Omlet blog

Dingen om bij stil te staan voordat u kippen gaat houden

Een aantal kippen die in uw tuin rondscharrelen en u regelmatig van verse eieren voorzien – dat klinkt niet verkeerd, toch? Maar er zijn een aantal dingen om bij stil te staan voordat u besluit om kippen te gaan houden. Bijvoorbeeld of uw tuin hiervoor geschikt is en de kosten die er bij komen kijken… Daarom hebben wij in deze blog een aantal dingen op een “r-eitje” gezet!

Hoeveel kost het om kippen te houden?

Terugkerende kosten voor het houden van kippen zijn de kosten voor voer, nestmateriaal, zand, kalk, water en elektriciteit. Afhankelijk van de het kippenras, hun leeftijd en het type en kwaliteit van het voer, liggen de kosten hiervoor rond de €15 per vijf kippen per maand. Als uw kippen in hun ren zelf veel voer kunnen vinden, dan houdt dit de kosten lager. Koopt u biologisch voer van hoge kwaliteit, dan liggen de kosten aanzienlijk hoger. Ook hebben kippen als aanvulling op hun pellets dagelijks wat groenvoer nodig, zoals kool, bloemkoolbladen of spinazie. Nestmateriaal kost rond de €15.

Daarnaast zijn er mogelijk kosten voor de dierenarts, iets dat van tevoren niet echt in te calculeren valt. Vaccinatiekosten zijn te overzien, die liggen rond de €15 per kip. Breidt u de vaccinatie verder uit en ontwormt u uw vogels regelmatig, dan nemen de kosten toe. In combinatie met andere supplementen kunt u hiervoor zo’n €60 per jaar rekenen. 

Om het antwoord op de vraag kort te houden, kunt u de maximale kosten voor het houden van kippen in uw tuin vaststellen op €50 per maand, voor een toom van vijf kippen. Kippen zijn dus goedkoper dan huisdieren zoals honden en katten, en we krijgen nog heerlijke eieren van ze ook.

Houd er rekening mee dat de prijzen die we hier noemen een algemene schatting zijn en dat ze van plaats tot plaats kunnen verschillen.

Naast de terugkerende kosten, zult u ook een kippenhok moeten aanschaffen dat praktisch is en waarin uw kippen veilig zijn. U kunt een kant-en-klaar kippenhok kopen of er zelf een bouwen.

Ook zult u de kippenren moeten voorzien van een aantal accessoires. Een zitstok voor kippen is essentieel. Omlets zitstok voor kippen heeft als voordeel dat het dankzij het slimme bevestigingsmechanisme in vrijwel elke ren kan worden opgehangen. Daarnaast is uiteraard ook een voer- en waterbak onmisbaar. Een Peck Toy of snackhouder zorgt ervoor dat u uw kippen op een gezonde en hygiënische manier hun snacks kunt aanbieden. 

En er zijn natuurlijk de kosten van de kippen zelf. Hoeveel de kippen kosten is afhankelijk van het ras en hun leeftijd. Een goede toom om mee te starten bestaat vaak uit 4 of 5 vogels tussen de 16 en 24 weken. Kiest u voor een speciaal ras, dan kunnen de kosten hoger liggen. De prijs van een kip ligt gemiddeld tussen de €5 en €15.

Ga naar onze gids  Hoeveel kosten kippen?voor meer informatie

Hoeveel werk is het en heb ik genoeg tijd om kippen te houden? 

Hoeveel tijd u dagelijks kwijt bent aan het houden van kippen hangt af van het aantal kippen dat u heeft, hun leeftijd en hoe goed u zich heeft voorbereid. Het kost meer tijd om voor kuikens te zorgen die net uit het ei zijn gekomen, dan voor volwassen dieren. Om te bepalen welke leeftijd voor uw nieuwe kippen het meest geschikt is voor u, verwijzen wij naar onze vorige blog “Kippen houden voor beginners: volwassen kippen of kuikens?

Over het algemeen is het zo dat hoe meer kippen u heeft, des te meer werk u zult hebben – maar ook des te meer eieren u elke ochtend kunt verzamelen! Het houden van een kleine toom van bijvoorbeeld 6 kippen is echter altijd nog makkelijker dan het zorgen voor een hond. Uw kippen hebben dagelijks vers voer en water nodig, en u moet controleren of alle vogels gezond zijn. Daarnaast zult u uw kippen eens per dag uit hun kippenhok moeten laten, zodat ze vrij kunnen rondscharrelen binnen een omheining, zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren.

Daarnaast is het van belang om rekening te houden met uw werktijden. Als u ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat begint met werken, is het lastig om uw kippen in en uit hun hok te laten. Dit betekent echter niet per se dat het niet mogelijk is om kippen te houden. Een oplossing hiervoor is een ​​automatische kippendeur, die automatisch opent en sluit, zelfs als u er niet bent!

Het kost ongeveer 10-15 minuten per dat om ervoor te zorgen dat uw kippen alles krijgen wat ze nodig hebben (plus wat extra tijd om voor uw plezier met uw dieren door te brengen!)

Is de omgeving waar ik woon geschikt om kippen te houden?

Om kippen gezond en tevreden te houden, is een veilige buitenruimte noodzakelijk, waar uw kippen kunnen genieten van de zon en frisse lucht. Uw kippen moeten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, zoals rondscharrelen, krabben in de aarde en stofbaden nemen.

De keuze van het kippenras en het aantal kippen dat u wilt houden, bepaalt hoeveel ruimte u nodig heeft. Geef uw kippen zeker voldoende groen om van te genieten. Het is belangrijk om een veilig kippenhok en een afgesloten buitenruimte te hebben, zodat uw kippen beschermd zijn tegen roofdieren als u er niet bent.

Wie zorgt er voor mijn kippen als ik niet thuis ben?

Of u nu een korte tijd van huis bent of langer op reis gaat – door alles van tevoren goed te plannen zijn er meestal manieren te vinden om uw dieren met een gerust hart achter te laten.

Het makkelijkste is om een vriend, familielid of de buren te vragen om op uw kippen te passen als u er niet bent. Maar wat als u niemand in uw omgeving kunt vinden die dit wil/kan doen. Ooit gehoord van een kippenoppas? Ja, ze bestaan. Ga na of er bij u in de buurt een oppas- of pension voor kippen is. Wat geldt voor honden en katten, gaat ook op voor kippen: de beste kippenoppas is iemand die veel ervaring heeft met pluimvee.

Gaat u voor kortere tijd weg, dan kan een voerautomaat uitkomst bieden. Het geeft uw kippen de hele dag toegang tot voedsel en voorkomt dat ratten en andere ongewenste gasten naar het kippenhok worden gelokt. Een ander handig accessoire is een automatische kippenhokdeur.  Via het bedieningspaneel kunt u de tijd kunt instellen waarop u wilt dat de deur opent en sluit, of gebruik maken van de lichtsensor om de deur te laten openen en sluiten met het opkomen en ondergaan van de zon. 

Kan ik verschillende kippenrassen samen houden?

Ja, meestal zijn hennen van verschillende rassen samen te houden, al is het beter om slechts één haan te houden.

Wat leeftijd betreft, kan het gebeuren dat oudere kippen kuikens pesten, simpelweg vanwege de gevestigde pikorde. Als er nieuwe kippen in het hok komen zullen de oudere kippen de pikorde willen vaststellen. Dit is natuurlijk gedrag en heeft niets te maken met het kippenras.

Er kunnen wel problemen ontstaan wanneer u bijvoorbeeld vijf kippen die er erg op lijken (zoals de rhode island red en new hampshire reds) te houden met één kip met een heel ander uiterlijk. Kippen die er duidelijk anders uitzien dan de rest van de toom, kunnen het zwaar te verduren krijgen.

Sommige kuifkippenrassen, zoals het hollands hoen kunnen door de kuif op hun kop niet zo goed zien, wat in hun nadeel kan zijn en kan leiden tot pikken.

Wanneer u nieuwe kippen aan uw toom toevoegt, is het belangrijkste om de nieuwe vogels ten minste 30 dagen te isoleren of in quarantaine te houden. Zo kunt u de nieuwe vogels goed te observeren om te zien of er ziektesymptomen zijn en of de dieren parasieten hebben en behandeling moeten worden. Als de quarantaine van 30 dagen verstreken is, voeg dan de nieuwe kippen of kuikens bij de bestaande toom en houd de dieren goed in de gaten om te zien of de kippen zich op hun gemak voelen en goed met elkaar overweg kunnen. Laat uw kippen samen rondscharrelen zodat ze geleidelijk kunnen kennismaken. Meer informatie over het introduceren van nieuwe kippen aan een bestaande toom, kunt u vinden in ons artikel “Nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegen“.

Kippen hebben net als alle gezelschapsdieren goede zorg nodig, waar u verantwoordelijk voor bent. Ga daarom voordat u besluit kippen te gaan houden na of u voldoende tijd en ruimte heeft, zodat uw kippen een gezond en tevreden leven kunnen leiden. Als u uw kippen onder de juiste omstandigheden houdt, zullen ze u bedanken met heerlijke eieren.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *