Omlet blog

Waarom hebben katten behoefte aan klimmen?

Kat klimt op Omlet Freestyle Indoor klimboom met hangmat

De kans is groot dat als u op zoek bent naar uw kat, u uw huisdier ergens in huis op een hoge plek aantreft. Of het nu op een boekenplank, het aanrecht of bovenop de leuning van de bank is, klimmen naar een hoge plek is natuurlijk kattengedrag. Het maakt een belangrijk deel uit van hun dagelijks leven.

Maar waarom hebben katten het nodig om te klimmen? Is het gewoon voor de lol of heeft het een reden? Of misschien beide? We hebben de redenen waarom katten klimmen onderzocht. Lees verder voor meer informatie.

Waarom klimmen katten?

In het wild zijn katten zowel roofdieren als prooien. Als jagers zoeken ze instinctief een hoge plek op om hun omgeving te overzien en de situatie te beoordelen. Om de beroemde kattensprong uit te voeren, moeten katten kunnen zien waar ze terecht komen. En wat geeft een beter overzicht dan een hoog gelegen plek?

Naar een hoge plek klimmen stelt katten niet alleen in staat hun omgeving beter te overzien, het beschermt ze ook tegen de achtervolging van iets dat groter is dan zij. Als u door een bos zou worden achtervolgd door iets groots, wat zou u dan doen? We gokken dat u net als een kat een boom in zou vluchten. Goed idee!

Het instinct van een kat om overzicht te willen hebben en veiligheid op te zoeken door hoog te gaan zitten, verdwijnt bij gedomesticeerde katten niet zomaar. Maar hoe kan je als katteneigenaar tegemoet komen aan dit instinct van uw kat zonder een bos in de woonkamer te planten? Wat dacht u van een indoor klimboom voor katten. Het natuurlijke gedrag van uw kat aanmoedigen is een van de natuurlijkste dingen die u voor uw huisdier kunt doen. Klimmen is immers niet alleen een instinct, het zorgt ook voor de nodige uitdaging.

Klimmen alle katten?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Maar hoewel alle katten kunnen klimmen, houden niet alle katten van klimmen. De drang om te jagen, zoeken, verkennen en verstoppen komt voor bij elk kattenras, maar sommige kattenrassen hebben meer de drang een hoge plek op te zoeken dan andere.

Neem bijvoorbeeld de Pers en Ragdoll. Door hun kortere lichaam en kortere pootjes, geven deze katten er de voorkeur aan met alle pootjes op de grond te staan. De Abessijn en Siamees bevredigen hun behoefte om te spelen en te ontdekken juist door zoveel mogelijk te klimmen en springen. De bouw van een kat speelt dus een grote rol als het gaat om de behoefte om te klimmen.

Maar ongeacht ras of leeftijd, elke kat heeft een krabpaal nodig. De Freestyle indoor van Omlet is een geweldige optie omdat deze klimboom volledig kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw kat. Heeft u meer dan één kat? Vergroot hun territorium dan met meer verticale ruimte door krabpaalaccessoires toe te voegen zoals hangmatten, platforms en krabpalen. Zo stimuleert u niet alleen hun zintuigen, maar spaart u ook uw meubels.

Hoe kan je je kat aanmoedigen een klimboom te gebruiken?

Als u voor het eerst een klimboom voor uw kat heeft aangeschaft, gefeliciteerd! Met één product heeft u uw kat avontuur en plezier cadeau gedaan. En hoewel het een gegeven is dat alle katten dol zijn op een goede krabpaal, hebben sommige katten misschien meer aanmoediging nodig dan andere om hem meteen in gebruik te nemen. Dit zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw kat van zijn of haar krabpaal zal gaan houden:

  • Langzaam maar zeker. Katten zijn van nature nieuwsgierig en het is onze taak ervoor te zorgen dat ze hier op een veilige manier gehoor aan kunnen geven. Als u uw kat voor het eerst kennis laat maken met een krabpaal, probeer dan kattensnoepjes en kattenspeeltjes te gebruiken als hulpmiddelen om uw kat aan te moedigen. Grote kans dat kattenkruid uw huisdier op gang zal brengen.
  • Begin laag. Een van de beste eigenschappen van de Freestyle klimboom is de mogelijkheid de opstelling helemaal naar wens samen te stellen. Voor katten die voor het eerst kennismaken met een krabpaal, is het het beste om de platforms en hangmatten eerst laag te plaatsen zodat ze er makkelijk bij kunnen. Naarmate ze meer vertrouwd raken met de accessoires, kunt u ze hoger zetten zodat uw kat ze vanuit verschillende hoeken kan verkennen.
  • Gemakkelijk uit te breiden. Uw binnenkat zal snel gaan genieten van de vrijheid die hun krabpaal biedt. Dus blijf hun plekken om te loungen, krabben, slapen en spelen uitbreiden door nieuwe accessoires of palen toe te voegen. Heeft u het gevoel dat uw kat nog meer ruimte nodig heeft? Probeer een klimboom voor buiten en kijk hoe uw kat geniet van alles wat er te zien valt. Zet de klimboom in een outdoor kattenren, zodat uw huisdier veilig kan genieten van zijn nieuwe buitenspeeltuin.

Rode kat klimt in boom

Veilig klimmen voor katten

We willen dat onze katten te allen tijde gezond en veilig zijn. Klimmen in een krabpaal, of op welk object dan ook, hoort nu eenmaal bij katten. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw kat dit op een veilige manier kan doen?

Allereerste zult u moeten vertrouwen op het instinct van uw kat. Vertrouw erop dat uw kat het vermogen heeft om tot grote hoogtes te klimmen. Aan u de taak om ervoor te zorgen dat ze hiervoor de juiste middelen hebben.

Voor kittens en oudere katten raden we krabpalen aan met in hoogte verstelbare accessoires, zodat u deze dichter bij de grond kunt plaatsen. Zowel kittens als oudere katten hebben meer kans zich te bezeren. Probeer aan hun specifieke behoeften tegemoet te komen door de klimplek niet te hoog te maken.

Plaat de krabpaal in een ruimte waar geen kinderen of andere huisdieren komen. Dit om ervoor te zorgen dat het voor iedereen, ook voor uw kat, veilig blijft. Zet de krabpaal goed vast, zodat uw kat vol zelfvertrouwen kan klimmen en springen zonder bang te hoeven zijn om te vallen.

Tot slot raden we aan om te kiezen voor duurzame materialen voor al uw kattenproducten. Dit is goed voor het milieu maar ook voor uw kat. Producten zoals karton of sisal-krabplanken voor katten zijn goede opties. Deze materialen zijn bestand tegen kattennagels, en zijn relatief milieuvriendelijk.

Hoe Omlet tegemoet komt aan de behoeften van uw kat

Omlet creëert al zijn producten op basis van onderzoek naar natuurlijk dierengedrag. Deze kennis verwerken we in al onze producten en ontwerpen. Onze krabpalen en accessoires zijn ontworpen met de behoefte van katten om te verkennen, springen, slapen en spelen in gedachten. En als uw kat vermoeid is na een leuk klimavontuur, kan hij uitrusten in een fijne kattenmand.

Kat springt over Omlet Freestyle Outdoor kattenpaal

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *