Omlet blog

Over de slaaphouding van honden

Bruine teckel ligt te slapen op een Omlet Bolsterbed

De slaaphouding van een hond kan veel zeggen over een dier. Deze gids over de slaaphoudingen van honden geeft inzicht in hoe honden graag slapen en wat hun slaaphouding kan betekenen.

Hoeveel slaap hebben honden per etmaal nodig

Honden slapen gemiddeld tussen de 8 – 14 uur per etmaal, terwijl puppy’s wel 18 – 20 uur slaap nodig hebben. Aangezien ze zoveel uren doorbrengen in hun mand, zult u waarschijnlijk allerlei verschillende slaaphoudingen waarnemen. De slaaphouding van een hond is slechts één vorm van lichaamstaal. Door dit te begrijpen kunt u beter contact maken met uw hond.

8 slaaphoudingen van honden

We hebben acht van de meest voorkomende slaaphoudingen van honden op een rijtje gezet, inclusief de mogelijke betekenis ervan. Van gezondheidsproblemen tot een teken dat uw hond zich bij u in de buurt op zijn gemak voelt… Dit betekent de slaaphouding van uw hond.

Opgekruld tot een bal

De houding. Dit is een veelvoorkomende slaaphouding van honden die in het wild leven en veel kwetsbaarder zijn dan onze verwende huisdieren. De vitale organen zijn in deze positie beschermd, de lichaamswarmte wordt vastgehouden en de hond kan indien nodig snel in actie komen.

Wat het betekent. Honden die zich op een onbekende locatie bevinden of iets meemaken waardoor ze zich niet helemaal op hun gemak voelen, zullen vaak in deze houding slapen. Als uw hond zich echter opkrult om een dutje te doen, dan betekent dit niet per se dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Het kan ook gewoon zijn dat uw hond dit op dat moment een aangename houding vindt om weg te dromen.

‘Ingegraven’

De houding. Een ingegraven slaaphouding is wanneer uw hond zich onder een deken, kussens of een stapel kleding ingraaft.

Wat het betekent. Wanneer een hond voor deze slaaphouding kiest, laat dit zien dat uw huisdier zoekt naar comfort of veiligheid. Als u merkt dat uw hond op zoek is naar manieren om zichzelf gerust te stellen, zoals door deze slaaphouding aan te nemen, kan een hondendeken helpen om angst te verminderen.

Slapen op de zij

De houding. De meest voorkomende slaaphouding van een hond is op zijn zij met de poten recht voor zich. Soms vallen honden in een andere houding in slaap, maar zodra de spieren ontspannen en de hond begint te dromen, rollen ze automatisch op hun zij.

Wat het betekent. In deze positie zijn de vitale organen van een hond niet beschermd. Als een hond graag op zijn zij slaapt, betekent dit waarschijnlijk dat het dier zich ontspant en zich comfortabel voelt in zijn omgeving.

Omdat de poten vrij kunnen bewegen in deze slaappositie, zult u waarschijnlijk de  poten van uw hond zien trillen en trappen terwijl hij droomt.

Als uw hond de voorkeur geeft aan deze positie, zorg er dan voor dat zijn mand groot genoeg is, ook als hij zijn poten strekt.

Super Pup houding

De houding. In deze positie ligt een hond op zijn buik, met alle vier de poten gestrekt. Deze houding is vaak te zien bij puppy’s die regelmatig een dutje doen, maar ook op elk moment klaar willen zijn om te spelen. Vanuit deze positie is het makkelijk om snel op te staan.

Wat het betekent. De Super Pup houding is eigenlijk beperkt tot dutjes; maar weinig honden brengen een hele nacht in deze positie door. Ook kleinere honden zoals terriërs en toy-rassen nemen deze positie vaak aan, mogelijk omdat hun ledematen korter zijn.

Op de rug, poten in de lucht

De houding. Wanneer een hond het koud heeft, krult hij zich op tot een bal. Als een hond zijn buik niet bedekt, door zijn poten in de lucht te houden, helpt dit hem ook om af te koelen. Het blootstellen van de buik, waar de vacht veel dunner is, en via de zweetklieren op de poten, kan een hond verkoeling krijgen.

Wat het betekent. Hoewel het comfortabel is, is het ook een kwetsbare positie. De vitale organen zijn niet beschermd en het duurt veel langer om op te staan als er gevaar dreigt dan wanneer een hond zijn poten op de grond zou hebben. Als uw hond deze positie kiest, zelfs als het niet erg warm is, is dit waarschijnlijk een teken dat hij zich bijzonder ontspannen en op zijn gemak voelt.

Kop omhoog

De houding. Als uw hond slaapt met opgeheven kop, gebruikt hij ter ondersteuning waarschijnlijk de rand van een bank, zijn hondenmand of een kussen.

Wat het betekent. Als u merkt dat uw hond regelmatig deze slaaphouding aanneemt, dan kan dit duiden op een gezondheidsprobleem, zoals moeite met ademhalen. Houd andere symptomen in de gaten, zoals een snelle ademhaling, en ga met uw hond naar de dierenarts als u zich zorgen maakt.

Dicht bij een mens of een ander huisdier

De houding. Veel honden vinden het fijn om in slaap te vallen naast een ander levend wezen, het liefst heel dichtbij. Dit gedrag houdt verband met de puppy-tijd, voordat ze in staat waren hun lichaamstemperatuur te reguleren en ze zich tegen hun broertjes en zusjes moesten nestelen om warm te blijven.

Wat het betekent. Hoewel volwassen honden u (of de kat) niet nodig hebben als warmtebron, associëren ze het slapen naast iets warms en ademend met comfort en veiligheid. Als uw hond besluit naast u te gaan slapen, kunt er zeker van zijn dat uw hond zich in uw gezelschap volledig ontspannen voelt.

Leeuwenhouding

De houding. De leeuwenslaaphouding is wanneer uw hond met zijn kop op zijn poten slaapt. De achterpoten begeven zich aan één kant van hun lichaam. Deze positie lijkt op de weergave van veel gebeeldhouwde leeuwen.

Wat het betekent. Deze slaaphouding wijst erop dat uw hond slaap aan het inhalen is, maar in no-time klaar zal staan om te spelen. Meestal zijn honden niet diep in slaap als ze in deze houding liggen.

Verborgen betekenis van de slaaphouding van honden

Ervoor zorgen dat uw hond goed kan slapen

Ervoor zorgen dat uw hond een goede nachtrust krijgt, zorgt ervoor dat uw viervoeter zich op zijn best voelt en zin heeft om te spelen en te wandelen. Door de juiste maat hondenmand voor uw huisdier te kiezen, maakt u zijn dutjes zo comfortabel mogelijk. Een hondendeken zorgt voor extra comfort. En als het weer warm wordt, raden we aan om uw hond een koelmat te geven om vredig weg te kunnen dromen.

Verzorging van huisdieren met Omlet

Uw geliefde huisdier alles geven wat hij of zij nodig heeft om thuis te genieten, is essentieel. Ons assortiment hondenspeeltjes en hondensnacks kan helpen optimaal contact te maken met uw huisdier, wat ook van pas kan komen tijdens de training van een puppy.

This entry was posted in Honden


One reply on “Over de slaaphouding van honden”

Jozef Blocken schreef:

Fantastisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *