Omlet blog

Hoe werkt een DNA-test bij honden?

Terwijl bij erkende fokkers de vraag naar puppy’s tijdens de pandemie sterk toenam, was er ook een duidelijke stijging te zien in de vraag naar asielhonden vanuit het buitenland. Zo steeg het aantal honden dat in 2020 vanuit Roemenië naar het Verenigd Koninkrijk kwam met maar liefst 51%, aldus de Human Animal Infection and Risk Surveillance Group. Omdat er zoveel straathonden van over de hele wereld worden gered, is het niet altijd duidelijk welk ras of welke rassen ten grondslag liggen aan de hond die mensen een nieuw thuis geven. DNA-tests voor honden zijn daarom beduidend populairder geworden. Het geeft hondeneigenaren op een eenvoudige manier de mogelijkheid om meer te weten te komen over hun hond. Maar hoe werkt dat, een DNA-test voor honden? 

DNA monster wordt getest

Waarom een DNA-test voor honden?

Er zijn verschillende redenen waarom hondeneigenaren kiezen een DNA-test. De voornaamste reden houdt natuurlijk verband met nieuwsgierigheid! Hoewel soms een asiel meer kan vertellen over welk ras een hond is en het soms gewoon aan het uiterlijk van de hond te zien is, kan het lastig zijn om het met zekerheid vast te stellen. Een DNA-test geeft een veel duidelijker en accurater antwoord op deze vraag.

Daarnaast kan duidelijkheid over het ras van een hond ervoor zorgen dat eigenaren het gedrag van hun huisdier beter kunnen begrijpen. Ook geeft het hondenouders een beter inzicht in de hoeveelheid beweging die hun huisdier nodig heeft en hoe groot hun pup zal zijn als hij of zij eenmaal volwassen is. Voor meer informatie over het gedrag van specifieke hondenrassen, verwijzen we naar onze blogs Vijf manieren om te weten te komen welk hondenras bij uw past en Beste hondenrassen voor nieuwe hondeneigenaren. En ongeacht het ras, de leeftijd of de bewegingsbehoefte van uw hond, heeft Omlet een uitgebreid assortiment leuke en uitdagende hondenspeeltjes om tegemoet te komen aan hun behoeften.

Een DNA-test voor honden kan ook worden gedaan om met zekerheid vast te stellen of een hond raszuiver is, wanneer uw huisdier als zodanig aan u is verkocht. Een hond kopen bij een betrouwbare fokker is altijd belangrijk bij het kopen van een hond. Maar mocht u het idee hebben dat uw hond niet raszuiver is terwijl dit wel werd beweerd, dan wilt u misschien opheldering. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat een honden DNA-test niet altijd een accuraat beeld geeft…

Hoe accuraat is een DNA-tests voor honden?

Een veelgehoorde vraag rond dit onderwerp is of een DNA-test voor honden wel werkt en nauwkeurig is. Een DNA-test voor honden is tussen de 93% en 99% nauwkeurig, afhankelijk van de test die u doet. Vaak zal gelden dat hoe meer u voor de test betaalt, des te accurater deze zal zijn.

Een genetische marker is een van de moeilijkheden bij de nauwkeurigheid van een DNA-test. Sommige testbedrijven zijn in staat op meer genetische markers te testen dan andere bedrijven. Een test kan bijvoorbeeld opsporen of een hond drager is van een bepaalde ziekte of hier last van heeft. Maar hoe minder genetische markers een fabrikant kan testen, hoe minder nauwkeurig de informatie zal zijn die ze u kunnen geven.

En daarnaast, als u een DNA-test doet om te achterhalen of uw hond raszuiver is, kan dit tot teleurstelling leiden. De reden hiervoor is dat veel rashonden in de loop der tijd gekruist zijn met andere rassen in een poging veelvoorkomende gezondheidsproblemen van een bepaald ras op te lossen. Dus hoewel misschien alles erop wijst dat uw hond raszuiver is, kan het testresultaat een ander beeld geven.

Zwart-bruine puppy op een Omlet Topology hondenmand met paarse imitatie schapenvacht topper

Hoe werkt een DNA-test?

Maar hoe werkt een DNA-test voor honden nu eigenlijk?

Een DNA-test voor honden wordt op dezelfde manier uitgevoerd als een DNA-tests voor mensen. Kort samengevat wordt bij een DNA-test een DNA-monster verkregen via een wanguitstrijkje. Door langs de binnenkant van de wang van de hond te schrapen (dit is pijnloos) worden er genoeg cellen verzameld om er DNA uit te halen.

Wanneer u de DNA-test van uw hond koopt, dan ontvangt u hierbij eenvoudige instructies over wat u moet doen. De basisprocedure bestaat eruit eerst het wattenstaafje uit het buisje te halen. Hiermee veegt u vervolgens gedurende een minuut over de binnenkant van de wang van uw hond, waarna u het staafje terug in het buisje plaatst. Nadat u het monster heeft verkregen, bent u klaar om de test naar de fabrikant te sturen. Bij elke test kunnen gebruikersfouten optreden wat een negatieve invloed kan hebben op de nauwkeurigheid van de resultaten. Maar over het algemeen is het verkrijgen van een monster een eenvoudig proces.

Hoe lang duurt het voordat de resultaten bekend zijn?

Hoe snel u de DNA-uitslag van uw hond krijgt, hangt af van de test die u heeft gekocht. Sommige tests geven de DNA-resultaten in slechts twee weken, terwijl het bij andere tests tot twee maanden kan duren. Wanneer u naar DNA-testkits voor honden kijkt, kan dit een factor zijn om rekening mee te houden. Zoek een testbedrijf dat een snelle doorlooptijd biedt, mocht u de uitslag snel nodig hebben.

Is het ook mogelijk een DNA-test te doen bij katten?

DNA-tests zijn ook mogelijk bij andere dieren, zoals katten. Toch is het niet zo populair als DNA-tests voor honden. De reden hiervoor is dat het moeilijk, zelfs bijna onmogelijk, is om op basis van een DNA-test een nauwkeurig inzicht te krijgen in het ras van een kat. Daarnaast kunnen de meeste katteneigenaren zich waarschijnlijk inbeelden dat het verkrijgen van het speekselmonster van een kat lastig kan zijn, al hangt dit een beetje af van het temperament van uw kat.

Waar zijn DNA-tests voor honden te koop?

Bent u van plan een DNA-test bij uw hond te doen? Tests kunnen online worden gekocht of door een dierenarts worden uitgevoerd. Er worden online veel tests aangeboden, dus kan het bij het maken van uw keuze helpen om reviews te lezen, om een zo nauwkeurig mogelijke uitslag te krijgen binnen een beperkte tijd.

Afghan Hound liggend op een grijze Omlet Topology hondenmand met quilted topper

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *