Omlet blog

Konijnen en graven

Konijnen rent door Omlet Zippi tunnelsysteem in Omlet konijnenren

De meeste mensen associëren konijnen met wortelen, maar in werkelijkheid gaan konijnen en graven hand in hand. Ongeacht het ras hebben alle konijnen een aangeboren verlangen om te graven en tunnels te maken. Graven konijnen uit verveling, plezier of kattenkwaad? We onderzoeken het gedrag van konijnen om te achterhalen waarom ze graven. Er zijn een aantal eenvoudige ‘Omlet-goedgekeurde’ oplossingen die uitkomst kunnen bieden.

In het wild

Wilde konijnen leven in holen, een netwerk van ondergrondse tunnels waar ze zich veilig voelen en beschermd zijn tegen roofdieren zoals vossen en honden. Graven is een noodzaak, een kwestie van overleven. Zonder dit zouden ze gevaar lopen, en dit is dan ook de reden waarom konijnen zijn geëvolueerd tot ware graafmachines.

Is het u ooit opgevallen hoe groot de poten van konijnen zijn? De perfecte vorm om aarde te verwijderen. Ook hun scherpe nagels en tanden maken het goed mogelijk om in de aarde te schrapen. Het onderhouden van hun gangenstelsel is een grote klus, die niemand anders voor ze gaat klaren.

Alle konijnen hebben een eigen karakter en vertonen hun eigen gedrag, maar voedsters zijn doorgaans de meest vastberaden gravers omdat ze zich instinctief voorbereiden om te nestelen. Een aantal van deze gedragingen zijn ook aanwezig bij onze gedomesticeerde konijnen, omdat dit aangeboren gedrag is.

Plezier en beweging

Maar graven is niet alleen instinctief, het is ook een leuke bezigheid en geeft de nodige beweging (zoiets als Zumba voor konijnen). Dus in plaats van graven tegen te gaan, is het belangrijk om konijnen manieren te geven om dit natuurlijke gedrag te vertonen zonder dat ze uw huis of tuin vernielen. Omlet heeft het Zippi-tunnelsysteem voor konijnen ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat konijnen zich thuis en comfortabel kunnen voelen, en uw tuin intact blijft. Door uw tuin aan te passen aan de aanwezigheid van konijnen, geeft u uw konijnen de ruimte en beschermt u uw geliefde planten. Zippi-tunnels bieden een uitgebreide speeltuin van onderling verbonden buizen, vergelijkbaar met de holen van wilde konijnen. Zippi biedt uw konijnen ook een veilige route van hun hok naar hun speelren. Dit bootst na hoe konijnen in het wild tunnels en holen gebruiken om zich te verplaatsen tussen hun hol en de buitenwereld.

U kunt op elk moment de route van de Zippi-tunnels veranderen. De tunnels kunnen worden verlengd, gedraaid of verhoogd voor een uitdagender route. Een bezig konijn is een blij konijn, want konijnen lijden onder verveling.

Verveling

Constant graven veroorzaakt een ravage die voor u tot zorgen leidt, maar het is vaak een teken dat een konijn zich verveelt of eenzaam is. Konijnen zijn van nature zeer sociale wezens die behoefte hebben aan gezelschap van soortgenoten. Het is daarom aan te bevelen een konijn een of twee huisgenootjes te geven, dit hebben ze echt nodig.

Als u toch maar één konijn heeft, dan heeft uw dier meer aandacht en vermaak nodig dan een konijn dat het gezelschap van soortgenoten heeft. Soms kunnen konijnen een sterke band met hun baasjes ontwikkelen die voldoende is om eenzaamheid tegen te gaan. Andere speelkameraadjes kunnen soms ook een optie zijn, zoals cavia’s, kleine honden of katten zijn. Of dit werkt is grotendeels afhankelijk van de persoonlijkheid van uw dieren. Interacties tussen verschillende soorten moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Zorg hoe dan ook altijd voor een uitdagende omgeving voor uw konijnen. Een Caddi snackhouder voor konijnen zorgt voor vermaak tijdens snacktijd. Sommige konijnen houden ook van klein speelgoed, zoals kattenspeeltjes of speelgoed dat speciaal voor konijnen is gemaakt.

Konijneneigenaar en kind met konijn in Omlet Zippi tunnelsysteem voor konijnen

Ruimte om te verkennen

Als konijnen agressief gedrag vertonen dan kan dit komen door ruimtegebrek. Hoewel het kleine dieren zijn, kunnen ze nog steeds te groot worden voor hun leefomgeving. Konijnen gedijen beter wanneer ze meer ruimte hebben en voldoende worden uitgedaagd. De Zippi speelren voor konijnen geeft konijnen een veilige ruimte om te verkennen. Zippi speelrennen zijn eenvoudig op te zetten, te verplaatsen, te onderhouden en uit te breiden. Voeg Zippi vides voor konijnen toe om de ruimte optimaal te benutten en uw konijnen een uitkijkpunt te geven.

5 manier om graafgedrag in goede banen te leiden

Hoe minder konijnen te doen hebben, hoe meer problemen ze zullen veroorzaken. Bezig blijven resulteert over het algemeen in minder graven. Probeer uw konijnen dus zoveel mogelijk te doen te geven. Dit zijn vijf manieren om uw konijnen te helpen veilig te graven, of om graven te ontmoedigen.

1. Een doos om in te graven

Plaats een kartonnen doos of een plastic bak (dit gaat waarschijnlijk langer mee) in de konijnenren en vul het met aarde, papier en takjes, zodat uw konijnen hun drang om te graven kunnen uiten. Dit zorgt er ook voor dat ze wat energie kwijt kunnen.

2. Beloning

Verstop wat konijnensnoepjes in de gecreëerde graafplek om hun inspanning te belonen en hopelijk te voorkomen dat ze ergens anders gaan graven. Het werkt misschien niet meteen, maar op den duur zullen uw konijnen wennen aan de nieuwe routine als ze begrijpen dat hun moeite wordt beloond.

3. Herinrichten

Konijnen die in huis en buitenshuis worden leven, houden van organiseren. Met andere woorden, ze houden ervan om aan materialen in de ren te trekken, bijten en krabben. Dit gedrag zorgt voor vermaakt en houdt konijnen fysiek en mentaal bezig. Geef uw konijnen bijvoorbeeld een oude badmat, vloerkleed of handdoek. Dit is een goede afleiding die uw konijnen er misschien van zal weerhouden om een enorm gat in uw tuin te graven. Kies het soort stof wel zorgvuldig want als het te gemakkelijk scheurt, kan het gevaarlijk zijn. Houd uw konijnen in de gaten als ze met de stof spelen en vervang de het als het te dun wordt.

4. Sterilisatie

Sommige konijnen graven uit frustratie en in een poging om te ontsnappen en een partner te vinden. Door konijnen te steriliseren zal deze drang – wat kan leiden tot probleemgedrag – verdwijnen. Het wordt ook aanbevolen om konijnen te steriliseren als ze samenleven met andere konijnen, zelfs konijnen van hetzelfde geslacht.

5. Anti-tunnel gaas

De ren van Omlets Eglu Go konijnenhok is gemaakt van sterk gaas, dat roofdier-proof is. Bij de ren zit een vloerrooster dat in de ren kan worden gelegd. Dit voorkomt dat konijnen kunnen graven, en dat konijnen een tunnel onder de ren door kunnen graven en ontsnappen. Het is nog steeds aan te raden om konijnen op gras te houden, maar als u echt bang bent dat ze zullen ontsnappen, dan biedt dit een oplossing. Het gaas is bovendien hygiënischer dan een vaste vloer. En dankzij de grote openingen in het gaas kunnen konijnen nog steeds genieten van het comfort dat gras biedt, in plaats van een ongemakkelijke harde ondergrond.

Omlet: gedragsdeskundige voor konijnen

Omlet besteedt tijd aan het ontwikkelen van producten, altijd met dier en eigenaar in gedachten. Onze Caddi snackhouder voor konijnen, Zippi tunnelsysteem en Zippi konijnenren en -vides zijn allemaal accessoires die u als konijnenliefhebber aan uw dieren kunt geven om ze jarenlang gezond en tevreden te houden.

Omlet Zippi tunnelsysteem voor konijnen in tuin

This entry was posted in Konijnen


One reply on “Konijnen en graven”

Ine van Durme schreef:

Hoi, ik zou graag zo een grote ren willen voor mijn twee konijnen. Waar kan ik deze kopen en/of bestellen? Ziet er zo leuk en aangenaam uit! Groeten, Ine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *