken waar ze oud in kunnen worden. Er worden soms kippen in beslag genomen, of gered uit de handen van vorige eigenaren en deze meiden raken gestrest in de opvang. Dierenasiels hanteren meestal een laag tarief voor de adoptie, zodat de kippen snel op een minder stressvolle plek kunnen settelen.
Thuis eieren uitbroeden
Je kunt op elk moment van het jaar eieren uitbroeden. Broedmachines zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar we adviseren je wel een betrouwbare broedmachine aan te schaffen die in elk geval de volgende functies bezit:
- Een automatisch keersysteem (anders moet je de eieren zelf een aantal keer per dag omdraaien)
- Een thermometer en hygrometer (om de luchtvochtigheid te meten)
- Een warmteplaat (die genoeg ruimte en warmte biedt aan de kuikens nadat ze uit het ei zijn gekomen)
Er zijn bevruchte eieren nodig om een ei te laten uitkomen. Heeft de toom geen haan? Kijk dan eens bij hobbyfokkers, of andere plekken waar ze bevruchte eieren verkopen.
Als je geen broedmachine wil kopen, dan kun je wachten tot een kip broeds wordt. Dit houdt in dat de kip op haar eieren gaat zitten. Maar broedse kippen verstoren het normale legschema van de complete toom, want ze verzamelen alle eitjes onder zich en wachten tot ze uitkomen. Het is beter om broedsheid niet te veel aan te moedigen, tenzij je een grote toom legkippen hebt en een haan die de eitjes ook kan bevruchten. Anders ben je behoorlijk wat tijd kwijt om deze broedsheid te doorbreken.
Desalniettemin: het is leuk om een ei te zien uitkomen, vooral voor kinderen. In de juiste omstandigheden duurt dit bij kippeneieren 21 dagen, of dat nou in een broedmachine is of onder de kip zelf. Zijn ze eenmaal uitgekomen, dan moeten ze nog twaalf weken in een brooder verblijven.
De kippen thuisbrengen
Het thuisbrengen van nieuwe kippen is spannend en je wil natuurlijk de perfecte setup hebben om ze een warm welkom te geven. Als je kiest voor producten die vanaf het begin af aan gebruiksvriendelijk zijn, dan zal het zorgen voor je kippen niet als een verplichte klus voelen, maar als een geweldige en leuke ervaring.
Het Eglu Cube kippenhok van Omlet heeft de perfecte grootte voor jouw groeiende toom. Het hok biedt een comfortabele plek voor tien kleine kippen en de ren zorgt voor wat extra ruimte om die eerste worm van de ochtend mee te pikken. Als je hem combineert met onze inloopren voor kippen dan hebben de nieuwe leden van je toom meer dan genoeg ruimte om te foerageren, spelen en zitten, terwijl ze ondertussen van jouw gezelschap kunnen genieten.
Of je er nou voor kiest om je kippen vrij te laten rondscharrelen, of ze in een ren houdt: met de toevoeging van een automatische deuropener voor het kippenhok geef je de toom een extra laagje veiligheid tussen hen en de dingen die ‘s nachts rondsluipen. Installeer de Autodoor op de inloopren om ervoor te zorgen dat de kippen veilig blijven in de nacht, of installeer hem op de Eglu Cube voor een sublieme slaap op stok.
Omlet en jouw kippen
In welke fase jij je ook bevindt, wij hebben alles ontworpen wat je nodig hebt om kippen te houden. Van jonge tot volwassen hennen: jouw toom zal zich veilig en comfortabel voelen in hun Eglu Cube eb inloopren voor kippen. En met de extra beveiliging van de Autodoor zullen ze zich vanaf hun eerste kakelende voetstapjes thuisvoelen in hun nieuwe onderkomen.
This entry was posted in Kippen