Omlet blog

Uitbroeden van kippeneieren

Kuikens buiten in het gras met een moederhen

Bent u van plan om voor het eerst kippeneieren uit te broeden? Dan gaat u een spannende tijd tegemoet! Het uitbroeden van eieren is een onvergetelijke ervaring. Voordat u begint kunt u in deze gids alles lezen over het uitbroeden van eieren, om ervoor te zorgen dat u en de kuikens een zo goed mogelijke start maken.

Waarom kippeneieren uitbroeden?

Allereest zijn kippen natuurlijk fantastische huisdieren. Deze maand zetten we op een rijtje waarom kippen zo geweldig zijn! Lees onze blog over Mythes over het houden van kippen, waarin feiten en fictie met betrekking tot het houden van kippen van elkaar worden onderscheiden.

Daarnaast is het uitbroeden van eieren een bijzonder lonende ervaring. Alle fasen zijn fascinerend, van de eieren in de incubator tot het uit zien komen van het ei en het op zien groeien van de kippen. U bent getuige van nieuw leven, vanaf het allereerste begin.

Is het mogelijk om supermarkteieren uit te broeden?

Dit is zo’n veelgehoorde mythe over het uitbroeden van eieren… of toch niet? We hebben allemaal wel eens een verhaal gehoord van een vriend van een vriend die  een supermarktei zou hebben uitgebroed. En hoewel dit best interessant klinkt, is de kans dat dit in realiteit lukt onwaarschijnlijk.

Om een ei uit te laten komen, moet het bevrucht zijn. Bevruchte eieren zijn echter vrijwel onvindbaar in de gangpaden van onze supermarkten. Om een ei te bevruchten, moet de kip een haan ontmoeten. Kippen die de eieren in onze supermarkten produceren hebben deze kans vrijwel nooit. Koopt u eieren in een boerderijwinkel waar kippen contact hebben gehad met een haan, dan is de kans aanwezig dat een ei bevrucht is. Dit betekent niet per se dat er een kuiken uit het ei zal komen, aangezien de omstandigheden waarin de eieren worden bewaard ook een rol spelen bij de ontwikkeling van een kuiken. Koeling of een voor een embryo ongeschikte luchtvochtigheid, zal de ontwikkeling belemmeren. Wilt u eieren uitbroeden, dan zijn supermarkteieren dus waarschijnlijk niet de beste keuze.

Waar vind ik eieren om uit te broeden?

Zoekt u kippeneieren om uit te broeden, dan kunt u contact opnemen met een betrouwbare fokker. Hoewel een kippenfokker met vrij veel zekerheid kan zeggen dat de eieren die hij of zij verkoopt bevrucht zijn, is dit toch geen volledige garantie. Het zoeken van een ervaren fokker geeft de grootste kans op succes. De methode die de meeste fokkers zullen toepassen om te zien of een ei bevrucht is, wordt schouwen genoemd. Hierbij wordt een ei tegen een schouwlamp gehouden. Als het ei ondoorzichtig is betekent dit dat het hoogstwaarschijnlijk is bevrucht.

U kunt er ook voor kiezen online bevruchte eieren te kopen, meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op fora. Ook nu geldt dat het belangrijk is de eieren te kopen van verkopers met een goede reputatie. Twijfelt u welk kippenras het beste bij u past, bekijk dan onze gids met kippenrassen voor meer informatie.

Of u de eieren nu bij een fokker, boer of online koopt, zoek altijd een verkoper bij u in de buurt. Eieren die worden verzonden hebben een kleinere kans om uit te komen. Dit is voornamelijk te wijten aan omstandigheden zoals overmatig schudden, slechte behandeling of de temperatuur tijdens het vervoer.

Wat heb ik nodig?

Eieren uitbroeden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Is het de eerste keer dat u eieren uitbroedt, dan lijkt het in eerste instantie misschien een hele opgave om uit een ei een kuiken te laten komen. Op Omlets website vindt u  informatie die u kan begeleiden bij het hele proces. Naast bevruchte eieren heeft u verder alleen een eierdoos, water en een broedmachine nodig om van start te kunnen gaan.

De meeste, hoewel niet alle, broedmachines draaien de eieren automatisch. Als uw broedmachine deze functie niet heeft zult u zelf vijf keer per dag de eieren moeten draaien. Er zijn ook broedmachines die automatisch de luchtvochtigheid regelen. Een van de belangrijkste oorzaken dat een ei niet uitkomt houdt verband met een onjuiste temperatuur en luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk dit goed in de gaten te houden. De optimale temperatuur voor het uitbroeden van een ei is 37,5 graden Celsius. Lees onze uitgebreide gids over het Uitbroeden van kippeneieren om meer te weten te komen over zaken zoals temperatuur en luchtvochtigheid gedurende het hele proces, en voor een overzicht van de dagelijkse routine.

Hoe lang duurt het?

Het laten uitkomen van kippeneieren duurt doorgaans 21 dagen. Soms zal een ei iets eerder of iets later uitkomen. Ongeveer 25-50% van de eieren zal om uiteenlopende redenen nooit uitkomen. Dit kan te wijten zijn aan het incubatieproces, of kan komen door factoren die u niet in de hand heeft zoals een genetische afwijking.

In plaats van een broedmachine te gebruiken, kunt u ook een kip het werk laten doen door de eieren onder een broedse kip te leggen. Is dit niet mogelijk, dan biedt de kunstmatig manier uitkomst.

En wat als de kippen uit het ei zijn gekomen?

Dag 21 is aangebroken! U zal op deze dag waarschijnlijk zien dat een kuiken een klein gaatje in de eierschaal maakt. Vervolgens begint het kuiken in zijn schaal te draaien, voordat de schaal volledig wordt geopend. Houd op dit moment de eieren goed in de gaten, want deze fase kan binnen een half uur zijn voltooid.

Zoals gezegd kan het soms wat langer duren voordat een ei uitkomt. Haal daarom kuikens die al uit het ei zijn gekomen niet meteen uit de broedmachine. Dit kan het klimaat in de broedmachine verstoren, wat schadelijk is voor kuikens die nog uit het ei moeten komen. Wacht maximaal 12 uur voordat u – dit is laatste redmiddel –  een kuiken helpt om uit het ei te komen. Kuikens kunnen drie dagen zonder voedsel of water, dus er is niet meteen haast om te helpen. Verstoor uw kuikens trouwens niet als dit niet nodig is. Om het zekere voor het onzekere te nemen wordt aanbevolen de eieren die niet uit zijn gekomen pas op dag 25 uit de incubator te verwijderen.

Heeft u nog geen ervaring met het grootbrengen van kuikens, dan kunt u hier lezen over Zes dingen om te vermijden bij het grootbrengen van kuikens.

Wat gebeurt er met de haantjes?

Voordat u beslist om eieren te gaan uitbroeden, is het noodzakelijk om te weten wat u met de mannelijke kuikens gaat doen. De industrie beschouwt mannelijke kuikens als een bijproduct. Ze worden vaak in een vroeg stadium van hun leven gedood.

Uiteindelijk besluiten veel kippenhouders om alleen hennen te houden. Dit omdat het houden van hanen een aantal nadelen kan hebben. Ten eerste produceren ze natuurlijk geen eieren. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat een haan niet in uw achtertuin kan rondscharrelen. Lees onze gids Alles over hanen en kom te weten of deze prachtige vogels deel uit kunnen maken van uw toom.

Iets dat het vermelden waard is, is dat het vaak pas mogelijk is het geslacht van kuikens te bepalen als ze al wat ouder zijn. Vaak beginnen de kenmerken hanen pas na 5-9 weken zichtbaar te worden. Lees voor meer informatie over dit onderwerp onze blog Een haan van een hen onderscheiden.

Besluit u dat het niet mogelijk is om hanen te houden, dan kunt u proberen ze te verkopen. Een haan is misschien niet geschikt voor u, maar misschien wel voor iemand anders. Vraag bijvoorbeeld op Facebook of iemand de hanen van u wil overnemen.

En dan?

Iedereen weet hoe schattig kuikentjes zijn! Maar deze pluizige gele vogeltjes zullen snel volwassen kippen zijn. Als uw kuikens eenmaal volwassen zijn, vindt u bij Omlet alles wat u nodig heeft voor uw kippen. Geef uw vogels een fijn en gezond leven met allerlei Omlet-producten, zoals een Omlet Eglu kippenhok waar uw kippen gebruik van kunnen gaan maken als ze 12 weken oud zijn.

Kippen buiten in de ren van hun roze Omlet Eglu Go kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *