Omlet blog

Alles over kippenvleugels

kippen zittend op een Omlet Poletree zitstok voor kippen

Nee, niet die kippenvleugels. Als u op zoek bent naar een recept of een take-away, dan bent u hier niet op de juiste plek. In dit artikel bespreken we de vleugels van kippen en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Kunnen kippen vliegen?

Ja en nee. Technisch gezien zouden kippen in staat moeten zijn om te vliegen. Ze hebben sterke vleugels, grote veren en holle botten voor een laag lichaamsgewicht. De voorouders van de hedendaagse kippen, de bankivahoen, kon ontsnappen aan roofdieren door naar de top van een boom te vliegen. Maar zelfs deze vogels waren niet in staat om lange afstanden te vliegen, omdat het uithoudingsvermogen hiervoor hen ontbrak.

Met de domesticatie van kippen, en daarna door selectief fokken om meer eieren en vlees te produceren, groeiden hun spieren. De meeste kippen die nu in tuinen rondscharrelen hebben een te groot lichaam in verhouding tot hun vleugels. En hoewel u ze met hun vleugels zal zien slaan om op hun zitrek voor kippen, een tuinstoel of laaghangende takken te komen, ze zijn niet in staat veel verder dan dit te komen.

Willen kippen vliegen?

Over het algemeen zullen kippen, als hun leefomgeving aangenaam is en ze tevreden zijn met hun hok en ren, niet echt de behoefte hebben om te vliegen. Geef uw kippen voldoende ruimte en de kans hun natuurlijke gedrag te vertonen zoals op stok gaan en rondscharrelen.

Zorg ervoor dat de leefomgeving van uw kippen veilig is, bijvoorbeeld met een groot Eglu Cube kippenhok en Inloopren voor kippen, en het gras aan de overkant zal er voor hen niet groener uitzien. Heeft u bijzonder avontuurlijke kippen die toch proberen te ontsnappen, lees dan onze blog Help! Mijn kippen vliegen steeds weg, voor meer tips.

Hoe gebruiken kippen hun vleugels?

Kippen vliegen dus eigenlijk niet, maar ze gebruiken hun vleugels wel voor andere doeleinden. De vleugels zorgen ervoor dat kippen kunnen springen, soms indrukwekkend hoog, en ze komen ook van pas om balans te bewaren bij het weer naar beneden gaan.

Daarnaast gebruiken kippen hun vleugels voor paren, het reguleren van hun lichaamstemperatuur en om roofdieren af te schrikken. De vleugels van moederkippen bieden kuikens een warme en veilige plek voor gevaar van buitenaf.

Moeten de vleugels van kippen worden gewiekt?

Dit is een veelgestelde vraag onder mensen die kippen houden. Het kortwieken van de vleugels doet een kip geen pijn (als het maar juist wordt gedaan) maar sommige mensen zijn van mening dat kippen de gelegenheid moeten hebben om te vliegen, al is het maar in beperkte mate. Dit omdat het ze de kans geeft te ontsnappen aan een roofdier, mocht er gevaar dreigen.

Maar er zijn ook mensen die van mening zijn dat het kortwieken van vleugels, waardoor kippen niet meer uit hun ren kunnen ontsnappen, kippen juist voor gevaar behoedt.

Of u de vleugels van uw kippen kortwiekt of niet is uw keuze, die een beetje zal afhangen van de omstandigheden. Maar als u het besluit te doen, dan is het belangrijk het juist te doen.

Hoe moeten kippenvleugels worden gekortwiekt?

Alles wat u nodig heeft is een scherpe schaar, en idealiter een paar extra handen om de kip vast te houden.

  • Spreid de vleugel van de kip volledig uit
  • Bepaal waar de slagpennen de dekveren ontmoeten. Dit zou een vrij duidelijke lijn moeten zijn.
  • Knip alleen de slagpennen, en pas op dat u niet in de vleugel zelf knipt. Dit zijn doorgaans tien veren.

Knip groeiende veren met een donkere schacht nooit af. Dit zijn groeiende veren die zullen bloeden als ze worden geknipt. U hoeft maar één vleugel te knippen, hierdoor zal de vogel uit balans raken en niet echt van de grond kunnen komen.

Bekijk de video voor uitleg over het kortwieken van kippenvleugels

Groeien de veren weer aan?

Ja, nadat de kippen in de rui zijn geweest zullen hun veren weer terug groeien. De nieuwe veren hebben de volle lengte, ook als u ze voor de rui heeft geknipt. Kippen ruien eens, soms tweemaal per jaar. Dit is dus hoe vaak u de veren van een kip zal moeten knippen als u wilt voorkomen dat uw kippen over het hek naar de buren vliegen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *