Omlet blog

Hoe zorg je ervoor dat konijnen gelukkig zijn?

konijnen spelen in Zippi speeltunnels en op hun on their Zippi vides

Zijn uw konijnen blije konijnen? Iedereen wil natuurlijk dat zijn dieren gelukkig en gezond zijn, maar hoe kom je precies tegemoet aan de behoeften van konijnen? Dit zijn onze tips voor tevreden konijnen

Kwalitatief voer en vers water

Het eerste wat konijnen nodig hebben is een goed, evenwichtig dieet en een voortdurende aanwezigheid van vers drinkwater. Wij voelen ons het beste als we goed eten en gehydrateerd blijven, en dan geldt ook voor konijnen. Veel gezondheidsproblemen bij deze dieren kunnen worden herleid tot ongezonde of verkeerd geproportioneerde voeding.

Het dieet van een konijnen moet voor ongeveer 80% bestaan uit kwalitatief hooi, waarvan ze altijd onbeperkt moeten kunnen eten. Maar hooi geeft konijnen niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Konijnen hebben daarnaast ook pellets nodig met een vezelgehalte van ongeveer 20-25%. Mueslis zijn doorgaans niet de beste keuze voor konijnen. Dit kan namelijk leiden tot problemen met de spijsvertering en met de voortdurend groeiende tanden van konijnen. Bekijk Omlets assortiment konijnenvoer om te zien welk voer het beste past bij uw konijnen. 

En konijnen hebben groenvoer nodig. Houd er wel rekening mee dat groene bladgroentes zoals spinazie, snijbiet en kool – hoewel voedzaam – maar met mate mogen worden gevoerd. Lees voor meer informatie over voeding voor konijnen onze vorige blog Wat eten konijnen?. Hierin leest u meer over welke voeding konijnen nodig hebben om tevreden en gezond te blijven.

Waterfles of schaaltje?

Voor het aanbieden van water aan konijnen zijn er twee opties: een fles of een schaaltje. In de Omlet-shop vindt u beide opties. In de sectie voerbakjes en drinkflessen voor konijnen kunt u een keuze maken die het beste past bij uw setup. Konijnen water in een schaaltje aanbieden komt meer overeen met hoe konijnen van nature drinken. Het nadeel hiervan is dat het kan worden omgestoten en het nestmateriaal nat kan maken. Bij een waterfles kan dit niet gebeuren en bijkomend voordeel is dat in een fles het drinkwater op een constantere temperatuur blijft.

Verwen uw konijnen met wat snacks

Naast een gezond dieet zullen konijnen ook genieten van een occasionele snack. Veel konijnen zijn dol op verse groenten dus dit kunt u ook als beloning aanbieden. Voor een overzicht van groenten die geschikt zijn voor konijnen, kunt u lezen in onze blog Welke soorten groenten en fruit zijn gezond voor konijnen?

Bescherming tegen ziekte en verwonding

Niemand ligt graag in de lappenmand, ook konijnen niet. De gezondheid van konijnen is natuurlijk van het allergrootste belang voor hun geluk. U als eigenaar zal er daarom alles aan moeten proberen te doen om uw dieren te behoeden voor ziekte en verwonding.

Bij Omlet vindt u een aantal producten voor de gezondheid en hygiene van konijnen. Dergelijke producten houden uw konijnen in goede conditie en kunnen voorkomen dat een konijn zich onwel voelt.

Heeft u het idee dat een konijn zich anders gedraagt dan normaal of heeft u de indruk dat een konijn zich niet goed voelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts.

Konijnen hebben een geschikte leefomgeving nodig

Oost west, thuis best. Konijnen hebben een geschikte leefomgeving nodig, of u uw dieren nu binnen houdt of buiten in een Omlet Eglu Go konijnenhok. Het Eglu Go konijnenhok is een fijn hok voor uw dieren, dat het hele jaar door kan worden gebruikt en geschikt is voor twee konijnen.

Konijnen hebben natuurlijk ook nestmateriaal nodig om tevreden te zijn. Omlets nestmateriaal voor konijnen is geschikt voor uw Eglu Go konijnenhok en elk ander konijnenhok. Vuil nestmateriaal vergroot de kans op nare aandoening zoals myiasis. En konijnen vinden een vuile omgeving natuurlijk niet fijn. Over het algemeen vinden konijnen het prettig om schoon te zijn en ze wassen zichzelf door vuil weg te poetsen.

Uw Omlets Eglu Go konijnenren kan eenvoudig worden uitgebreid om uw konijnen nog meer ruimte in de buitenlucht te geven. Konijnen kunnen met hun krachtige achterpoten een snelheid van wel 40 km per uur bereiken, dus het spreekt vanzelf dat ze ruimte nodig hebben om te kunnen rennen. Omlets Zippi speelren is een goede oplossing om ervoor te zorgen dat uw konijnen genoeg ruimte hebben om naar hartenlust rond te hoppen, en dit in een veilige omgeving. Ook de Inloopren voor konijnen biedt uw konijnen een veilige plek om te verkennen. De ren kan worden uitgebreid in de lengte, breedte en hoogte en is dus geschikt voor konijnen van alle soorten en maten. Kom hier alles te weten over hoe u uw konijnen meer ruimte kunt geven met Zippi.

Ook binnenkonijnen

Ook konijnen die in huis leven hebben een plek nodig waar ze zich veilig en comfortabel voelen. Als u besluit uw konijnen in huis te houden, dan is het ook belangrijk dat uw woning ‘konijn-proof’ is. Ga alle potentiële gevaren na zoals elektriciteitskabels, meubels en kamerplanten om er zeker van te zijn dat uw woning geschikt is voor konijnen. Mocht u uw konijnen zindelijk willen maken, dan kunt u overwegen om uw dieren te castreren. Gecastreerde konijnen zijn namelijk makkelijker zindelijk te maken. Voor een niet-gecastreerd konijn is dit vrijwel onmogelijk.

Geef uw konijnen volop aandacht

Als konijnen zich eenmaal op hun gemak voelen, vinden ze de aandacht van hun verzorgers erg fijn. En zoals voor alle dieren geldt, is interactie noodzakelijk voor het opbouwen van een duurzame band. Dit kan door middel van spelen, trainen of door met uw dieren te praten. Spreek uw dieren rustig toe zodat ze gewend raken aan uw stem. U kunt zien of een konijn geniet van uw gezelschap aan de hand van een aantal gedragingen, waarop we nu kort zullen ingaan.

Respecteer de grenzen van uw konijnen

Ook voor konijnen geldt dat het belangrijk is om hun grenzen te respecteren. Konijnen zijn van nature sociale dieren die hun eigenaren graag affectie tonen en fijne huisdieren zijn. Maar daarnaast hebben konijnen ook een vrij nerveus karakter, omdat het prooidieren zijn.

Een manier om de grenzen van konijnen te kennen, is door naar hun lichaamstaal te kijken. Een blij konijn zal bijvoorbeeld ‘een bunny flop’ doen als hij zich gelukkig en ontspannen voelt, waarbij hij op zijn rug rolt met zijn pootjes in de lucht. Een duwtje met de neus kan betekenen dat uw konijn met rust gelaten wil worden. Heeft u voor het eerst konijnen, dan kent u de lichaamstaal van konijnen misschien nog niet. Lees onze blog over de lichaamstaal van konijnen om te leren zien of uw konijn wel of niet in de stemming is om te spelen.

Welk geluid maken konijnen als ze tevreden zijn?

Een konijn zal ook communiceren door geluid te maken om u te laten weten hoe hij zich voelt. Een laag gegrom en tandenknarsen betekent dat een konijn tevreden en ontspannen is. Slaat uw konijn een soort kreet, dan is dit om u te laten weten dat hij bang is of pijn heeft. Naarmate de band tussen u en uw konijnen verder ontwikkelt, wordt het eenvoudiger om te begrijpen hij uw dieren zich voelen en wat ze leuk vinden.

Vinden konijnen het fijn om te worden opgetild?

Over het algemeen vinden konijnen het niet prettig om vastgehouden te worden, zeker niet als ze dit niet van jongs af aan gewend zijn. Daarom zijn sommige konijnenrassen minder geschikt voor gezinnen met kinderen. Rassen zoals het franse hangoorkonijn en hollander staan erom bekend goed overweg te kunnen met kinderen, die hun nieuwe huisdieren natuurlijk graag aan willen raken. Voor meer informatie over welk konijnenras het beste bij u past, verwijzen we naar Omlets konijnenrassengids.

Creëer leuke speelplekken

Om gelukkig en in goede conditie te blijven hebben konijnen ook vermaak nodig. U kunt hiervoor zorgen door speelplekken te creëren in hun buitenren of door uw binnenkonijnen verschillende accessoires te geven. Heeft u een buitenren voor uw konijnen, dan zijn de Zippi speeltunnels en Zippi vides voor konijnen leuke manieren om konijnen mentaal uit te dagen. Vides voorkomen bovendien de kans op overgewicht en letsel, wat bijdraagt aan het gezond en tevreden houden van konijnen. Lees meer over de voordelen van lichaamsbeweging op verschillende niveaus in onze blog Vides: het voordeel van beweging op verschillende levels.

Het Zippi schuilhuisje voor konijnen van Omlet is een geweldig accessoire voor de ren van uw konijnen. Konijnen zoeken instinctief een ​​schuilplek. Het Zippi schuilhuisje biedt konijnen deze gewenste bescherming en het geeft konijnen een plek om veilig te zitten en hun omgeving in de gaten te houden.

Een Zippi konijnentunnel doet aanspraak op het instinct van konijnen om te graven. Een tunnel geeft ze een gevoel van veiligheid en beschutting. U kunt uw konijnen een waar gangenstelsel geven door het konijnenhok te verbinden met een ren.

Konijnen schuilen in een Zippi konijnenschuilhuisje met een hangende Caddi snackhouder voor konijnen

Geef uw konijnen een massage

Wist u dat konijnen dol zijn op massages? Ze vinden het zelfs zo fijn, dat konijnen die regelmatig gemasseerd worden rustiger en minder gestrest zijn dan konijnen die deze behandeling niet krijgen. Beweeg rustig wanneer u een konijn masseert en maak lange, glijdende aaibewegingen. Begin bij de kop van het konijn en volg de nek en rug. Eindig boven de staart. Kijk hoe het konijn reageert op de massage en stop als u merkt dat het dier niet ontspannen is of er niet van geniet. Lijkt het konijn het prettig te vinden, masseer dan zachtjes rond hun nek en aanzet van de oren.

Geef uw konijn een vriendje

Een konijn dat veel aandacht krijgt kan als ‘enig konijn’ een gelukkig leven leiden. Maar konijnen zullen een maatje om mee samen te leven meestal waarderen. Gezelschap voor een konijn is vaak het beste, want hoewel het verlangen naar een maatje gedeeltelijk kan worden vervuld met een menselijke vriend, kunnen konijnen zonder soortgenootje vereenzamen.

Omdat konijnen prooidieren zijn hebben ze behoefte aan de aanwezigheid een vriendje. De reden hiervoor is dat een konijn zo niet in z’n eentje in de gaten hoeft te houden of er roofdieren op de loer liggen. Is een konijnen alleen, dan kan dit er voor zorgen dat een konijn angstig wordt. Houd er echter rekening mee dat als u een konijn van het andere geslacht krijgt, u uw konijnen zal moeten laten steriliseren of castreren om te voorkomen dat er babykonijntjes komen. Dit heeft ook andere voordelen, zo verkleint het bijvoorbeeld de kans dat voedsters baarmoederkanker krijgen.

Train uw konijnen door middel van beloning

Het trainen van een konijn is misschien niet hetzelfde als het trainen van een hond, maar ook konijnen hebben behoefte aan mentale uitdaging. En trainen is een geweldige manier om dit te doen. U kunt een konijn zelfs een paar trucjes aanleren, zoals het geven van een high 5! Lees in onze blog Konijnen en cavia’s trucjes aanleren hoe dit werkt. De sleutel tot succes is altijd om uw huisdieren te prijzen wanneer ze doen wat u vraagt en nooit uw stem te verheffen als ze iets ‘verkeerd’ doen.

Geef uw konijnen een verscheidenheid aan speeltjes

En tot slot: geef je konijn een verscheidenheid aan konijnenspeelgoed! Er zijn allerlei soorten konijnenspeelgoed verkrijgbaar, ontworpen om de omgeving van uw konijnen te verrijken. Als konijneneigenaar weet u waarschijnlijk het beste wat uw konijnen het leukste vinden.

Besluit u om konijnen te nemen, sta er dan bij stil dat het een verantwoordelijkheid voor de lange termijn is. Het is essentieel om onderzoek te doen zodat u uw dieren een gezond en fijn leven kunt geven. En heeft u al konijnen dan hopen we dat u en uw konijnen met deze tips helemaal voorbereid aan de lente kunnen beginnen.

White rabbits eating from a Caddi-Rabbit-Treat-Holder-on-Zippi-Rabbit-Run-Platforms

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *