Omlet blog

De levensfasen van kippen

De verschillende fasen van het grootbrengen van kuikens – moederkip voudt haar kuikens wat mais

Als u zelf kuikens grootbrengt, bent u waarschijnlijk benieuwd naar de verschillende fasen die opgroeiende kuikens doormaken.
Kuikens maken verschillende fasen door van het moment dat ze uit het ei komen totdat ze volwassen kippen zijn. Elke fase kent zijn eigen verzorgingsbehoeften. Weet u hoe u voor uw kuikens kunt zorgen tijdens elke fase, dan zal dit bijdragen aan de band tussen u en uw toom en ervoor zorgen dat uw kippen optimaal gezond zijn.

De leeftijd van een kip bepalen

Als u uw kippen niet zelf uit het ei heeft zien komen, dan weet u misschien niet zeker hoe oud ze zijn als u ze krijgt. Er zijn een aantal kenmerken die u kunnen helpen bepalen hoe oud uw kippen:

 • Donsveren. Als uw kippen er nog pluizig uitzien, dan zijn ze waarschijnlijk nog geen vijf weken oud.
 • Volwassen veren. Tussen de vijf en zes weken, de meeste kippenrassen hebben hun volledige verendek als ze tussen de zes en acht weken oud zijn.
 • Eieren leggen. Ten minste zestien weken oud.

Als kippen minimaal twaalf weken oud zijn, zijn ze klaar om permanent te verhuizen naar hun comfortabele kippenhok en ruime kippenren. Heeft u een verhoogd kippenhok, dan kunnen de jonge vogels pas verhuizen als ze twaalf weken of ouder zijn, omdat jonge kippen nog niet de coördinatie en het formaat hebben om gebruik te kunnen maken van een ladder.

Fase 1: eieren uitbroeden

De beste manier om te bepalen hoe oud uw kippen is door de eieren zelf uit te broeden. Dit is met de juiste middelen niet zo moeilijk en duurt ook niet zo lang. Het is een leuke en bijzonder leerzame ervaring voor kinderen. Als u de tijd goed in de gaten houdt, kunt u de kuikens zelfs uit hun ei zien komen.

Benodigdheden voor het uitbroeden van eieren:

 • Een goede incubator, met of zonder automatische draaifunctie (als u deze functie niet heeft, moet u de eieren zelf drie tot vijf keer per etmaal draaien).
 • Een thermometer en hygrometer (niet inbegrepen in de meeste incubators).
 • Een kalender.
 • Bevruchte kippeneieren.
 • Optioneel: een schouwlamp om de ontwikkeling van de embryo te kunnen volgen.

Ook als uw incubator een auto-draaifunctie heeft, kan het handig zijn om de eieren te markeren om er zeker van te zijn dat de incubator de eieren goed draait. Bevruchte eieren kunt u kopen via een fokker of boer. Als u zelf een haan heeft, dan kunt u de eieren van uw eigen hennen uitbroeden. Het aantal eieren dat daadwerkelijk zal uitkomen kan verschillen. Niet alle eieren zullen uitkomen, zelfs niet met de juiste omstandigheden. Volg voor een zo groot mogelijke kans op succes de instructies van uw incubator zorgvuldig. Als u de ontwikkeling van de eieren wilt volgen met een schouwlamp, open en sluit de incubator dan zo snel mogelijk om de temperatuur en het vochtgehalte in de incubator zo min mogelijk te beïnvloeden.

Na 21 dagen in de incubator zouden de kippeneieren moeten uitkomen. Laat de incubator, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing, de laatste dagen gesloten. Vaak zal meer water moeten worden toegevoegd om de luchtvochtigheid te verhogen, de temperatuur iets moeten worden verlaagd, de auto-draaier moeten worden uitgeschakeld (indien van toepassing) en een anti-slipondergrond onder de eieren worden gelegd om ervoor te zorgen dat de pas uit het ei gekomen kuikens voldoende grip hebben. Als u de kuikens graag uit het ei wilt zien komen, houd dan goed in de gaten of u een klein gaatje in de schaal ziet. Een kuiken maakt dit eerste gaatje binnen de 24 uur dat het uit het ei komt. Sommige kippen komen vrij snel uit hun ei, andere hebben hier de volledige 24 uur voor nodig. Ziet u een eerste gaatje, houd de eieren dan goed in de gaten als u het uitkomen niet wilt missen.

Fase 2: jonge kuikens

Kuikens die bij een fokker worden gekocht, kunnen wel of niet zijn gesekst. Niet-gesekste kuikens kunnen al na één of twee dagen na het uitkomen worden gekocht, gesekste kuikens zijn wat ouder. Het geslacht van kuikens jonger dan acht weken (en zelfs ouder voor sommige rassen) is niet met 100% zekerheid te bepalen, maar de kans dat je een haan krijgt als u gesekste kuikens koopt, is aanzienlijk kleiner. Sommige fokkers bieden aan om hanen die verkeerd zijn gesekst, terug te nemen.

Alle kuikens hebben een warmtelamp en een broedhok nodig tot ze minimaal zes weken oud zijn. Zorg ervoor dat u het broedhok volledig ingericht heeft voordat u uw kuikens mee naar huis neemt, een veelgemaakte fout bij het grootbrengen van kuikens. Benodigdheden voor de broedmachine zijn onder andere:

 • Een stevig verblijf met stevige wanden, en bij voorkeur een overdekking om oudere kuikens binnen te houden en andere dieren of voorwerpen buiten te houden.
 • Een warmtelamp.
 • Absorberend nestmateriaal, zoals pellets of zaagsel.
 • Kuikenvoer
 • Een drinkbak voor kuikens (een ondiepe drinkbak die werkt op zwaartekracht is het beste).
 • Kippengrit voor een gezonde spijsvertering.
 • Een thermometer om aan de zijkant van de broedmachine te bevestigen om de temperatuur te controleren.

Kuikens die niet door de fokker tegen coccidiose zijn behandeld, zullen de eerste twee tot vier weken van hun leven baat hebben bij gemedicineerd voer. Daarna kunnen ze overgaan op standaard kuikenvoer.

Als ze zes weken oud zijn, zullen de meeste kuikenrassen hun volledige verendek hebben en klaar zijn om naar buiten te gaan. Begin met korte bezoekjes aan een goed omheind gebied in de buitenlucht en houd voortdurend toezicht. U kunt de kuikens ook alvast laten kennismaken met hun hok en ren om ze te laten wennen aan hun toekomstige onderkomen.

Fase 3: jonge kippen

Zodra kuikens tussen de vijf en zeven weken oud zijn, zal voor de meeste rassen duidelijk worden of het hanen of hennen zijn. Tijdens hun onhandige tienerfase beginnen de volwassen veren van jonge hennen en hanen te groeien en worden de verschillen tussen de geslachten zichtbaar.

Hanen zijn meestal groter en hebben kammen en lellen die meer ontwikkeld en uitgesproken zijn dan die van hennen. Jonge hennen hebben over het algemeen langere slagpennen (de secundaire veren die halverwege de vleugel beginnen en doorlopen tot aan de punt), terwijl hanen langere staartveren hebben. Hanen zullen beginnen met kraaien rond de leeftijd van zes tot acht weken. Dit is de meest doorslaggevende manier om hun geslacht te bepalen.

Of u nu hanen of hennen heeft, jonge kippen hebben dezelfde verzorging nodig. Jonge hennen beginnen al met het leggen van eieren als ze achttien weken oud zijn, en zullen tegen die tijd kruimels of legpellets nodig hebben. Hanen kunnen hetzelfde dieet krijgen als uw hennen.

De huisvestingsvereisten zijn hetzelfde voor hennen en hanen, aangezien alle kippen een veilige ruimtes nodig hebben om te rusten en te foerageren. Een inloopren voor kippen is een goede optie, omdat het veel ruimte biedt en de verzorgers de kans krijgen om tijd door te brengen met hun kippen. Een kippenren moet roofdierbestendig zijn. Een kippenhok moet het hele jaar door comfortabel, makkelijk te reinigen en een veilig zijn. Het Eglu Cube kippenhok voldoet hieraan en is geschikt voor maximaal tien krielkippen.

Fase 4: hanen & hennen

Op enkele uitzonderingen na (zoals zijdehoenders, die er langer over doen om volwassen te worden), zijn de verschillen tussen hanen en hennen in deze fase duidelijk zichtbaar. Een haan:

 • Heeft meer uitgesproken kammen en lellen.
 • Heeft langere staartveren.
 • Heeft sporen (uitsteeksels aan de binnenkant van de poten).
 • Kraait.

Kippen en hanen kunnen meestal prima samenleven, maar over het algemeen is het beter om niet meer dan één haan binnen een toom te houden. Als meer dan één haan in hetzelfde hok wordt gehouden, zullen er ongetwijfeld gevechten ontstaan. U kunt ook merken dat uw hennen veren in hun nek, op hun rug of van hun staart verliezen door te veel aandacht van hanen. Als dit gebeurt, haal dan de haan bij uw hennen weg tot de hennen hersteld zijn. Als dit regelmatig gebeurt, moet u mogelijk een andere, permanente oplossing voor uw haan vinden.

De aanwezigheid van een haan is niet nodig voor de productie van eieren. Leghennen produceren doorgaans elke anderhalve dag een ei. Rassen met een hoge eierproductie kunnen meer dan driehonderd eieren per jaar leggen. Een veilig kippenhok geeft uw kippen een comfortabele ruimte om hun eieren te leggen, wat essentieel is voor de productie van eieren. U kunt uw kippen ook stimuleren om meer eieren te leggen door hun voeding aan te passen, zeker in de winter.

In deze fase bestaan het dieet van uw kippen voor 90% uit hoogwaardige pellets. De overige 10% kan bestaan uit scharrelgranen, ruwvoer, verse groenten en eiwitrijke snacks zoals meelwormen.

Fase 5: einde aan van de eierproductie

Hoewel de meeste kippenrassen tussen de acht en tien jaar oud worden, stopt hun eierproductie al veel eerder. Tegen de tijd dat een kip vijf of zes jaar oud is, zal de eierproductie sterk zijn afgenomen of zelfs volledig zijn gestopt. Kippen die goed worden verzorgd, zullen zich nog hetzelfde gedragen en er hetzelfde uitzien als tijdens hun jonge jaren, maar er zijn subtiele verschillen merkbaar, zoals:

 • Stijfheid of langzamer bewegen.
 • Een verdikking van de onderkant van hun voeten.
 • Minder maar grotere eieren.
 • Dalen binnen de pikorde.

Door de afname van vrouwelijke hormonen kan een oudere hen kenmerken van een haan krijgen, zoals de ontwikkeling sporen en grotere kammen of lellen. Ook kan een hen gaan kraaien. Dit fenomeen is zeldzaam en wijst niet op gezondheidsproblemen.

4 tips voor de beginnende kippenhouder

Als u voor het eerst kippen krijgt, is het handig zijn om van tevoren na te gaan hoeveel tijd en ruimte u voor uw kippen heeft. Heeft u een afgesloten ruimte zoals een schuur om het broedhok in te zetten, dan kan het uitbroeden of kopen van jonge kuikens een lonende ervaring zijn. Wilt u meteen kunnen genieten van eieren, dan zijn volwassen kippen een betere optie.

Waar u ook voor kiest, dit zijn vier tips voor wanneer u voor het eerst kippen gaat houden:

 1. Doe van tevoren het nodige onderzoek. Bepaal welk(e) kippenras(sen) u wilt, hoeveel kippen u wilt en of u alleen hennen wilt gaan houden of ook een haan.
 2. Zorg dat al uw apparatuur klaar staat en klaar is voor gebruik. Lees de gebruiksaanwijzing van de broedmachine (indien van toepassing) en kies een kippenhok met ren.
 3. Zoek ondersteuning. Geen enkele kippenhouder weet alles, maar er zijn genoeg mensen met veel ervaring die u goed op weg kunnen helpen als u begint met kippen houden.
 4. Geniet ervan. Kippen zijn leuke dieren, dus geniet van de ontspannende momenten met uw kippen en houd uw hoofd koel, mocht u ergens over twijfelen.

Voor kippen zorgen tijdens elke levensfase met Omlet

Omlet heeft producten om uw ervaring als kippenhouder tijdens elke levensfase van uw kippen zo makkelijk mogelijk te maken. Kippen houden is voor veel mensen een hobby en een bepaalde levensstijl, waar elk gezinslid van kan genieten. Met flexibele opties zoals een Eglu, kunt u uw kippenhok gemakkelijk verplaatsen binnen uw tuin. Bent u op zoek naar een meer permanente opstelling, dan kunt u bijvoorbeeld ons grootste kippenhok in een inloopren plaatsen om uw kippen de ultieme veilige speelruimte te geven.

Maak de setup voor uw kippen helemaal compleet met accessoires zoals zitstokken, een kippenschommel of een starterspakket met kippenspeelgoed. Deze accessoires zijn geschikt voor kippen van alle leeftijden: van kuikens tot gepensioneerde kippen.

Twee kippen in een Omlet inloopren voor kippen

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *