Omlet blog

Een kat laten kennismaken met een ander huisdier

Kat in Maya Indoor kattenhuis met een andere kat op het meubel die wordt geaaid

In tegenstelling tot honden zijn katten graag alleen. Katachtigen zijn van nature solitaire dieren die tevreden kunnen zijn als ze alleen zijn. Maar wat als u graag veel dieren heeft? En wat als u zowel een katten- als hondenmens bent? Zoals het soms tijd nodig heeft bij broers en zussen, kunnen ook katten leren om van een nieuwe metgezel te houden.

Als u een nieuw huisdier introduceert in uw dierenhuishouden dat tot nu toe altijd uit één kat heeft bestaan, is het belangrijk om te weten hoe verschillende dieren met elkaar omgaan. Met de nodige voorbereiding en geduld kunt u uw kat een vriendje geven waar jullie allebei evenveel van zullen houden. Lees mee met de beste manieren om een kat kennis te laten maken met een nieuw huisdier.

Voorbereiding

Zoals elke goede katteneigenaar weet is de beste manier om uw huis comfortabel te maken voor een kat, het op de juiste manier in te richten voor uw huisdier. Katten houden van klimmen en krabben en hebben een plek nodig om te ontspannen. Uw woning zal dus waarschijnlijk een beetje moeten worden aangepast om aan deze behoeften tegemoet te komen. Te denken valt aan een indoor klimboom om te verkennen en een kattenhuis waar uw kat zich kan terugtrekken.

Zet voordat u een nieuw huisdier in huis haalt alle spullen van uw kat op één plek in huis, zodat hij of zij zijn eigen ruimte heeft. Dit omvat alle krabpalen en kattenmanden, kattenspeeltjes, voer, dekentjes en zelfs hun kattenbak. Eigenlijk elk item dat kan ruiken naar uw kat. Zo kunt u een soort ‘basiskamp’ voor uw kat maken terwijl u langzaam met de kennismaking begint.

Een nieuwe kat

Sommige mensen vergelijken katten met ijs – je kan het niet bij één lepel laten! Er zijn miljoenen huishoudens overal ter wereld waar twee of meerdere katten gelukkig samenleven, dus het is zeker mogelijk. Dit zijn een aantal tips om de eerste ontmoeting zo prettig mogelijk te maken:

Tip 1: Belangrijk bij de kennismaking van twee katten is om ze niet meteen face-to-face te laten staan. Katten zijn niet alleen solitaire dieren, ze zijn ook territoriaal. Door ze eerst alleen te laten wennen aan elkaars geur, kunnen ze geleidelijk aan elkaar wennen. Richt een aparte ruimte in huis in – een logeerkamer, kantoor, enz. – als tijdelijk ruimte voor de ‘nieuwe kat’. Zet krabpalen, voer, water, speeltjes en de kattenbak in deze ruimte, zodat de ruimte volledig gescheiden is van de kat die u al heeft.

Tip 2: als uw nieuwe kat 2-3 dagen bij u in huis is, kunt u de katten laten wisselen van ruimte. Als uw kat in de logeerkamer verbleef en de nieuwe kat op de studeerkamer zat, verwissel dan hun spullen van de ene kamer naar de andere en laat de katten de komende 2-3 dagen in de nieuwe kamer. Hierdoor kunnen beide katten aan elkaars geur wennen voordat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten.

Tip 3: Gemiddeld kan het een week of langer duren voordat het tijd is voor de daadwerkelijke kennismaking. Zodra beide katten met succes kennis hebben gemaakt met elkaars geur, is het tijd voor de eerste officiële meet and greet. We raden aan een barrière te plaatsen om de ruimte tussen de twee katten gescheiden te houden tijdens de eerste ontmoeting. Met de nieuwe kat aan de ene kant en de andere kat aan de andere kant, kunt u ze langzaam laten kennismaken. Houd voor beide katten iets lekkers bij de hand om gewenst gedrag te belonen en aan te moedigen, en speeltjes om mee te spelen en de katten af te leiden. U kunt deze stap gedurende een aantal dagen meerdere keren herhalen met als doel de katten aan beide kanten van de barrière rustig te laten eten, zonder dat ze nog al te veel aandacht aan elkaar besteden.

Tip 4: Het doel van de ‘ontmoetingen’ met barrière, is om ervoor te zorgen dat geen van beide katten nog een teken van agressie vertoont. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de katten. Houd er rekening mee dat als uw nieuwe kat nog een kitten is, dit proces wat langer kan duren. Kittens hebben veel energie en als uw kat al wat ouder is, kan het zijn dat hij of zij meer tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Uw geduld en doorzettingsvermogen zal uiteindelijk worden beloond. De tijd is aangebroken om beide katten zonder beperkingen te laten kennismaken. Gefeliciteerd – u bent nu ouder van meerdere katten!

Een nieuwe hond

Kent u het gezegde: ‘ze leven als kat en hond’? We zijn van mening dat dit een mythe is. Hoewel honden en katten van nature inderdaad niet de beste vrienden zijn, kunnen ze absoluut in harmonie samenleven. Als u al een kat heeft en een nieuwe hond wilt introduceren, dan zijn de stappen om dit succesvol te laten verlopen vergelijkbaar met de introductie van een nieuwe kat. Volg de hierboven genoemde tips en neem ook de volgende in overweging:

  1. Wanneer u uw nieuwe hond voor het eerst kennis laat maken met uw kat, is het belangrijk dat uw kat zich op ooghoogte van de hond bevindt. Dit heft het verschil in grootte tussen de twee dieren op waardoor een kat zich veiliger voelt.
  2. Laat een familielid of vriend de kat vasthouden terwijl u uw hond vasthoudt om de veiligheid van beide dieren te waarborgen, mochten ze agressie vertonen.
  3. Laat de hond en kat pas alleen als u er helemaal zeker van bent dat beide dieren zonder problemen bij elkaar in de buurt kunnen zijn.
  4. Het doel wat betreft de relatie tussen kat en hond is tolerantie – niet noodzakelijk affectie. Dus als beide dieren elkaar negeren, kunt u dit beschouwen als een succes.

Kat en hond spelen met elkaar op het gras

Een teken van succes

Zoals bij sommige relaties tussen broers en zussen, zullen er tegenslagen en overwinningen zijn. Hoewel er geen magische formule is die een succesvolle relatie tussen uw kat en hun nieuwe hond kan garanderen, zijn er een aantal dingen om op te letten.

Volwassen ‘oude’ kat + volwassen ‘nieuw’ kat

Als zowel uw ‘oude’ kat als uw ‘nieuwe’ kat volwassen zijn, kan er onmiddellijk een band ontstaan maar dit kan ook maanden duren. De beste manier om een succesvolle relatie tussen twee volwassen katten tot stand te brengen? Zorg ervoor dat u het gedrag van uw ‘oude’ kat echt kent voordat u beslist welk type kat hier het beste bij past. Als uw ‘oude’ kat knuffelig en lui is, zorg er dan voor dat de nieuwe kat bij deze persoonlijkheid past. Dit zal eerder tot succes leiden. Als de twee huisgenoten tevreden zijn bij elkaar in de buurt zonder tekenen van agressie te vertonen, weet u dat u twee tevreden huisgenootjes heeft.

Volwassen ‘oude’ kat + kitten

Kittens zijn energieballen. Als uw ‘oude’ kat volwassen is, kan het wat meer tijd kosten om te wennen aan een jonger speelkameraadje. Van nature zullen katten een hiërarchie tot stand willen brengen, dus sta er niet van te kijken als uw anders zo lieve kat begint te blazen en slaan naar de nieuwe kat. In het begin is dit normaal en zolang er geen gewonden vallen hoort dit er een beetje bij. Een succesvolle relatie tussen kat en kitten zal worden gevonden wanneer grenzen worden bepaald en beide katten ze begrijpen.

Volwassen ‘oude’ kat + hond

Echt waar, katten en honden kunnen beste vrienden zijn. Hoewel dit meer uitzondering dan de regel is, hebben we hierboven een aantal tips besproken om deze relatie te laten werken. Het belangrijkste is, als u zowel een kat als een hond in huis heeft, om beide dieren een eigen ruimte te geven. Als ze eenmaal zonder agressie te vertonen bij elkaar kunnen zijn, is het nog steeds noodzakelijk om ze apart te houden als u geen toezicht kunt houden op uw dieren. Zowel uw kat als uw hond zullen dit waarderen.

Benodigdheden

Er zijn veel manieren om van een huis een thuis te maken. Voor katten zijn er allerlei producten die ervoor kunnen zorgen dat ze zich thuis gaan voelen. Dit is een lijstje met ‘must have’ kattenproducten voor zowel uw huidige kat als nieuwe kat:

Krabpaal

Katten krabben graag – en veel. Dus een plek waar ze hun nagels kunnen slijpen is essentieel – vooral als u uw meubels wilt sparen. Omlets Freestyle Indoor klimboom is een geweldige optie omdat deze veelzijdige klimboom volledig naar wens kan worden samengesteld. De krabpaal is verkrijgbaar in zes maten en heeft allerlei accessoires om uit te kiezen.

Buitenren voor katten

Ook als uw kat niet naar buiten gaat, vergeet dan niet dat katten van nature buiten leven. Heeft u een tuin, overweeg dan een kattenren waar uw kat kan genieten van de natuur zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid van uw huisdier. Bonus – Omlet kattenren voor buiten kan door meerdere katten tegelijk worden gebruikt. Geen zorgen als u geen tuin heeft. Omlets balkon-kattenren biedt dezelfde volledig veilige ervaring.

Kattenmand

Katten zijn dol op slapen. Als u meerdere katten heeft, zorg er dan voor dat elke kat een eigen mandje heeft, want over het algemeen delen ze niet graag. De verhoogde Maya Donut kattenmand is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden gewassen in de wasmachine.

Kattenbak

Het grootste verschil tussen katten en honden? Waar ze naar de wc gaan. En net als kattenmanden, heeft elke kat in huis minimaal één kattenbak nodig. Omdat katten privacy waarderen als ze hun ‘wc’ gebruiken, kunt u de Maya kattenbak overwegen. Deze kattenbak heeft het uiterlijk van een meubelstuk en weet geur en rommel op unieke wijze tot een minimum te beperken.

 

Heeft u meer dan één kat, dan is de sleutels tot succes eenvoudig: voorbereiding, doorzettingsvermogen en geduld. Uw kat zal het er misschien niet meteen mee eens zijn dat hij een nieuw broertje of zusje heeft, maar met wat tijd en heel veel liefde zullen ze waarschijnlijk binnen de kortste keren stiekem best wel blij zijn met hun nieuwe maatje.

Twee katten ontspannen in Omlets outdoor Freestyle kattenpaal

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *