Omlet blog

Een hindernisbaan voor honden maken

Hond neemt een hindernisbaan - springt door een ring

Thuis een hindernisbaan voor honden maken is makkelijker dan u misschien denkt. U heeft waarschijnlijk al materialen in en rond uw huis die kunnen worden gebruikt om uw hond lichaamsbeweging en mentale uitdaging te geven. Elke activiteit waarbij u en uw hond samenwerken, draagt bij aan een hechtere onderlinge band. Maak vandaag nog een hindernisbaan voor uw hond met deze handige tips.

Kunnen alle honden deelnemen aan agility?

Het mooie van behendigheidstraining (agility) is dat het geschikt is voor elk hondenras. Alleen voor puppy’s jonger dan 12 maanden zijn deze activiteiten niet geschikt, omdat hun gewrichten nog in de groei zijn. Ook voor honden met een medische aandoening, zoals artritis, is agility helaas niet geschikt. Maar als uw hond in een van deze categorieën valt, zijn er gelukkig nog allerlei andere manieren waarop u uw hond kunt uitdagen om actief te blijven.

Wat is agility precies? Agility is een reeks hindernissen die samen een parcours vormen, waar uw hond een weg in moet vinden. Het maakt niet uit of uw hond ervaring heeft of niet. U kunt eenvoudig en klein beginnen en naarmate u en uw hond meer leren, het parcours verder uitbouwen.

Hondeneigenaren brengen veel tijd met hun huisdier door. Een hindernisbaan is een manier om u en uw hond nog dichter bij elkaar te brengen. Zoals bij elke nieuwe activiteit, kunt u voor de zekerheid eerst met uw dierenarts overleggen of uw hond fit genoeg is om aan deze activiteit deel te nemen.

Safety first

De eerste stap voor het maken van een hindernisbaan bij u thuis, is het uitzoeken van een locatie waar voldoende ruimte is voor beweging. Dit kan binnen of buiten zijn, afhankelijk van uw huis en/of tuin. Na een locatie te hebben gekozen is het belangrijk om alle voorwerpen uit het gebied te verwijderen die uw hond zouden kunnen verwonden. Bij de activiteit zal uw hond immers veel rondrennen en springen.

Na de keuze en het veilig maken van de locatie voor het parcours, is het van belang dat uw hond een aantal commando’s kan opvolgen. Het slagen van een hindernisbaan voor honden is afhankelijk van de verbale aanwijzingen die u geeft. Oefen van tevoren nog eens de commando’s, zodat jullie zelfverzekerd en op een veilige manier van start kunnen gaan. Uw hond hoeft geen professional te worden maar een goed begrip van commando’s als ‘zit’ en ‘blijf’ is een goed begin.

Nadat u de hindernisbaan heeft opgezet, heeft uw hond een warming-up nodig voordat hij van start gaat. Net als mensen hebben honden er belang bij hun spieren op te warmen voordat ze aan een activiteit beginnen. Gewoon een kort ommetje of een spelletje apporteren is voldoende om de spieren op te warmen, zodat uw hond veilig aan het parcours kan beginnen.

Horden en springen

Als u en uw hond nog niet eerder een hindernisbaan hebben gedaan, is springen een goede activiteit om mee te beginnen. Maar hoe weet u op welke hoogte u de hindernis moet zetten? Dat hangt af van uw hond. Kleinere honden, zoals chihuahua’s en teckels, springen niet zo hoog. Grotere honden, zoals labradors en Duitse herders, kunnen natuurlijk hogere hindernissen nemen.

Wat kunt u allemaal gebruiken om een hindernis te maken waar uw hond overheen kan springen? Dit zijn enkele materialen die u waarschijnlijk al in huis heeft:

  • Neem twee wasmanden en een gordijnroede. Plaats de uiteinden van de gordijnroede op de wasmanden, en voila: de springhindernis is klaar. Leg de roede hoger of lager, afhankelijk van de vaardigheden van uw hond.
  • Heeft u nog PVC-buizen liggen van een loodgietersproject? Die zijn perfect om een hindernis op elke gewenste hoogte mee te maken.
  • Ook zwembandjes komen van pas bij het maken van springhindernissen. Ze zijn zacht en gemakkelijk vast te houden als uw hond zijn eerste hindernisbaan loopt.

Er zijn vele objecten die u kunt gebruiken om een DIY-hindernisbaan te maken voor uw hond. Zorg er wel voor dat de materialen licht of zacht zijn, zodat uw hond zich er niet aan kan bezeren. Heeft uw hond nog nooit over een hindernis gesprongen, dan kunt u hem met hondensnoepjes of verbale commando’s aanmoedigen de nieuwe activiteit te verkennen. Welke leeftijd uw hond ook heeft, het is altijd mogelijk een nieuw trucje te leren.

Teckel springt op Omlet Topology hondenmand

Zigzag

Vervolgens kunt u beginnen aan het ‘weefgedeelte’ van de hindernisbaan. Net als bij de hindernis moeten de materialen die u gebruikt voor de zigzagbaan licht of zacht zijn, zodat uw hond zich niet kan bezeren.

Dit zijn enkele materialen die u kunt gebruiken om een zigzaghindernis voor uw hond te maken:

  • Als u kinderen heeft, dan heeft u misschien al een aantal kleine oranje speelkegels in huis. Deze zijn handig om een zigzagbaan mee op te zetten voor uw hond. Zet ze eerst ver uit elkaar om uw hond alle ruimte te geven om te navigeren. Als uw hond beter wordt in het zigzaggen kunt u ze steeds iets dichter bij elkaar zetten.
  • Heeft u een overvloed aan kartonnen dozen? Gebruik ze om een zigzaghindernis te maken. Dozen zijn licht en makkelijk op te zetten, en als uw hond ze beschadigt tijdens het oefenen, kunt u ze gewoon opvouwen en recyclen.
  • Wist u dat sommige kerstversiering zich uitstekend leent om een zigzaghindernis voor honden mee te maken? Voordat u de plastic zuurstokken uit de tuin opbergt, kunt u ze te gebruiken als onderdeel van het parcours. Deze lichtgewicht palen zijn ideaal voor de zigzagtraining van uw hond.

Neem de tijd wanneer u uw hond leert door voorwerpen te zigzaggen. Met consistentie en verbale commando’s, zal uw hond deze nieuwe en leuke activiteit vast snel onder de knie hebben.

Tunnels

Het tunnelgedeelte van een hindernisbaan kan het meest uitdagende onderdeel zijn voor uw hond als hij nog nooit eerder een agilitytraining heeft gedaan. Een manier om het uw hond te leren, is door hem de tunnel eerst goed te laten zien om duidelijk te maken wat de bedoeling is.

Een tunnelhindernis maken voor het parcours is niet meer dan het opstellen van voorwerpen en materialen die u in huis heeft. Dit zijn een aantal mogelijkheden:

  • Zet wat stoelen op een rij en leg er een licht deken overheen om een tunnel te maken. Laat uw hond zien hoe hij onder de stoelen door kan kruipen. Als u een grote hond heeft, kunt u hogere stoelen gebruiken of een andere optie kiezen.
  • Heeft u een opvouwbare stoffen speeltunnel voor kinderen? Uw hond kan dit speeltje ook gebruiken. Betrek het hele gezin bij het plezier van de hondenhindernisbaan door uw kind eerst door de tunnel te laten kruipen om aan uw hond te laten zien wat de bedoeling is.
  • Ook voor het maken van tunnels kunt u grote kartonnen dozen gebruiken. Open beide uiteinden van de doos om een vierkante tunnel te maken waar uw hond met gemak door kan rennen.

Hoewel sommige honden het leuker vinden om door tunnels te rennen dan andere, is agility een verrijkende ervaring voor elke hond.

Alles samenvoegen

Zodra u de individuele hindernissen heeft gemaakt, kunt u ze samenvoegen tot een parcours. Zorg ervoor dat u de hindernissen, zigzag en tunnels allemaal afzonderlijk heeft geoefend voordat u ze achter elkaar zet, zodat uw hond weet wat hij moet doen.

U kunt het parcours opzetten zoals u zelf wilt. Vindt uw hond de zigzag het leukst? Zet dit obstakel dan aan het begin van het parcours om uw hond aan te moedigen de rest van de hindernissen te nemen. Als u elk afzonderlijk obstakel heeft gemaakt en geoefend, kunt u ze verplaatsen om verschillende combinaties en parcoursopties uit te proberen.

Essentieel voor een geslaagde hindernisbaan is geduld, consistentie en plezier. En met voldoende hondensnoepjes bij de hand kunt u uw hond aanmoedigen en het harde werk belonen. Het maken van een hindernisbaan is een leuke manier om uw hond meer beweging te geven en jullie onderlinge band verder te versterken.

Australische herder neemt deel aan hindernisbaan - springt over hurdle

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *