Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Konijnen en graven

Graven konijnen uit verveling, plezier of kattenkwaad? We onderzoeken het gedrag van konijnen om te achterhalen waarom ze graven. Er zijn een aantal eenvoudige Omlet-goedgekeurde hacks die uitkomst kunnen bieden!

Bruin wild konijn in een graslandschap

In het wild

Wilde konijnen leven in holen, een netwerk van ondergrondse tunnels waar ze zich veilig voelen en beschermd zijn tegen roofdieren zoals vossen en honden. Graven is een noodzaak, een kwestie van overleven. Zonder dit zouden ze gevaar lopen, en dit is dan ook de reden waarom konijnen zijn geëvolueerd tot ware graafmachines!

Is het u ooit opgevallen hoe groot de poten van konijnen zijn? De perfecte vorm om aarde te verwijderen. Ook hun scherpe nagels en tanden maken het goed mogelijk om in de aarde te schrapen. Het onderhouden van hun gangenstelsel is een grote klus, die niemand anders voor ze gaat klaren.

Alle konijnen hebben een eigen karakter en vertonen hun eigen gedrag, maar voedsters zijn doorgaans de meest vastberaden gravers omdat ze zich instinctief voorbereiden om te nestelen. Een aantal van deze gedragingen zijn ook aanwezig bij onze gedomesticeerde konijnen, omdat dit aangeboren gedrag is.

Plezier & beweging

Maar graven is niet alleen instinctief, het is een leuke bezigheid en geeft de nodige beweging (denk aan Zumba voor konijnen!) Dus in plaats graven tegen te gaan, is het belangrijk om konijnen manieren te geven om dit natuurlijke gedrag te vertonen zonder dat ze uw huis of tuin vernielen.

Omlet heeft het Zippi-tunnelsysteem voor konijnen ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat konijnen zich thuis en comfortabel kunnen voelen, en uw tuin intact blijft.
Met de tunnels creëert u een uitgebreide speeltuin van onderling verbonden tunnels. Dit systeem houdt konijnen eindeloos bezig en is vergelijkbaar met de holen van wilde konijnen.

Spelen is van fundamenteel belang voor het welzijn en de geestelijke gezondheid van alle dieren. Spelen is altijd een goed teken, hoewel sommige dieren ondeugender zijn dan andere.

Twee kinderen spelen met wit konijn in lage zippi-ren en groene zippi-tunnel verbonden met een groen omlet eglu konijnenhokVerveling

Constant graven veroorzaakt een ravage die voor u tot zorgen leidt, maar het is vaak een teken dat een konijn zich verveelt of eenzaam is. Konijnen zijn van nature zeer sociale wezens die houden van gezelschap, of het nu van andere konijnen, cavia’s of zelfs katten en honden is (dit hangt af van de aard van elk dier, geloof ons niet op ons woord!) Het is daarom aan te bevelen een konijn een of twee huisgenootjes te geven, dit hebben ze echt nodig. Als u toch maar één konijn heeft, hebben ze meer aandacht en vermaak nodig dan een konijn dat het gezelschap van soortgenoten heeft.

Ruimte om te verkennen

Als konijnen agressief gedrag vertonen dan kan dit komen door ruimtegebrek. Hoewel het kleine dieren zijn, kunnen ze nog steeds te groot worden voor hun leefomgeving. Konijnen gedijen beter wanneer ze meer ruimte hebben en voldoende worden uitgedaagd. De Zippi speelren voor konijnen geeft konijnen een veilige ruimte om te verkennen.

De Zippi speelrennen zijn eenvoudig op te zetten, te verplaatsen, te onderhouden en uit te breiden. De speelrennen bieden eindeloos veel mogelijkheden en speelplezier.

Drie speelse konijnen verkennen zippi konijnenren-vide in zippi-ren met dubbele hoogteVermaak

Hoe minder konijnen te doen hebben, des te meer problemen ze zullen veroorzaken. Dus als ze meer te doen hebben zullen ze minder graven. Geef konijnen daarom voldoende mogelijkheden om zich te vermaken. Hieronder geven we een aantal tips.

Een doos om in te graven

Plaats een kartonnen doos of een plastic bak (dit gaat waarschijnlijk langer mee) in de konijnenren en vul het met aarde, papier en takjes, zodat uw konijnen hun drang om te graven kunnen uiten. Dit zorgt er ook voor dat ze wat energie kwijt kunnen.

Beloning

Verstop wat konijnensnoepjes in de gecreëerde graafplek om hun inspanning te belonen en hopelijk te voorkomen dat ze ergens anders gaan graven. Het werkt misschien niet meteen, maar op den duur zullen uw konijnen wennen aan de nieuwe routine als ze begrijpen dat hun moeite wordt beloond.

Herinrichten

Konijnen houden ervan om te organiseren. Met andere woorden, ze houden ervan om aan materialen in de ren te trekken, bijten en krabben. Dit gedrag zorgt voor vermaakt en houdt konijnen fysiek en mentaal bezig. Geef uw konijnen bijvoorbeeld een oude badmat, vloerkleed of handdoek. Dit is een goede afleiding die uw konijnen er misschien van zal weerhouden om een enorm gat in uw tuin te graven. Kies het soort stof wel zorgvuldig want als het te gemakkelijk scheurt, kan het gevaarlijk zijn. Houd uw konijnen in de gaten als ze met de stof spelen en vervang de het als het te dun wordt.

Sterilisatie

Sommige konijnen graven uit frustratie en in een poging om te ontsnappen en een partner te vinden. Door konijnen te steriliseren zal deze drang – wat kan leiden tot probleemgedrag – verdwijnen. Het wordt ook aanbevolen om konijnen te steriliseren als ze samenleven met andere konijnen, zelfs konijnen van hetzelfde geslacht.

Anti-tunnel gaas

De ren van Omlets Eglu Go konijnenhok is gemaakt van sterk gaas, dat roofdier-proof is. Bij de ren zit een vloerrooster dat in de ren kan worden gelegd. Dit voorkomt dat konijnen kunnen graven, en dat konijnen een tunnel onder de ren door kunnen graven en ontsnappen. Het is nog steeds aan te raden om konijnen op gras te houden, maar als u echt bang bent dat ze zullen ontsnappen, dan biedt dit een oplossing. Het gaas is bovendien hygiënischer dan een vaste vloer. En dankzij de grote openingen in het gaas kunnen konijnen nog steeds genieten van het comfort dat gras biedt, in plaats van een ongemakkelijke harde ondergrond.

bruin-wit konijn voor een groene omlet eglu go in een konijnenren met anti-tunnelbodem

Omlet besteedt veel tijd aan het ontwerpen van haar producten, waarbij rekening wordt gehouden met zowel dieren als hun eigenaren. Omlets producten zijn gebruiksvriendelijk, comfortabel, veiligheid én ze zien er mooi uit. Een perfecte keuze voor iedereen die van dieren houdt. Ontdek al onze producten voor konijnen en voeg u bij de Omlet-familie.

This entry was posted in Konijnen


One reply on “Konijnen en graven”

Ine van Durme schreef:

Hoi, ik zou graag zo een grote ren willen voor mijn twee konijnen. Waar kan ik deze kopen en/of bestellen? Ziet er zo leuk en aangenaam uit! Groeten, Ine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *