Omlet blog

10 kat-vriendelijke planten (en welke te vermijden)

Kitten playing with flower outside

Zowel in onze tuin als in huis dragen planten bij aan de sfeer. Daarnaast kunnen ze een positieve invloed hebben op onze stemming en creativiteit en stress-verlagend werken. Maar wist u dat planten ook giftig kunnen zijn voor uw kat als uw huisdier het binnenkrijgt?

Het is belangrijk om te weten welke planten een gevaar kunnen vormen voor uw kat. Toch is het zeker mogelijk om zowel een groen decor als een gezonde kat in huis te hebben. Dus voordat u afziet van planten in huis vanwege de aanwezigheid van een kat, blader eens door deze tien katvriendelijke planten die ook nog eens mooi staan in uw interieur.

Waarom eten katten planten?

Katten zijn nieuwsgierig. Net als kleine kinderen ontdekken ze nieuwe dingen graag met hun mond. Maar katten zijn toch voornamelijk vleeseters, waarom kauwen ze dan op kamerplanten? Hier zijn verschillende redenen voor, te beginnen bij hun roots.

Hoewel de meeste katten zijn gedomesticeerd, hebben ze nog steeds net als hun voorouders aangeboren, instinctief gedrag. Planten eten is heel gebruikelijk onder katachtigen. Ze doet dit doorgaans om texturen te onderzoeken, een haarbal te helpen passeren of zelfs voor de voedingswaarde. Maar een voorname reden waarom katten planten eten, houdt verband met verveling.

U kunt tegemoet komen aan deze instinctieve wens door alleen katvriendelijke planten in huis te halen die veilig zijn voor uw kat. Ook zal het helpen om een paar stevige en duurzame krabpalen in de buurt te hebben. Een krabpaal zoals Stak, ontworpen door Omlet, houdt uw kat urenlang bezig en gaat verveling tegen.

10 niet-giftige planten voor katten

Grassen

Als u uw kat een menu met grassen zou voorschotelen, zou hij of zij waarschijnlijk kiezen voor “versgemaaid gras” of een portie “met dauw bedekte grassprietjes”. Nee, hoor, wat grassen betreft zijn de meeste katten niet zo kieskeurig. Maar om ervoor te zorgen dat uw planten geen noodgeval veroorzaken, kunt u het het beste houden bij onschadelijke grassen zoals bluegrass, citroengras en pennisetum.

Olifantspoot

De olifantspoot is gemakkelijk te verzorgen en katvriendelijk. Hoewel het lijkt op een tropische plant, is deze droogtetolerante plant eigenlijk een vetplant. De plant slaat water op in zijn stam, die doet denken aan een olifantenpoot – vandaar de naam. De plant heeft lange, golvende bladeren. Het is niet alleen veilig voor uw kat, maar geeft ook een rustgevende sfeer aan de ruimte.

Catnip/kattenkruid

Het enige waar een kat meer van houdt dan van zijn eigenaar, is kattenkruid. En dit euforische kruid is helemaal veilig voor katten om bij in de buurt te zijn en aan te knabbelen. Catnip maakt deel uit van de muntfamilie en heeft een geur die de meeste katten onweerstaanbaar vinden. Of u dit kruid nu in een plantenbak in huis heeft staan of in de achtertuin, de meeste katten voelen zich enorm aangetrokken tot deze geurige plant. Katten zullen er in rollen en aan likken. Ze kunnen er letterlijk niets aan doen.

Spinnenplant

Wanneer u een spin in uw huis ziet, kunt u er meestal zeker van zijn dat uw kat deze graag zal vangen. Maar wat als de spin op een spinnenplant zit? Geen probleem. Deze katvriendelijke plant is niet giftig en 100% veilig voor katten. Daarnaast is deze plant ook makkelijk te verzorgen.

Maranta leuconeura

Als u de voorkeur geeft aan een gedurfdere, kleurrijkere stijl in je interieur, dan is een Maranta leuconeura misschien iets voor u en uw kat. Deze katvriendelijke plant, met zijn wit en roze gestreepte bladeren, is volkomen veilig voor katten.

Kerstcactus

Deze lidcactus, die ondanks zijn naam het hele jaar door verkrijgbaar is, is het een andere plant die niet giftig is voor katten. Deze katvriendelijke cactus is meer een vetplant dan een plant en produceert prachtige roze bloemen die niet schadelijk zijn voor katten als ze ze opeten. Als bijkomend voordeel zorgt de cactus ook voor een andere kleur tussen al het groen.

Afrikaans viooltje

Een populaire bloeiende kamerplanten, die veilig is voor katten, is het heldere Afrikaanse viooltje. Vanwege hun lage onderhoudseisen zijn deze planten populair bij veel mensen met en zonder groene vingers om elke ruimte in huis te verfraaien. En u kunt gerust zijn als uw kat besluit om aan de bloemen en bladeren te knabbelen, aangezien deze niet schadelijk zijn voor katten.

Schildpadplant

Deze wijnstokachtige vetplant is een goede keuze voor een binnentuin, omdat hij met zijn dichte bladeren en kleine witte bloemen over de rand van de pot groeit. Callisia repens is een unieke toevoeging aan elk interieur en is volledig katvriendelijk. Geen zorgen als uw kat het eet, deze plant zit boordevol voedingsstoffen. Omdat het rijk is aan mineralen en calcium, kan het zelfs het spijsvertering van uw kat ten goede komen.

Bananenplant

Wilt u een stap verder gaan met uw groeninrichting? Dan zit u met de bananenplant helemaal goed – een accentplant die ook nog eens katvriendelijk is. De centrale stengels van deze tropische plant worden vaak gebruikt in de menselijke keuken, dus het is niet zo verwonderlijk dat deze plant ook veilig is voor katten.

Canadese geelwortel

Kruidenplanten zijn vrijwel altijd een goede keuze voor katten, aangezien de meeste onschadelijk zijn voor katten. Geelwortel (kurkuma) is zo’n katvriendelijk kruid. Het is niet giftig en kan ook worden gebruikt om veelvoorkomende aandoeningen te behandelen. Zo wordt het gebruikt als ontsmettingsmiddel voor wonden en staat het bekend om zijn verzachtende en helende werking. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma ook kan helpen bij de behandeling van zweren of een hoge bloeddruk bij katten.

Cat scratching Omlet's Stak cat scratcher with plant in background

Planten om katten bij uit de buurt te houden

De gezondheid van uw kat bewaken kan voor een goed deel worden bereikt door te weten welke kamerplanten giftig en potentieel gevaarlijk zijn. Dus als u een kat heeft, is het handig om te weten bij welke planten u uw kat uit de buurt moet houden.

Deze lijst is niet volledig, maar bevat enkele populaire kamer- en tuinplanten om te vermijden: dieffenbachia, lelietjes-der-dalen, lelie, ficus, azalea, anthurium, narcis, oleander, hulst en maretak, poinsettia (kerstster), yucca, amaryllis, tulp en sagopalm.

Wanneer u planten koopt waarmee uw kat in contact kan komen, doe dan vooraf wat onderzoek om twijfel en gevaren te voorkomen. U kunt online onderzoek doen of uw dierenarts om advies vragen. En mocht uw kat een van deze giftige planten eten of ermee in aanraking komen, bel dan meteen de dierenarts of ga rechtstreeks met uw kat naar de dierenarts voor hulp.

Omlet en de veiligheid van uw kat

Katten zijn van nature nieuwsgierig en verkennen vaak zonder angst. En hoewel geen enkel huisdierenbedrijf het nieuwsgierige en plantenetende gedrag van katten kan stoppen, blijft Omlet zich afvragen hoe we onze dieren veilig en gelukkig kunnen houden. Of het nu gaat om krabpaal Stak die verveling tegengaat of een buitenren voor katten waarmee katten op een veilige manier van de buitenlucht kunnen genieten – bij ons vindt u producten die helpen voorkomen dat uw kat in de problemen komt. 

Grey cat lying down enjoying catnip

This entry was posted in Huisdieren


One reply on “10 kat-vriendelijke planten (en welke te vermijden)”

Ineke Vogel schreef:

Helpt kurkuma ook tegen een bloedoor bij de kat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *