Omlet blog

Het thuisbrengen van nieuwe kippen

Kippen in hun Omlet inloopren voor kippen met een PoleTree en Caddi snackhouder

Het thuisbrengen van nieuwe kippen is een hele ervaring. Of u nu volwassen kippen een nieuw thuis geeft of kuikens van een fokker koopt, uw nieuwe gevederde vrienden hebben de nodige verzorging en aandacht nodig. Als u voor het eerst kippen krijgt of kippen toevoegt aan uw bestaande toom, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw kippen zich zo snel mogelijk thuis zullen voelen.

Het kippenhok in orde maken voor de nieuwkomers is bijna net zo leuk als uw kippen er voor het eerst in zien rondscharrelen. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden, zoals hoe en wanneer u uw kippen thuisbrengt. Als u al kippen heeft, hebben uw nieuwe kippen een plek nodig om hun quarantaine door te brengen. Vervolgens is het tijd om na te denken over wanneer u uw nieuwe kippen bij de rest van de toom kunt voegen.

Verplaatsbare kippenhokken, vrijstaande zitstokken en allerlei soorten kippenspeelgoed zijn uitstekende hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat uw nieuwe kippen zich snel zullen thuis voelen. Als u kuikens mee naar huis neemt, heeft u een speciale leefomgeving voor ze nodig totdat ze klaar zijn om naar buiten te gaan. Ongeacht het kippenras of het aantal kippen dat u aan uw toom toevoegt, kunnen de volgende tips uw kippen helpen settelen.

Vervoeren van uw nieuwe kippen

U heeft uw nieuwe kippen uitgezocht. Nu is het tijd om te bedenken hoe u ze naar uw huis vervoert. Dit zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

 • Het aantal kippen dat u mee naar huis neemt.
 • Gaat het om volwassen kippen of kuikens?
 • Het type voertuig waarmee u uw vogels vervoert.
 • De duur van de rit.

Volwassen kippen kunnen veilig worden vervoerd in een hondenbench. Leg handdoeken of dekens in de bench en tegen een deel van de zijkanten om te voorkomen dat tenen klem komen te zitten in gaten. Als u slechts een paar kippen mee naar huis neemt, kunt u een kunststof honden- of kattenreismand gebruiken, zolang uw kippen maar genoeg ruimte hebben. Vervoert u uw kippen in een gesloten voertuig, dan kunt u ze ook in een ruime kartonnen doos vervoeren. Maak wat gaten in de boven- en zijkant van de doos voor ventilatie.

Ook kuikens kunnen worden vervoerd in een reismandje voor honden- of katten of in een kleinere kartonnen doos voorzien van ventilatiegaten. Een geschikte bodembedekking voor het vervoeren van kuikens is bijvoorbeeld zaagsel, krantenpapier of stro. Kuikenpootjes zijn klein en kunnen vast komen te zitten in stof. Veel fokkers geven een wegwerp transportdoos om uw kuikens in te vervoeren.

Als de rit naar huis minder dan een uur duurt, is water niet nodig. Voor een langere reis met kippen, kunt u een pauze inplannen om ze water aan te bieden. Voedsel geven is niet nodig – de kuikens zullen waarschijnlijk te nerveus zijn om te eten, en een gestrest kuikentje voeden kan zelfs nadelig zijn voor haar spijsvertering. Het kan zelfs zo zijn dat de kuikens te nerveus zijn om te drinken, en dat geeft niet. Zet water voor ze neer zodra ze thuis in hun hok zitten.

Kuikens thuisbrengen

Als u kuikens mee naar huis neemt, is het belangrijk te weten hoe oud ze zijn. Tot ze twaalf weken oud zijn, hebben kuikens een speciale huisvesting met een warmtebron nodig. Kuikenhokken kunnen worden gekocht of zelf worden gemaakt. Zorg er in elk geval voor dat het onderkomen voldoende geventileerd en ruim genoeg is. Zodra ze volwassen veren beginnen te groeien en het kuikendons verdwijnt, zijn de vogels plots in staat om indrukwekkend hoog te springen. Zorg er daarom voor dat de wanden van het kuikenhok hoog genoeg zijn.

Een checklist met de benodigdheden voor kuikens, zal zorgen voor een goede start:

 • Een broedhok, afgestemd op het aantal kuikens.
 • Kuikenvoer.
 • Kuikenmeel.
 • Grit voor kuikens (kippen hebben grit nodig om hun voedsel goed te kunnen verteren).
 • Een warmtelamp met klem of verstelbare voet (de hoogte van de warmtelamp moet worden aangepast als de kuikens ouder worden).
 • Drinkbak voor kuikens.
 • Nestmateriaal zoals zaagsel, papiersnippers of een laagje stro.
 • Elektrolyten en probiotica om aan het water toe te voegen als een kuiken ziek is.

Controleer dagelijks de gezondheid van uw kuikens en hun onderkomen. Ze zijn meesters in het morsen van voer en het vervuilen van hun drinkwater. Kuikens hebben veel energie, dus zorg ervoor dat ze voldoende ruimte in hun hok hebben om te spelen en hun pootjes en vleugels te strekken. Als de zijkanten van het hok hoog genoeg zijn, kunt u een zitstokje voor kuikens kopen of er zelf een maken.

Volwassen kippen thuisbrengen

Als u kiest voor volwassen kippen, kunnen ze meteen intrek nemen in hun hok met ren. Het ideale kippenhok is eenvoudig te reinigen, voldoende geventileerd en voorzien van accessoires waar zowel u als uw kippen blij van worden. Wat betreft de kippenrennen, is groter altijd beter. Voldoende ruimte om veilig te slapen en rond te scharrelen, zal ervoor zorgen dat uw nieuwe kippen zich snel thuis voelen.

De ultieme setup voor kippen is een Eglu Cube met inloopren. Uw nieuwe kippen zullen zich veilig en op hun gemak voelen. Het is van alle gemakken voorzien om kippen houden nog leuker en makkelijker te maken, zoals een deurtje voor de nestkast, een uitneembare mestlade en een gebruiksvriendelijke deur om uw kippen ‘s nachts veilig in hun hok te sluiten. In de ruime, naar wens uit te breiden inloopren kunt u op uw gemak tijd doorbrengen met uw kippen.

Zitstokken geven uw kippen een goed uitzicht over hun nieuwe omgeving, waardoor ze zich sneller op hun gemak voelen. Voor optimale zitruimte en uitzicht kunt u een PoleTree zitstok voor kippen in uw inloopren zetten. Voeg nog een paar snackdispensers toe en uw nieuwe kippen zullen zich in no-time thuis voelen.

Kippen beschermen tegen roofdieren en weersomstandigheden

Kippen zijn redelijk zelfredzaam, als ze maar een veilig verblijf hebben. De voornaamste bedreigingen voor kippen zijn roofdieren en extreme weersomstandigheden. Gelukkig bied een goed kippenhok een oplossing voor beide gevaren.

Bij bescherming tegen roofdieren is het van belang dat de kippenren overdekt is om aanvallen vanuit de lucht door roofvogels te voorkomen. Ook de mazen van de ren moeten zo klein mogelijk zijn. De deur van het kippenhokken moet goed sluiten en makkelijk te vergrendeld zijn, zodat uw kippen veilig zijn tijdens de nacht.

Ook het weer kan een gevaar vormen voor uw kippen, zoals extreme hitte en kou. Zoals de meeste dieren hebben ook kippen een biologisch ritme om zich aan te passen aan de verschillende seizoenen. Maar wat hulp van hun verzorgers zal zeker op prijs worden gesteld.

In de zomer:

 • Zorg ervoor dat uw kippen voldoende vers water hebben.
 • Geef uw kippen op zeer warme dagen bevroren mais of andere groenten.
 • Voeg periodiek elektrolyten voor kippen toe aan het drinkwater.
 • Creëer schaduw met rendekzeilen.
 • Let op tekenen van oververhitting. 

Kippen kunnen beter tegen kou dan tegen hitte. Houd uw kippen in de zomer daarom extra in de gaten om ervoor te zorgen dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen.

Kippen ruien ter voorbereiding op de winter, waarna ze dichte, pluizige donsveren krijgen om zich warm te houden. Dingen die u voor uw kippen kunt doen als het koud is, zijn:

 • Meerdere zitstokken in de ren plaatsen om koude tenen op te kunnen warmen.
 • Waterbronnen isoleren of verwarmen om bevriezing te voorkomen.
 • Extra granen, kippensnacks en hooi geven om hun metabolisme op peil te houden.
 • Extra isolatie voor het kippenhok als het echt koud wordt.
 • De kippenren afdekken met een zeil om sneeuwophoping en modder in de ren te voorkomen.

Kippen gezond houden tijdens de winter vraagt enige voorbereiding, maar uw kippen zullen het waarderen. Als uw kippen tijdens de winter in optimale conditie verkeren, zal de kans tevens groter zijn dat ze blijven leggen.

Het hele jaar door kunt u de ren van uw kippen beschermen door het af te schermen van neerslag (modder vormt een broedplaats voor parasieten en bacteriën) en wind. Een kippenhok met wielen maakt het mogelijk het verblijf van uw vogels te verplaatsen naar een schaduwrijke of overdekte plek in de tuin.

Nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegen

Als u nieuwe kippen toevoegt aan uw bestaande toom, zult u uw nieuwe kippen ongeveer een maand in quarantaine moeten houden. Dit heeft twee redenen. Het geeft u de tijd om te controleren of uw nieuwe kippen een ziekte onder de leden hebben, en het zorgt ervoor dat de kippen geleidelijk aan elkaar kunnen wennen.

Het in quarantaine houden van nieuwe kippen:

 1. Maak een quarantainehok met ren in orde voor uw nieuwe kippen. Probeer dit zo veel mogelijk te laten lijken op het verblijf van uw andere kippen, om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Zet het quarantainehok zo ver mogelijk uit de buurt van de huisvesting van uw andere om verspreiding van mogelijke ziektes via de lucht te voorkomen. Het hebben van een extra hok met ren komt niet alleen van pas om nieuwkomers tijdelijk in te houden, maar ook voor het apart zetten van zieke of gewonde kippen indien nodig.
 2. Controleer tijdens de eerste twee weken uw kippen in quarantaine dagelijks op tekenen van ziekte. Van de meeste overdraagbare kippenziekten zullen binnen deze periode symptomen zichtbaar zijn. Neem contact op met uw dierenarts als u ongewoon gedrag opmerkt.
 3. Na twee weken kunt u het hok van uw nieuwe kippen geleidelijk dichter in de buurt van het andere kippenhok zetten. Een kippenhok met wielen vergemakkelijkt de introducties. U kunt ook een afrastering voor kippen rond beide kippenhokken zetten zodat de kippen elkaar vanaf een veilig afstand kunnen leren kennen.
 4. Nadat uw kippen op afstand kennis hebben gemaakt en gewend zijn geraakt aan elkaars gezelschap, is het tijd om uw niet meer zo nieuwe kippen bij de rest van de toom te voegen.

Ook al hebben de kippen geleidelijk kennis kunnen maken, er zal nog steeds een pikorde moeten worden vastgesteld als de nieuwe hennen aan de toom worden toegevoegd. Dit is een natuurlijk en onvermijdelijk proces. Hoewel het verontrustend kan zijn om uw kippen met elkaar te zien ruziën, zouden ze binnen enkele minuten tot bedaren moeten komen. Controleer op eventuele verwondingen of aanhoudend geruzie tussen kippen. Doorgaans zal de nieuwe hiërarchie snel moeten zijn gevestigd.

Nieuwe kippen en andere dieren

Kippen zijn misschien niet de enige dieren die u heeft die kennis moeten maken met de nieuwe kippen. Zeker als u nog nooit eerder kippen heeft gehad, zullen ook uw andere huisdieren kennis moeten maken met de vreemde vogels.

Honden en katten gaan doorgaans goed samen met kippen. Toch kan het zijn dat een bepaald ras of individu op uw kippen zal reageren. Waarom? Katten en honden zijn roofdieren en kippen zijn prooidieren. Het jachtinstinct van een hond of kat kan worden geactiveerd bij het zien van flapperende, kakelende tuingenoten. En op hun beurt kunnen uw kippen reageren als prooidieren: angstig!

De beste manier om de veiligheid te garanderen en de stress voor kippen en andere dieren te beperken, is door ervoor te zorgen dat uw kippen veilig in hun ren zitten als de dieren kennismaken. Houd uw hond de eerste paar keer in de buurt van de kippen aan de lijn om te voorkomen dat hij tegen de ren opspringt en de kippen laat schrikken. Beloon gewenst gedrag met wat hondenkoekjes.

Heeft u een grote tuin, dan wilt u uw kippen misschien samen met andere dieren houden. Als u bepaalde voorbereidingen treft, is dit vaak goed mogelijk. Andere dieren die goed samengaan met kippen zijn:

 • Konijnen
 • Geiten
 • Schapen
 • Herdershonden (honden die gewend zijn aan boerderijdieren – met name vogels)
 • Katten
 • Paarden en ezels
 • Andere vogelsoorten zoals kwartels, fazanten of eenden (woerden kunnen te agressief zijn tegen kippen)

Kippen staan ergens onderaan in de dierenhiërarchie, waardoor ze meestal onderdanig opstellen. Zorg ervoor dat ze niet op hun kop worden gezeten vanwege hun karakter. Volg dezelfde quarantaine- en kennismakingsmethoden zoals bij het toevoegen van nieuwe kippen aan een toom, zodat de verschillende dieren voldoende tijd hebben om aan elkaar te wennen.

Wanneer gaan de nieuwe kippen eieren leggen?

U heeft er alles aan gedaan om uw nieuwe kippen een comfortabel thuis te geven, maar waarom leggen ze dan nog steeds geen eieren? Raak niet ontmoedigd. Kippen zijn gevoelige dieren die van de leg kunnen raken als ze stress ervaren. Heeft u jonge kippen, dan kan het zijn dat ze nog niet oud genoeg zijn om te leggen. Kippen beginnen met leggen tussen de leeftijd van 18-22 weken.

Er zijn manieren om uw kippen te helpen meer eieren te leggen. Wordt er aan al hun behoeften voldaan, dan kunt u ervan uitgaan dat de nieuwe kippen zullen gaan leggen zodra ze zicht helemaal thuis voelen. Als uw kippen niet ruien, de legleeftijd hebben bereikt en na een maand of twee in hun nieuwe onderkomen nog geen eieren hebben gelegd, neem dan contact op met uw dierenarts. Probeer meer informatie te vinden over het kippenras dat u heeft om een idee te krijgen hoeveel eieren u van uw kippen kunt verwachten.

Een routine vinden

Heeft u al kippen, dan zullen uw nieuwe kippen de routine van uw andere kippen vanzelf gaan volgen. Zijn dit uw eerste kippen, dan zult u een routine moeten vastleggen. Een routine zal ervoor zorgen dat uw kippen zich thuis gaan voelen in hun nieuwe omgeving.

Eerst zult u moeten beslissen wat voor u als kippenhouder een handige routine is. Wilt u ze al hun voer dagelijks geven of geeft u uw kippen een voorraadje. Vindt u het prettig om uw kippen ‘s avonds en ‘s ochtends zelf in en uit hun hok te laten, of spreekt het idee van een automatisch deur u aan? Vereist de grootte van uw toom dat u het hok en de ren dagelijks schoonmaakt, of doet u dit alleen wanneer het nodig is?

Kippen houden van regelmaat. Dus welke routine u ook kiest, zorg ervoor dat u deze aanhoudt. Mensen hebben ongeveer twee weken nodig om een gewoonte te ontwikkelen en ook kippen zullen binnen deze tijd aan een nieuwe routine wennen. Als de routine eenmaal is gevestigd, is het houden van kippen een eitje.

Omlet kan helpen

Met de juiste middelen en kennis is het een geweldige ervaring om kippen te gaan houden. Een goed voorbereiding ligt aan de basis van succes als kippenhouder. En een goed begin zal ervoor zorgen dat uw kippen snel aan hun nieuwe omgeving zullen wennen. Omlets producten zijn ontworpen om kippen en kippenhouders samen van deze nieuwe ervaring te laten genieten. Ons enthousiaste en deskundige team staat voor u klaar om al uw vragen over kippen houden te beantwoorden.

Twee kinderen kijken naar hun paarse Omlet Cube kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *