Omlet blog

Kunnen honden verbranden in de zon?

Bruine hond geniet van de zon en draagt een zonnebril

De zomer komt eraan, wat betekent dat we weer meer tijd buiten doorbrengen om te genieten van het warme weer. Hoewel er door veel mensen wordt uitgekeken naar dit seizoen, betekent het ook dat we extra maatregelen moeten nemen om ons te beschermen, bijvoorbeeld door ons goed in te smeren met zonnebrandcrème. De meeste mensen weten hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn met de zon, maar hoe zit dit eigenlijk met onze dieren? In dit artikel bespreken we de vraag ‘kunnen honden zich verbranden in de zon?’

Hoe weet je of je hond verbrand is?

Eenvoudig gezegd, ja, honden kunnen net als mensen verbranden in de zon. Gelukkig komt het niet zo vaak voor, maar als het gebeurt dan is dit pijnlijk voor uw hond. Meestal zijn de symptomen een rode, jeukende, droge of schilferige huid en poten. Honden lopen de meeste kans om zich te verbranden op lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan UV-stralen, zoals het puntje van hun staart, de neus, oren, buik en rond hun snuit. Besteed dus extra aandacht aan deze gebieden als u vermoedt dat uw hond verbrand is.

Verbranding door de zon bereikt meestal een piek drie dagen na blootstelling. In ernstige gevallen kan het leiden tot lusteloosheid en blaarvorming op de huid, wat twee weken kan duren voordat het is genezen. Is een hond verbrand door de zon dan kan het zijn dat u merkt dat uw hond pijn heeft wanneer u hem aait. Een hond kan in dit geval zelfs lichte koorts ontwikkelen.

Hoe kan verbranding door de zon worden behandeld?

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, is er een oplossing als u merkt dat uw hond zich heeft verbrand. Voor kleine brandwonden zijn er verschillende methoden die u kunt toepassen om de pijn te verzachten, al dragen ze niet bij aan het genezingsproces. U kunt bijvoorbeeld een koel kompres aanbrengen of uw hond een verkoelend bad geven. U kunt ook een havermoutbad maken en uw hond hier ongeveer 10 minuten in laten zitten terwijl u de havermout in de vacht masseert, om het vervolgens af te spoelen met warm water. Om brandwonden te genezen, zijn bijvoorbeeld aloë vera-gels of vitamine E een optie. Beide producten zijn diervriendelijk.

Als de symptomen na behandeling met deze huismiddeltjes niet minder worden en u zich zorgen maakt over het welzijn van uw huisdier, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Een hond beschermen tegen de zon

Gelukkig is het niet moeilijk om een hond te beschermen tegen de zon. Net zoals mensen kunnen ook honden worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème voor honden (we hebben dit product opgenomen in onze zomerblog 7 onmisbare dingen voor honden in de zomer). Het spreekt voor zich dat u voor uw hond alleen zonnebrandcrème mag gebruiken die bestemd is voor dieren, idealiter met factor 30 of hoger. Controleer of de zonnebrandcrème geen zinkoxide of para-aminobenzoëzuur (PABA) bevat, dit is gevaarlijk voor honden.

Om de kans dat uw hond zich zal verbranden verder te verkleinen, kunt u uw huisdier het beste ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds uitlaten en overdag zoveel mogelijk in de schaduw blijven. Na thuiskomst kunt u uw hond laten ontspannen op zijn eigen traagschuim koelmat voor honden. Omlet heeft ook een uitgebreid assortiment hondenspeelgoed om uw hond in de zomer binnenshuis bezig te houden.

Teckel en eigenaar spelen binnen met een Omlet Fido Nook 2-in-1 luxe hondenmand en bench op de achtergrond

Zonnebrandcrème voor honden aanbrengen

Het aanbrengen van zonnebrandcrème op de huid van uw hond verschilt eigenlijk niet met hoe wij zelf zonnebrandcrème aanbrengen. Doe gewoon wat zonnebrandcrème op uw vingers en wrijf het in de vacht van je hond. Besteed hierbij vooral aandacht op delen van de huid met weinig haar.

Wees voorzichtig bij het aanbrengen van zonnebrandcrème rond de ogen. Laat de zonnebrandcrème ongeveer 15 minuten intrekken voordat u uw hond naar buiten laat. Breng vervolgens elke 4 tot 6 uur de zonnebrandcrème opnieuw aan. Houd uw hond in de gaten als de zonnebrandcrème intrekt, om te voorkomen dat uw hond de crème weglikt.

Welke hondenrassen lopen het grootste risico om zich te verbranden?

Heeft uw hond een dunne of lichte vacht, dan is uw huisdier vatbaarder voor verbranding door de zon dan andere hondenrassen. Het gaat bijvoorbeeld om rassen zoals greyhounds, chinese naakthonden en dalmatiërs. Dit wil niet zeggen dat andere rassen niet kunnen verbranden, dus wees voorzichtig en neem voorzorgsmaatregelen door zonnebrandcrème te gebruiken en uw hond niet te lang in de zon te laten.

Lees voor meer informatie over het beschermen van uw hond tijdens de zomer onze vorige blogpost Uw hond koel houden in de hitte.

blonde hond ligt op Omlet koelmat voor honden op een Bolsterbed voor honden

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *