Omlet blog

Hoeveel voer hebben kippen nodig?

Een kip kijkt in een Omlet voerbak voor kippen

Kippen zijn goed in foerageren. Als ze vrij kunnen rondscharrelen zullen ze de grond met hun poten omhalen en allerlei ‘wilde lekkernijen’ oppikken zoals gras, onkruid, wormen en kevers. Toch heeft ook een kip die de hele dag in de tuin of het weiland kan rondscharrelen kwalitatieve legkorrels nodig. Dit voer bevat de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen (zoals calcium voor de eierschalen) en houdt uw dieren tevreden en gezond. Met name eiwitten zijn belangrijk voor een goede eierproductie.

Een maatbeker komt hierbij van pas, zodat u zeker weet dat uw kippen alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Middelgrote kippen zoals de rhode island red, oxford brown en orpington, hebben ongeveer 115-120 gram voer per kip per dag nodig, wat neerkomt op 805-840 gram voer per kip per week. Een grotere sussex zal wat meer eten, een kleinere leghorn iets minder. Een krielkip zal hier slecht de helft of driekwart van nodig hebben.

Kuikens, jonge kippen en volwassen kippen

Tot de leeftijd van vijf weken moet de voeding van kuikens worden aangevuld met eiwitrijk ‘kuikenkruimel’. Hierna kunt u jonge kippen om in gewicht aan te komen speciaal voer geven, namelijk opgroeikorrels/startkorrels. Zodra een hen begint met het leggen van eieren zijn de standaard ‘legpellets’ voldoende. Ook dit voer is eiwit- en calciumrijk en bevat alle andere essentiële voedingsstoffen.

Kippen hebben dagelijks grint nodig. Daarnaast is zo nu en dan een snack prima, zolang dit ze er niet van weerhoudt om hun dagelijkse hoeveelheid pellets te eten. Maïs is een gezonde beloning, en vogels die de vrije toegang hebben tot gras zullen zeer tevreden zijn.

Vier witte kippen eten uit een Omlet voerbak voor kippenHoe weet u of elke kip de juiste hoeveelheden binnenkrijgt?

Binnen elke kippentoom ontwikkelt zich een natuurlijke pikorde. De dominante vogels zullen eten vóór de andere leden van de toom, indien er niet voldoende voer voor alle kippen aanwezig is om hun krop in een keer te vullen (iets wat ze doen vlak voordat ze op stok gaan). Dit kan worden opgelost door een voerstation met een wijde bodem aan te schaffen zodat meerdere kippen tegelijk kunnen eten, of door meerdere voerbak te plaatsen. Zo zijn ook de kippen lager in de pikorde in staat voldoende voer te bemachtigen.

Is er echter voldoende voer voor alle kippen, dan is er ook nadat de dominante dieren hebben gegeten nog voldoende over voor de rest. Toch is het altijd van belang de gezondheid van uw toom in de gaten te houden. Breekbare eierschalen en verenpikken kan duiden op voedingstekorten, hoewel het ook kan zijn dat de oorzaak moet worden gezocht in de kwaliteit van het voer, en niet in de hoeveelheid.

Hebben kippen het hele jaar door hetzelfde voer nodig?

Kippen raken elk jaar in de rui. Tijdens de rui eten kippen vaak meer omdat ze de extra eiwitten nodig hebben om hun nieuwe veren te laten groeien. Ook tijdens de winter eten kippen meer, onder andere om zichzelf warm te houden. Kippen die vrij kunnen rondscharrelen in de tuin zullen ’s winters minder voedsel vinden, nu de insectenpopulatie beperkter is en het gras niet meer groeit.

In deze periode kunt u dagelijks steeds een beetje extra voer geven. Het zal duidelijk worden of u te veel of te weinig geeft, door ‘s avonds te kijken of er nog pellets in de voerbakken zitten.

Maar omdat hennen ’s winters minder eieren leggen, is de hoeveelheid eiwitrijk voer die de vogels nodig hebben per seizoen ongeveer gelijk. Zoals gezegd, het belangrijkste is om er zeker van te zijn dat er sprake is van een constante voedselvoorziening. Als u in de zomer het idee heeft dat uw kippen minder eten, dan kan dit zijn omdat ze voldoende voedsel vinden tijdens het scharrelen in de tuin. Dit kan een probleem vormen als het in het wild gevonden voer niet de juiste voedingsstoffen biedt. Mocht u het idee hebben dat een kip niet voldoende pellets binnenkrijgt, dan kunt u ervoor kiezen het dier tijdelijk af te zonderen van de rest van de toom. Zo wordt de vogel gedwongen de gezonde pellets te eten in plaats van hetgeen de tuin te bieden heeft.

Kippen dienen 24/7 toegang te hebben tot legpellets. Ze zullen eten wat ze nodig hebben, en zullen niet zoals bijvoorbeeld een hond alles in één keer opeten, gewoon omdat het kan!

This entry was posted in Kippen


3 replies on “Hoeveel voer hebben kippen nodig?”

michiels greta schreef:

Kun je ook eens iets schrijven over diarée bij kippen?

Pieter Leek schreef:

Ik ben van plan de komende tijd een vijftal kippen als huisdier te nemen. Het lijkt mij erg gezellig een paar kippen door mijn tuin te zien scharrelen. Ik ben nu bezig met een hok, straks met aanschaf kippen. De info over het voeren van kippen is heel praktisch en geeft aan waar je rekening mee moet houden. Heel leerzaam dus !

Hans de Wit schreef:

Als ik nog op tijd ben voor de aanschaf van kippen: denk eens na over adoptie van een voormalige legkip. Op de site http://www.redeenlegkip.nl lees je meer. Heel nobel om deze kippen nog vele leuke jaren te gunnen (die ze in een legschuur niet hebben gehad……) Suc6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *