Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kunnen konijnen ‘s winters buiten blijven?

We krijgen regelmatig de vraag van mensen die voor het eerst konijnen hebben, hoe ze hun dieren ‘s winters moeten verzorgen en of ze niet liever binnen zijn als het buiten koud is. We hebben het advies dat we geven in een blog gezet, zodat u zelf kunt nagaan wat voor u en uw dieren het beste is: uw dieren buiten laten, of toch naar binnen halen.

Kunnen konijnen buiten blijven tijdens de wintermaanden?

Maar zijn ze binnen niet gelukkiger?

Wat is te koud voor konijnen?

Wat kan ik ‘s winters voor mijn konijnen doen om ze te helpen?

Een pluizig bruin konijn in de sneeuw

Kunnen konijnen buiten blijven tijdens de wintermaanden?

Ja, zolang uw konijnen gezond zijn en een hok hebben dat ze warm en droog houdt, zou het geen probleem mogen zijn om uw dieren in de winter buiten te laten.

Zowel wilde konijnen als konijnen die als huisdier worden gehouden, kunnen vrij goed omgaan met kou (ze hebben zelfs meer moeite met hoge temperaturen). Voorwaarde is wel dat ze een droge en beschutte plek hebben om te kunnen schuilen. Wilde konijnen zullen in hun holen schuilen voor de kou, uw konijnen zullen in hun goed ontworpen hok en ren verblijven.

Ga als het nog warm en aangenaam is na of uw konijnenhok geschikt is om uw dieren in de winter warm en droog te houden. Indien het hok schade heeft, repareer dit dan of schaf een nieuw konijnenhok aan, nog voor het te koud wordt.

Het Eglu Go konijnenhok met goed geïsoleerde wanden beschermt uw konijnen tegen weer en wind en houdt uw dieren warm, ook als het echt koud is. De toch-vrije isolatie zorgt ervoor dat frisse lucht kan circuleren, zonder dat het koud wordt.

Maar zijn ze binnen niet gelukkiger?

Niet per se. Konijnen die naar binnen worden gehaald zullen moeten wennen aan hun nieuwe huisvesting. En als ze voor het eerst binnen zijn, dan kan dit stress veroorzaken. U zult binnen een plek voor ze moeten vinden waar de temperatuur niet te erg schommelt, en waar ze genoeg beweging kunnen krijgen en zicht niet gaan vervelen.

Het belangrijkste wat betreft de verzorging van konijnen in de winter, of u nu besluit om ze naar binnen te halen of buiten te houden, is om een keuze te maken en hier bij te blijven.

Als de zomer voorbij is en het kouder wordt, zullen konijnen een wintervacht ontwikkelen en extra haar onder hun poten krijgen. Bij het verstrijken van de maanden wordt de vacht steeds dikker. Deze wintervacht houdt uw buiten-konijnen warm. Maar nu uw konijnen volledig winterklaar zijn, heeft u ook uw kans gemist om ze naar binnen te halen.

Konijnen die hun wintervacht hebben ontwikkeld mogen niet meer naar binnen worden gehaald, tenzij strikt noodzakelijk. Konijnen kunnen niet zweten, en als ze plotseling in een warme omgeving worden gehaald zal hun lichaamstemperatuur gevaarlijk snel stijgen. In sommige gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn, dus maak een keuze waar u uw dieren ‘s winters houdt, en houd ze hier de hele winter.

Wat is te koud voor konijnen?

Het is niet echt mogelijk om een precieze temperatuur te noemen waarop u zich zorgen zou moeten gaan maken over het welzijn van uw konijnen. Als het heel geleidelijk kouder is geworden, dan hebben uw konijnen de tijd gehad om een dikkere vacht te ontwikkelen. In dit geval zullen ze een temperatuur tot -10 °C aan kunnen. Een plotselinge daling van de temperatuur kan wel problematisch zijn, omdat uw konijnen dan niet de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de kou.

Mocht u zich zorgen maken, dan kunt u het konijnenhok in de garage of schuur zetten. Zo kunt u overwegen of u uw dieren weer in de tuin wilt zetten, of toch binnen wilt houden.

Als u uw konijnen in een warmere omgeving houdt terwijl ze eerst buiten leefden, dan zullen ze al na een paar dagen hun dikke wintervacht beginnen te verliezen. Na een week is het niet meer mogelijk om uw konijnen weer naar buiten de kou in te verhuizen. Dit is nog een reden waarom het belangrijk is om een plan van aanpak te maken en u hieraan te houden.

Als u ziet dat het niet goed gaat met een dier, ga dan direct naar een dierenart voor hulp en advies. Het grootste gevaar voor konijnen die buiten leven in koude weersomstandigheden is onderkoeling en longontsteking. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat verzorgers hun konijnen goed in de gaten houden en ervoor te zorgen dat het onderkomen veilig, warm genoeg en vrij van damp is.

Wat kan ik ‘s winters voor mijn dieren doen om ze te helpen?

Dit advies is van toepassing als u uw konijnen buiten houdt in een hok met ren. Als u uw dieren ‘s winters naar binnen haalt hoeft u zich uiteraard geen zorgen te maken over slecht weer.

• Beweging

Ook in de winter hebben uw konijnen een ren nodig zodat ze voldoende beweging krijgen. Wel moeten ze ‘s winters altijd de kans hebben om in hun hok te schuilen en rusten als ze dat nodig hebben. Een Eglu Go konijnenhok met ren, verbonden door middel van een Zippi tunnel met extra rennen en speelrennen, geeft uw dieren de kans gebruik te maken van verschillende gebieden, waneer ze maar willen. Door te bewegen blijven uw konijnen warm, en hebben ze voldoende mentale en fysieke uitdaging. Geef uw dieren ook een paar extra speeltjes, tunnels en schuilplekken.

• Plaats en beschutting

Zet het buitenhok van uw konijnen op een beschutte plek in de tuin, zodat de opening niet naar de voornaamste windrichting is gekeerd.

Bedek overdag de ren met een transparant dekzeil om te voorkomen dat uw konijnen nat worden, en ze toch nog voldoende daglicht krijgen.

Nestmateriaal

Leg ruim voldoende nestmateriaal in het hok. Leg op de bodem een extra laag kranten en stro als u denkt dat vocht en kou van onder in het hok kunnen dringen.

Controleer het konijnenhok regelmatig en zorg ervoor dat uw dieren voldoende droog en warm nestmateriaal hebben. Dekens of kruiken zijn geen goed idee omdat uw konijnen hier aan kunnen gaan knagen. Wel kunt u een warmtekussen voor in de magnetron in het hooi leggen om uw konijnen wat extra warmte te bieden.

• Voer, water en snacks

Als uw dieren ‘s winters buiten blijven, dan hebben ze meer voer nodig. Dit helpt hun lichaam warm te houden.

We adviseren om uw konijnen gedurende de winter steeds wat meer voer te geven naarmate het kouder wordt. Kijk aan het einde van de dag of er nog voer over is, als dit het geval is dan weet u dat u ze teveel geeft. Geef uw konijnen voldoende snacks, zowel gezonde groenten zoals broccoli en kool, als beloningen die u in de winkel kunt kopen die bijdragen aan de slijtage van de tanden. Zorg er ook altijd voor dat uw konijnen voldoende hooi in hun hok hebben, aangezien dit een voornaam deel van hun voeding uit dient te uitmaken.

Ook is het belangrijk om regelmatig te controleren of de waterfles van uw konijnen niet bevroren is. Het kan helpen om twee waterflessen te hebben, zodat u ze elke keer dat u naar uw konijnen gaat kunt omwisselen.

Omlet Eglu Go konijnenhok in de vrieskou tijdens de winter

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *