Omlet blog

Kunnen konijnen in de winter buiten blijven?

Kinderen buiten in de winter met hun konijnen in het Eglu Go konijnenhok van Omlet

We krijgen vaak de vraag of konijnen buiten kunnen blijven in de winter en het simpele antwoord is: ja. Maar het wordt wat lastiger als je nadenkt over andere zaken zoals klimaat, individuele konijnen en hun setups. Wij delen hoe je jouw konijnen veilig buiten kunt houden in de winter en wanneer je ze beter naar binnen kunt brengen.

Kunnen konijnen buiten zijn tijdens de wintermaanden?

Konijnen zijn gewend buiten te leven en kunnen dus tegen de winter. Op dit moment zul je misschien gemerkt hebben dat de konijnen in de rui zijn. Konijnen ruien, dat is een natuurlijk proces dat ze klaarmaakt voor de wintermaanden en het wordt in gang gezet door het aantal uren daglicht. Dus, als jouw konijn in de zomer en herfst buiten verblijft, dan zal minder daglicht hem vertellen dat het tijd is om in de rui te gaan en de dunnere zomervacht te vervangen voor een dikke winterjas.

Als ze hun wintervacht hebben, kunnen konijnen goed tegen koudere temperaturen Sterker: konijnen voelen zich veel meer op hun gemak in de kou dan in de warmte. Maar om hun natuurlijke isolatielagen effectief te laten zijn, hebben konijnen een droge, schone schuilplek nodig.

In het wild zullen konijnen zich onder de grond opwarmen in hun tunnels en holletjes waar ze tegen elkaar aankruipen om op te warmen. Bij het ontwerpen van het Eglu Go konijnenhok is hier rekening mee gehouden. De dubbelwandige isolatie biedt bescherming tegen tocht en houdt de natuurlijke lichaamswarmte van de konijnen in het hok. En, ons hok biedt goede ventilatie, waardoor de schimmel niet op kan hopen, want dat is ook belangrijk tijdens de wintermaanden.

Maar zullen ze binnen gelukkiger zijn?

Het is verleidelijk om je konijnen in de winter naar binnen te halen, maar hier kun je drie problemen van krijgen:

  1. De konijnen binnen brengen voor een langere periode, zorgt ervoor dat ze zich acclimatiseren aan de binnentemperatuur. Dat maakt het lastiger om ze weer terug naar buiten te zetten zonder hun systeem in shock te brengen.
  2. Het kunstmatige licht dat je binnen hebt zal de biologische klok verstoren, en daardoor kan het zijn dat ze hun wintervacht te snel kwijtraken.
  3. Ze hebben een indoor accommodatie nodig die niet midden in het rumoer van je huis staat. Konijnen kunnen gestrest raken van prikkels zoals televisie, radio, kinderen die spelen en andere harde geluiden – vooral tijdens de feestdagen.

Konijnen die goed zijn aangepast aan hun omstandigheden en buitenschema, zullen veel beter gedijen door het hele jaar in hun hok te blijven, ook tijdens de winter. Als je konijnen de rest van het jaar buiten verblijven, dan kan dat – op enkele uitzondering na – altijd.

Hoe koud is te koud voor konijnen?

Konijnen hebben niet echt een gouden regel als het neerkomt op temperaturen. Wat voor sommige konijnen geldt, kan voor andere niet gelden. Observeer je konijnen goed als het weer wat kouder wordt en probeer erachter te komen wat te koud is voor jouw konijnen. Als de temperatuur geleidelijk daalt over een periode van meerdere weken, dan zal de vacht waarschijnlijk voldoende zijn om het konijn warm te houden bij temperaturen onder nul. Maar, hier komen de uitzonderingen dus kijken en wanneer je de konijnen wel naar binnen moet halen:

  • Als de temperatuur weken lang mild is geweest en het wordt plotseling erg koud tussendoor, dan moet je overwegen de konijnen naar binnen te halen.

Dit is omdat een snelle daling in temperatuur te veel kan zijn voor een konijn dat nog niet zijn volledige wintervacht heeft. Maar met de toevoeging van een dekzeil voor het konijnenhok tegen extreme kou kun je de konijnen prima door een korte, koude periode heen helpen. Je kunt de konijnen ook naar een wat zonniger gedeelte in de tuin brengen, of naar de garage of schuur verplaatsen in het geval van kou, sneeuw en ijzel.

De andere uitzondering om het konijn binnen te brengen, is zijn gezondheid:

  • Oudere konijnenof konijnen met gezondheidsproblemen die hun weerslag hebben op de vacht of op het metabolisme moeten bij extreme temperaturen naar binnen toe.

Maar dat betekent niet dat ze alle pret moeten missen. Konijnenrennen en speelrennenkunnen zowel binnen als buiten worden gemaakt om een veilig gebied te creëren. Op milde winterdagen kunnen de konijnen het waarderen om lekker buiten te spelen in het zonnetje.

Wat kan ik doen om mijn konijnen tijdens de winter te helpen?

Dit advies geldt voor konijnen die buiten gehouden worden in een hok en ren. Als je de dieren naar binnen brengt, hoef je je geen zorgen te maken over bescherming tegen het weer.

Check je konijnen regelmatig want dit is een van de beste manieren om jezelf ervan te verzekeren dat ze in goede gezondheid verkeren en hierdoor weet je ook hoe ze op het weer reageren. Maar, er zijn andere manieren waarop je de konijnen door de winter heen kunt helpen.

Beweging

Beweging helpt om het metabolisme van het konijn wat te versnellen en dat houdt ze warm in de winter. Zorg dat ze genoeg ruimte en mogelijkheden hebben om hun benen te strekken en zichzelf warm te houden. Maak hun hok vast aan een Zippi speelren voor konijnen via ons Zippi tunnelsysteem voor konijnen, zodat ze genoeg ruimte hebben om te graven, ontdekken en spelen.

Locatie

Plaats het konijnenhok op de plek die het meeste zonlicht vangt overdag. Gebruik transparante dekzeilen voor de konijnenren tijdens de wintermaanden zodat de konijnen de warme zonnestralen kunnen opvangen. Woon je ergens waar veel sneeuw valt, dan is de toevoeging van wielen en hendels een handige voor het konijnenhok, zodat het hok snel en makkelijk te verplaatsen is naar beschutte gebieden.

Nestmateriaal

Je zult merken dat de konijnen wat meer in hun hok verblijven tijdens de wintermaanden, vanwege het beperkte daglicht en vanwege de temperatuur. Zorg dat je het nestmateriaal regelmatig vervangt zodat het schoon en droog blijft. Kies dik materiaal zoals stro en geef ze een flinke laag zodat de konijnen er een holletje in kunnen maken.

Dieet

De konijnen moeten het hele jaar onbeperkt toegang hebben tot Timothy hooi, en kwaliteitsvoeding. Om het metabolisme wat op te krikken in de winter, kun je langzaam wat alfalfa hooi of pellets introduceren, om ze wat extra energie te geven. Andere traktaties zoals bladgroenten kunnen geserveerd worden in de Caddi snackhouder zodat het van de bevroren grond wegblijft.

Je wil misschien ook wisselen naar een pot of kom om het water van de konijnen in te serveren, of het water koken, zodat de flesjes niet bevriezen en breken. Een heater voor het vogelbad of een verwarmde waterbak die je kunt aansluiten op het net zorgt ervoor dat het water ontdooid blijft – zorg er alleen wel voor dat de kabel buiten het bereik van de konijnen blijft, omdat ze er anders aan gaan knagen.

Jouw buitenkonijnen en Omlet

Stress in de winter niet over konijnen. Met ons Eglu Go konijnenhok, de Zippi konijnenrennen en speelrennen en het Zippi Tunnelsysteem kun je een Winter Wonderland creëren waar jullie allemaal van genieten. Met een droog, geïsoleerd verblijf, zullen jouw konijnen de winterse temperaturen trotseren – en jij weet zeker dat ze comfortabel en gelukkig zijn. Niet alleen tijdens dit seizoen, maar het hele jaar door.

Een pluizig bruin konijn in de sneeuw

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *