Omlet blog

10 dingen in huis die gevaarlijk zijn voor huisdieren

Huisdieren zijn zoals kinderen. In hun zoektocht naar avontuur en nieuwe ervaringen, hebben ze de neiging gevaar over het hoofd te zien. Ze willen alles aanraken en zijn altijd nieuwsgierig, zonder een onderscheid te maken tussen wat goed en slecht voor ze is. Zelfs als u altijd op uw hoede bent, kan uw huis gevaren bevatten. We hebben een lijst samengesteld met 10 producten die gevaarlijk zijn voor onze geliefde dieren.

Foto door Gundula Vogel op Pixabay

Als u ons artikel heeft gelezen over ‘Dierendagen om te vieren in 2021‘, dan weet u dat maart de maand is waarin extra aandacht wordt besteed aan vergiftigingpreventie bij huisdieren. Heeft u een huisdier, dan is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Houd er rekening mee dat veel bezoekjes aan de dierenarts worden veroorzaakt door vergiftiging. Berg bepaalde producten daarom altijd veilig op en gebruikt ze niet in het bijzijn van uw dieren. Het inslikken of inademen van giftige stoffen kan de dood tot gevolg hebben. Erop letten dat de omgeving van uw huisdieren veilig is, zou een automatisme moeten zijn.

10 dingen die gevaarlijk zijn voor huisdieren 

Hieronder besteden we aandacht aan 10 producten, maar deze lijst is niet volledig. Gebruik uw instinct en verstand om vast te stellen welke dingen gevaarlijk kunnen zijn voor uw dieren.

1. Huishoudproducten die giftig zijn voor dieren

Meestal betreft dit bijtende producten die een chemische reactie veroorzaken bij contact met de vacht of huid van uw huisdier, of producten die inwendige brandwonden veroorzaken bij inname. Reinigingsproducten moeten daarom buiten bereik worden bewaard. Dit zijn producten zoals afwasmiddel, handzeep en wasmiddel. Zorg ervoor dat uw dieren niet in aanraking kunnen komen met deze producten of het schuim ervan. De risico’s zijn: diarree, braken, buikpijn en ademhalingsproblemen.

Nu COVID-19 gaande is, hebben veel mensen ontsmettende handgel in huis. Zorg ervoor dat uw huisdieren hierbij uit de buurt blijft en ze er niet mee gaan spelen.

Om te voorkomen dat u met uw huisdier bij de dierenarts belandt, adviseren we om dergelijke producten goed op te bergen en buiten het bereik van uw dieren te houden. U kunt ook kiezen voor niet-giftige producten. Deze zijn in speciaalzaken te krijgen, en als u er de tijd voor heeft kunt u ze ook zelf maken.

Foto door Anna Shvets op Pexels

2. Voedsel voor mensen

Niet alle voedingsmiddelen zijn goed voor dieren. Chocolade is hier een voorbeeld van. Laat geen koekjes op tafel liggen (uw kat kan hier gemakkelijk bij) en pas op voor kruimels op de vloer.

Theobromine en cafeïne zijn stoffen die dieren niet goed kunnen verdragen. Bij inname kan uw huisdier gaan trillen, last krijgen van hartkloppingen, een abnormale bloeddruk of maagklachten. Neem dit gevaar serieus en vergeet niet om alles na het eten goed op te ruimen.

Avocado, druiven en rozijnen mogen geen deel uitmaken van het dieet van uw hond, net als alcohol, xylitol, knoflook en macadamia-noten.

 

3. Vallen en insecticiden

Probeert u af te komen van insecten of plaagdieren? Pas dan op met de vallen die u plaatst. Uw huisdieren kunnen ermee gaan spelen of worden mogelijk aangetrokken door de geur. Voor modernere producten wordt steeds minder gebruik gemaakt van chemische en giftige stoffen. Lees de instructies en waarschuwingen op de verpakking altijd goed. Gevaarlijke producten voor huisdieren zijn stoffen zoals methomyl en metaldehyde.

Pas ook op met muizenvallen, omdat het voedsel erin ook uw huisdier kan lokken. Rattengif bevat alfa-chloralose en anticoagulantia, dat zenuwbeschadiging en bloedaandoeningen kan veroorzaken.

Afbeelding door Charles Deluvio op Unsplash

 

4. Medicijnen voor uw huisdier en voor u

Medicijnen bedoeld voor mensen mogen nooit aan dieren worden gegeven. Beschouw ze allemaal als giftig. Paracetamol en ibuprofen zijn hier voorbeelden van. Geef dit nooit aan uw dieren als u het idee heeft dat ze zich niet lekker voelen. Raadpleeg in dit geval altijd de dierenarts.

Laat ook de medicatie van uw huisdier niet zomaar ergens liggen. Sommige medicijnen kunnen gearomatiseerd zijn om ervoor te zorgen dat huisdieren ze gemakkelijker doorslikken. Ze kunnen echter door uw huisdier worden gezien als wat lekkers, waardoor ze een overdosis kunnen binnenkrijgen.

Ook is het belangrijk om medicijnen voor uw kat niet te gebruiken voor uw hond, of ze per ongeluk door elkaar te halen. Volg het advies van uw dierenarts op om te voorkomen dat u weer op bezoek zal moeten!

 

5. Planten

Maagklachten zetten dieren er vaak toe aan om op planten te kauwen. Het is daarom belangrijk dat u voor de planten en bloemen in uw tuin en huis nagaat of ze giftig zijn voor dieren.

Honden bijvoorbeeld, verdragen geen chrysanten, taxus, amaryllis, cyclamen, rododendrons, oleanders, narcissen- en hyacintenbollen.

Voor katten zijn onder andere deze planten gevaarlijk: ficus, philodendron, monstera deliciosa, lelietjes der dalen, cyclamen, aloëvera, yucca, sansevieria …

 

6. Mest

Meststoffen kunnen gevaarlijk zijn voor dieren. Afhankelijk van de soort meststof kan de giftigheid ervan variëren. Kies ze daarom zorgvuldig uit en probeer voor een zo natuurlijk mogelijk product te gaan. Vermijd producten die fosfor, kalium en stikstof bevatten, en ook producten met herbiciden en insecticiden.

Maar ook organische meststoffen zijn niet altijd onschadelijk voor huisdieren. Controleer daarom altijd de verpakking of vraag informatie aan de verkoper.

Foto doorcottonbroopPexels

7. Zware metalen

Pas op met lood en zink, dit kan gevaarlijk zijn voor dieren. Ook munten kunnen gevaarlijk zijn, dus laat ze op de grond liggen als u ze heeft laten vallen.

Inname van zware metalen kan leiden tot maagklachten en bloedarmoede.

Pas ook op met uw huisdieren als u een oud huis aan het verbouwen bent. Lood kan zomaar worden ingeslikt door uw huisdier. 

 

8. Etherische oliën

Hoewel ze voordelige eigenschappen hebben, zijn etherische oliën niet onschadelijk voor dieren. Het zijn krachtige stoffen die u uit de buurt van uw dieren moet houden. Essentiële oliën kunnen spijsverteringsproblemen en zenuwbeschadigingen veroorzaken, en kunnen bij aanraking zelfs brandwonden geven.

 

9. Nicotine en tabak

Nicotine is net zo schadelijk voor mensen als voor dieren. Rook niet in het bijzijn van uw huisdieren en laat geen pakjes sigaretten op tafel liggen. Als uw huisdier een hoge doses inslikt of inademt, kan uw huisdier last krijgen van ademhalingsproblemen of zelfs hartproblemen.

 

10. Bepaalde cosmetische producten

Cosmetische producten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor huisdieren. Bewaar deodorant, make-up en parfums buiten bereik van uw dieren.

Poets de tanden van uw huisdier niet met tandpasta bedoeld voor mensen. Hoewel fluoride goed is voor onze tanden, is het niet goed voor onze huisdieren.

 

Mijn huisdier is in contact gekomen met een product op deze lijst, wat moet ik doen?

Als uw huisdier symptomen heeft zoals een rode huid, verminderde eetlust, koorts, ernstige speekselvorming, braken, ademhalingsproblemen, buikpijn, plotselinge vermoeidheid, etc., neem dan meteen contact op met een dierenarts. Zij kunnen u vertellen wat u moet doen. Alle informatie die kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de vergiftiging, moet worden doorgegeven aan de dierenarts.

Probeer uw huisdier niet te laten braken, geef het dier geen water of medicatie. Dit kan de problemen verergeren.

Houden van een huisdier houdt ook in dat u het dier moet beschermen tegen gevaar. Uw huis is hun voornaamste speelplaats. Veel problemen kunnen worden voorkomen door ervoor te zorgen dat uw huisdieren niet in contact kunnen komen met deze alom aanwezige gevaren.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *