Omlet blog

Mythes over kippen houden

Wat weerhoudt mensen er eigenlijk van om kippen te gaan houden? Vandaag rekenen we af met een aantal mythes over kippen, om te voorkomen dat mensen er om de verkeerde redenen van worden weerhouden om deze geweldige dieren welkom te heten in hun tuin. Lees dit zeker als u uw vriend, partner of familieleden wilt overhalen om kippen te gaan houden.

 Een groep kippen voor hun omlet lenham kippenhok met automatische kippenhokdeur

Kippen ruiken niet aangenaam

Kippen zijn eigenlijk vrij schone dieren. Ze nemen regelmatig een stofbad om vuil van hun veren te verwijderen. Waar, ze hebben zo nu en dan modderpoten, maar dit zal niet onaangenaam ruiken.

Wat wel stinkt is mest en vuil dat zich kan ophopen in het kippenhokhok. Dus als u regelmatig het hok schoonmaakt, hoef u zich geen zorgen te maken over een onaangename geur. Met eenvoudig schoon te maken kippenhokken zoals Eglu’s, kost het maar een paar minuten om het verblijf van uw kippen schoon te maken en fris te laten ruiken.

Om eieren te krijgen moet er een haan aanwezig zijn

Nee, dit klopt niet. Kippen leggen hetzelfde aantal eieren, of er nu een haan aanwezig is of niet. Wel heeft u natuurlijk een haan nodig als u wilt dat er kuikens uit de eieren komen.

Kippen houden kost veel tijd

Kippen vragen net als alle dieren om wat tijd en toewijding. Vergeleken met veel andere dieren kunnen kippen vrij goed voor zichzelf zorgen. U moet ze dagelijks uit hun hok laten, voer en water bijvullen en hun gezondheid controleren. Verder zullen ze zelf op hun gemak rondscharrelen in de tuin.

U zult natuurlijk wel hun hok schoon moeten houden, maar dit gaat snel en makkelijk met een Omlet Eglu kippenhok. Als u het uzelf nog makkelijk wilt maken om kippen te houden, dan kunt u een automatische kippenhokdeur aanschaffen die uw toom ‘s ochtends uit het hok laat en ‘ s avonds de deur van het kippenhok weer veilig te sluiten.

Kippen vernielen de tuin

Dit hangt een beetje af van het kippenras dat u heeft en het aantal kippen dat u houdt. En ja, het is waar dat als kippen binnen een kleine omheining worden gehouden, ze schade aan uw grasveld kunnen aanrichten. Er zijn drie manieren om dit op te lossen.

  • Laat uw kippen zoveel mogelijk vrij rondscharrelen – over een grotere oppervlakte zal hun gescharrel amper zichtbaar zijn.
  • Koop een mobiel kippenhok dat u zo vaak als u wilt kunt verplaatsen. Als u het kippenhok een paar keer per week in de tuin verplaatst, zullen uw kippen geen tijd hebben om het gras te vernielen.
  • Reserveer een specifiek deel van de tuin voor uw kippen, met een grotere inloopren voor kippen of door middel van een afrastering voor kippen. Als uw kippen een beperkt deel van het gras hebben om in te krabben, kunt u zelf beslissen waar ze dit doen.

kip pikt naar een omlet peck toy voor kippen

Kippenmest is te sterk om in de tuin te gebruiken

Juist het tegenovergestelde! Kippenmest is een van de beste meststoffen. En een constante toevoer uit het kippenhok heeft een zeer positieve invloed op uw tuin.

Dit gezegd hebbende, is het wel nodig om kippenmest eerst te composteren voordat u het vermengt met de aarde voor bloemen of groenten. Omdat het zo krachtig is, kan verse mest gewassen inderdaad verbranden.

Kippen hebben veel ruimte nodig

De ruimte die u voor uw kippen nodig heeft, hangt natuurlijk af van de grootte uw toom. Over het algemeen zullen de meeste kippen tevreden zijn in een middelgrote tuin.

Idealiter is de ruimte waar u uw kippen houdt omheind, om te voorkomen dat ze naar de tuin van de buren gaan en daar hun kostbare eieren leggen.

Ook gras is niet essentieel als u een ruime tuin heeft. Een laag houtsnippers geeft uw kippen iets om in te krabben, en houtsnippers bieden kippen de juiste ondergrond.

Kippen zijn luidruchtig

Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Kippen maken inderdaad geluid (sommige rassen meer dan andere) maar het is een aangenaam kakelen waar zelfs de meest chagrijnige buren geen bezwaar tegen hebben. Een haan is een ander verhaal, de heren kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. Maar zoals gezegd is het mogelijk om alleen hennen te houden.

Kippen trekken ratten aan

Kippen zelf trekken geen knaagdieren aan. Muizen en ratten zijn juist vaak bang voor kippen en hun scherpe snavels. Het probleem ligt bij het voer. Muizen en ratten kunnen kippenvoer en maïs dat op de grond blijft liggen maar moeilijk weerstaan. U kunt voorkomen dat ze worden aangetrokken tot het verblijf van uw kippen door voer in luchtdichte containers te bewaren en uw toom snacks te geven in een snackhouders of Peck Toy. Dit maakt het voor andere dieren moeilijker om erbij te kunnen. Lees ook onze blog over het rattenvrij houden van het kippenhok.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *